4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Napok óta dicsérnek minket, hogy az utolsó pillanatban elhajoltunk a legrosszabb elől, és forintosítottuk a devizahiteleket, még mielőtt a svájci jegybank megadta magát, és a frank az égbe szállt volna. De vajon nincs-e a kettő közt összefüggés?

Carry trade

Hosszú évek során sok fejfájást okoztak a svájci frank hitelek. A probléma gyökere még a 2008-as válság előttre nyúlik vissza. Akkor volt az időszak, amikor a deviza-, és hitelpiacok teljesen globálissá váltak, és immár vonzónak tűnt alacsonyabb kamatozású devizában hitelt felvenni, és azt magasabb kamatozásúban fialtatni (ún. carry trade). Persze az árfolyamkockázat kezdettől felmerült, de ezzel eleinte nem sokan foglalkoztak.

Nemcsak a befektetők, hanem az egyszerű fogyasztási-, ill. jelzáloghitelt felvenni szándékozó átlagemberek figyelmét is felkeltette ez a lehetőség. Különösen azokban az országokban, ahol magas nominális kamatok voltak, ezért a hazai valutában ijesztőnek tűnt eladósodni. Az adott országok közül a főbbek: Lengyelország, Horvátország, Románia, és persze kis hazánk, ahol sokáig értelmetlenül magas volt a kamatok szintje.

Miért a frank?

Kezdetben két extrém alacsony kamatú deviza volt: a jen és a svájci frank. A jen mindig is mozgékony volt, de a frank stabilnak tűnt, ezért rá esett a választás. Logikusabb lett volna az euró, ami egy fél kontinens valutája, ezért lényegesen stabilabb, de egyrészt kezdetben annak sem volt igazán alacsony a kamata (4 százalék körüli), másrészt erős volt a mohóság. Maradt hát a svájci frank.

Arra illett volna gondolniuk a döntéshozóknak (ha már az egyes hitelfelvevők elsiklottak fölötte), hogy ha egy mégoly gazdag, de mégiscsak 8 millió lakosú ország valutájában adósodik el egy összesen közel 100 millió lakost számláló ország csoport színe-java, akkor azért abból előbb-utóbb baj lesz. Ha máskor nem, a visszafizetéskor, amikor irdatlan összegű frankot kell, hogy megvásároljanak.

És ha ez még nem lett volna elég veszély, 2008-ban, majd még inkább 2011-12-ben jött a világ, majd az euró válsága, és a svájci frank első számú menedékvaluta lett. Meg is indult felfelé az árfolyama, a svájci jegybank megálljt is parancsolt neki eurónként 1,20 svájci franknál.

Mi pedig szenvedtünk jó 5 évet a devizahiteleinkkel, és most fogyott el a kormány türelme, úgy döntött, ahol van, átváltja a hiteleket. Kevéssel utána pedig a svájci jegybank döntött úgy, hogy nem ad több frankot, omoljon össze a piac. Meglepően közel van egymáshoz a két esemény. Lehet, hogy nem véletlenül?

Miattunk?

Nézzük meg, milyen összefüggés lehet a két döntés között. Az egyik az, hogy ha a magyar kormány döntése nyomán egy csapásra átkerült az adósoktól a bankokhoz a svájci frank kockázata, akkor nekik azt azonnal le kellett fedezniük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyszerre kb. 8 milliárd svájci frank kereslet keletkezett. Miután a svájci frank már rá volt tapadva az 1,20-as szintre, nyilvánvaló volt, hogy ekkora tételt csak a svájci jegybank tudott eladni. Teóriánk szerint akár az is előfordulhatott, hogy a svájci jegybank ekkor mondta azt: na, ebből elég. Most itt volt a magyarok 8 millió frankja, aztán jöhet a többieké egyszerre, se vége-se hossza. Ez akár meggyorsíthatta a döntésüket, hogy feladják az árfolyam védelmét, és elindítják a cunamit.

Egy másik, ehhez hasonló, logikusnak tűnő elmélkedés is szóba jöhet. A magyar állam úgy döntött, hogy most volt elég. Miért most? Talán most gondolták azt, hogy 5 éve küzdünk, a frank meg csak nem gyengül, a kutya fáját, váltsuk át. Lehet, hogy nem csak a magyar döntéshozók fejében fordult meg épp most ugyanez a gondolat, hanem a legkülönfélébb svájci frank hitelesek és shortosok fejében is. Ebben az esetben nem közvetlenül a magyar tétel volt az utolsó csepp a pohárban, hanem csak egy részét képezte a jó kövér cseppnek, amit egészében a magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodók hatalmas tömege alkotott. A berezelt SNB kifizette őket, aztán pánikszerűen menekült. Utána az özönvíz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG