8p
Az árfolyamrés tisztességtelenségét kimondta a Kúria, de nem semmisítette meg a szerződést a Kásler-ügyben. Az ítélet szerint az MNB középárfolyamot kell alkalmazni. A bankok összességében 50 milliárd forintos terhet kapnak a nyakukba, ha ez a döntés általános lesz.

12:36

A négy függőben lévő kérdés között több az árfolyamrés kapcsán hivatkozhat a mai döntésre, ám Wellmann György szerint a Kúria jogegységi tanácsa ettől szabadon eltérhet. A tavaly nyáron, az árfolyamrés ügyben hozott korábbi döntés abban az esetben, ha a Kúria jogegységi döntése a mostani határozattal összhangban dönt, semmissé válik. Annak módosítására ugyanakkor újabb jogegységi határozatnak kell születnie.

12:30

Wellmann György, a Polgári Kollégium vezetője bejelentette: június 16-ára összehívták a Kúria Polgári Kollégiumát a korábbi jogegységi határozat kiegészítésére.

12:28

Ha a Kúria nem adott volna diszpozitív szabályozást a kérdésben, a tisztességtelen pont okán az összes devizahiteles-szerződés azonnal lejárttá vált volna és ez azonnali elszámolással járt volna. Épp ezért volt fontos, hogy a Kúria "visszakérdezett" az Európai Bírósághoz, hogy felcserélhető-e a bíróság Banco Espanyol ügyében hozott döntés alkalmazása egy, a hazai diszpozitív szabályozással. Ennek engedélyezése után a Kúria fontosnak tartotta, hogy az ügyenként változó bírói szerződésmódosítás helyett egy jogi norma, meglévő jogszabály alkalmazásával oldja meg a kérdést. Ez komolyabb garanciális elem - hangsúlyozta a Polgári Kollégium szóvivője.

12:06

Privátbankár-vélemény
A döntés nyomán - ha ezt a határozatot a jövőre nézve analógnak tekintjük - a bankok egyoldalon nyertek, másik oldalon buknak az MNB középárfolyammal. Munkájuk mindenképp lesz, hiszen minden szerződést visszamenőlegesen át kell számolniuk MNB deviza közép árfolyamra. Mindez azt jelenti, hogy folyósításkor - amikor vételi árfolyamot alkalmaztak - ők nyernek majd, majd onnantól a törlesztéseknél - amikor az általul alkalmazott banki eladási árfolyam helyébe lép az MNB közép árfolyam - buknak majd. A mérték egy 100 ezer forintos törlesztésnél havi 1500-2000 forint lehet - szektorszinten ez nagyjából 50-70 milliárd forintot jelenthet, ám kérdés, hogy ebből a összegből mennyi jön vissza az elszámolás kapcsán annak köszönhetően, hogy a folyósítás során is az MNB középárfolyam lesz alkalmazandó.Ami bizonyos: iszonyatos informatikai és ügyviteli munka hárul majd a bankokra, hogy megejtsék ezt az elszámolást - mert aligha lehet kétséges, hogy a kormány a bíróság által most kimondott elvet egységessé teszi majd.

11:54

A nemzeti bíróságoknak nincs lehetőségük a szerződéses feltételek módosítására - mondta ki az Európai Bíróság a Banco Espanyol ügyében. Ugyanakkor az Európai Bíróság azt is kimondta, hogy ha a megsemíssített feltétel helyreállítása nélkül a szerződés semmissé válik, abban az esetben bíróságnak lehetősége van arra, hogy a fizetés helyén és idején érvényes szabályozás szerinti megoldással pótolja a kiesett feltételt. A bíróság szerint a magyar jogrend szerint az ilyen a fizetési esetekben a diszpozitív szabályozás csak az MNB hivatalos deviza árfolyamát engedi alkalmazni.

Ez a feltétel lép tehát érvénybe ebben az esetben. Mind a kölcsön folyósításakor, mind a törlesztéskor az MNB aktuális deviza-árfolyam vált érvényessé.

A perben eljáró bíróságok a Kúria szerint abban követték el a hibát, hogy nem ezt a megoldást választották, ezért ebben a kérdésben a bíróság megváltoztatta a döntést.

11:40

A bíróság szerint ugyan az ügyfél számára egyértelmű a vételi és eladási árfolyam, ám e tekintetben nem számít ez a kérdés.

A Kúria szerint az első fokú bíróság helyesen mondta ki, hogy az átszámítás költségeit a banknak a kamatokban kellett volna megállapítania.

11:38

A bíróság csak a felülvizsgálati kérelem tekintetében vizsgálta. Az árfolyamrés alkalmazásának bíróság általi vizsgálata során figyelemmel kellett lenni, hogy a hatályos ptk. a szerződéses rendelkezés tisztességtelensége főszolgáltatás-e.

Az Európai Bíróság egyértelművé tette, hogy főszolgáltatás csak a szerződés szigorúan vett lényegét tekintve kell vizsgálni.

A Kúria korábbi döntése szerint az árfolyamrés csak technikai, járulékos szabályok még akkor is, ha azok a szerződés teljesítésének feltétele is.

A Kúria nem találta érthetőnek az árfolyamrésre vonatkozó feltételeket.

A Kúria 2013-ben az árfolyamrést költségnek tekintette. Ebben az eljárásban nem vizsgálta, mert nem vizsgálhatta, hogy a feltétel tisztességtelen-e.

 

Az átszámítás során átváltásra nem került sor, így az átszámításkor a pénzváltásra vonatkozó költség nem számítható fel.

11:28

Megszületett a döntés. Leültetik a hallgatóságot.

11:08

A szünetben előkerült a Kúria árfolyamrés-ügyben hozott tavaly nyári határozata, ahol ugyan más ügyben - a kamatrés megemelése - kapcsán hozott döntést a taláros testület, ám kérdés, hogy a részszabály mellett kellett-e vizsgálnia a bíróságnak az árfolyamrés egészének jogosságát. A vélemények megoszlanak.

10:59

A felek meghallgatása után a bíróság ítélethozatalra visszavonult.

10:57

A bank szolgáltatást nyújtott, kölcsön jogcímen nem keletkezett tartozásuk. Forintot kaptak kézhez, de a bíróságnak azt kellene vizsgálnia, hogy ez milyen jogcímen történt - mondta Kásler Árpád.

Kölcsön gépkocsival járok, mert az enyémet kétszer akarták lefogalni, más nevére kellett lakást vennem - mondta Kásler Árpád.

10:54

Kásler Árpád a közjegyzőket is támadta. Szerinte az ügyfél és a bank közötti szerződés nem írhatja felül a magyar jogot, mert nem került sorra a kölcsön rendelkezésre bocsátása.

10:52

Kásler Árpád szerint az a kérdés, hogy a magyar törvények betartása mellett jött-e létre a szerződés. Ahhoz, hogy megértsük azt, hogy a kereskedelmi árrés ránkterhelése legális-e, meg kell vitatnunk, hogy mi a kölcsönszerződés - mondta Kásler Árpád. Kásler a törvényi passzusokat idézi, amely szerint minden törvény arról rendelkezik, hogy az összeget az ügyfél rendelkezésére kell bocsátani. Kásler egy korábbi átmeneti döntést idéz, hogy amiben a Kúria elfogadottnak tekintette a konverziót. A Kúria Kásler szerint ezzel kimondta az igazságot, amit a felperes szerint később Darák Péter legfőbb bíró úgy módosított, hogy konverzió nélkül is végrehajtható a folyósítás. Kásler Árpád a konverzió bizonylatolását kérte számon a bankon - az első fokú bíróság is ezt a bizonylatolást kérte számon az OTP Bankon. Kásler Árpád szerint ebben az ügyben a polgári peres bíróság nem illetékes, mert ez bűncselekmény, ezért indítványozta, hogy a bíróság monjda ki illetéktelenségét és az ügyet tegye át az ügyészségre nyomozásra.

10:45

A bíróság kivételesen engedélyezte, hogy Kásler Árpád a jogi képviselő helyett nyilatkozzon 2 percben.

Kásler erre jelezte, hogy innentől kezdve saját maga látja el védelmét.

10:44

A konkrét árfolyamrésben hozott döntés más perre nem tud kihatással lenni, hiszen a bankonként eltérő volt az árfolyamrés mértéke a konstrukciókban, s míg az OTP-nél egyéb költség nem terhelte a konverziót, más helyen lehetett ilyen kikötés.

Az árfolyamrés mértéke felvetheti, hogy az a jó erkölcsbe ütközik-e, ám az OTP szerint ez a feltétel ebben az esetben nem áll fenn.

10:41

Arra a kérdésre, hogy a feltételnek érthetőnek és világosnak kell lennie, az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy vizsgálni kell a szerződéskötés körülményeit. A konkrét szerződés bevezető része rögzíti, hogy a hitel tárgya részben egy korábbi devizahitel-szerződés kiváltása volt, azaz feltételezhető, hogy a felperesnek volt már ismerete a deviza átváltási különbségről.

10:39

Az OTP Bank ügyvédje szerint a tisztességtelenség a polgári törvénykönyv és a mögötte álló irányelv szerint nem vizsgálható. Ha elhagyjuk a devizahitel-szerződésből a vitatott pontot, az árfolyamrést, a szerződés teljesítése lehetetlenné válik. Ha ilyen pontot találunk, akkor bizonyított, hogy a vizsgált kikötés alapvető része a szerződésnek.

10:36

A felperesek nem tettek észrevételt az Európai Bíróság határozatához.

10:35

Kásler Árpádot Szobolya Zsolt védi, az OTP Bank Nyrt-t. Godó Gábor képviseli.

A per a korábbi tárgyalási nap óta eltelt időszakban történt események összefoglalásával kezdődik. Az Európai Bíróság határozatát ismertetik.

Az Európai Bíróság határozata alapján az OTP Bank továbbra is vitatja a korábbi jogerős bírósági határozatot.

10:28

Bevonult a bíróság.

10:25

A széksorok szép lassan benépesültek. Elvben 100 vendég és 50 újságíró lehet az eseményen jelen.

10:13

A mai per több dologról is dönthet, nem pusztán az árfolyamrés van napirenden - miként az korábbi cikkünkből is kiderült.

10:10

Negyedórával a Kásler-per hivatalos kezdete előtt meglehetősen foghíjas széksorok várják az ülést. Sőt a Kúria épülete előtt is inkább csak a rendőrségi készülődés látható, tüntetőkkel nem találkoztunk.

A bíróság a meghívó szerint 10 órakor kezdi tárgyalni a Kásler-ügyet, s délre már sajtótájékoztatót is hirdettek - vagyis jó eséllyel az ítélet is megszületik ma.

Kásler Árpád a sajtó képviselői előtt előzetesen igen furcsán fogalmazott, amikor arról beszélt, hogy Csányi Sándort csak a neve érdektelensége mentette meg attól, hogy bilincsben kísérjék a bíróságra, úgy, ahogy ővele tettek korábban. Arról, hogy mikor és milyen okból történt ez, a perben felperesként szereplő Kásler nem beszélt.

A tárgyalás késéssel indul, mivel a szigorú beléptetés okán a terem lassan telik...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG