Hirdetés
Hirdetés

A magyarok úgy döntöttek, hogy nem várnak az állami nyugdíjra?

2018. február 08., 16:18

Egyetlen év alatt 25 százalékkal nőtt az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz - bőven pótolták a munkáltatói befizetések elmaradását, miután kiesett a legkedvezőbb adózású cafeteria-elemek közül a pénztári hozzájárulás.

2017-ben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak ismét kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Vagyonuk az év végén 1288 milliárd forintra rúgott, ez pedig 10,5 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben - derül ki a szövetség friss adataiból. A kasszák közel 7 százalékos hozamot értek el az év során, ami 4,7 százalékos reálhozamot jelent - ez különösen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben számít jó eredménynek.

Hirdetés

Az  egy pénztártagra  jutó  átlagos  vagyon mértéke  az  önkéntes  nyugdíjpénztáraknál előző év azonos időszakához képest 10%-kal, 1,108 millió forintról 1,223 millió forintra nőtt.

Nagyot nőtt az egyéni befizetések összege - vissza lehet csábítani a cafeteriásokat?

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések összege 2017-ben meghaladta a 90 milliárd forintot, ami 25 százalékos emelkedést jelent. A munkáltatók által fizetett hozzájárulás viszont 5 százalékkal csökkent - ez nem is meglepő, mivel 2017-ben a korábbinál magasabb adókulcs volt érvényben a béren kívüli juttatásként adható cafeteriaelemre.

Az ÖPOSZ szerint a munkáltatói hozzájárulások bővülésére nagy szükség lenne, hogy növekedjen a takarékoskodó munkavállalók tábora. Az ÖPOSZ szerint ugyanis sokan vannak még, akik csak a munkáltatójuk segítségével tudják megkezdeni a takarékoskodást. Ebben az idei év a szövetség reményei szerint változást hoz: a pénztári tagsághoz adható hozzájárulást adóterhelése közel 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent. Az alacsonyabb adókulcs miatt pedig sok munkáltató számára lehet vonzóbb a béren kívüli juttatások között népszerűnek mondható pénztári hozzájárulás.

Van egy javaslatukAz ÖPOSZ a Századvég Gazdaságkutatóval közösen korábban kidolgozott egy javaslatot. Ez a javaslat tovább növelné a pénztári megoldások népszerűségét, ezzel még több ember számára tenné vonzóvá az öngondoskodást. A javaslat lényege az, hogy azoknak a tagoknak, akik nem csak munkáltatójukra támaszkodnak, de maguk is részt vesznek a megtakarításban, azok számára az egyéni befizetéseik mellett a munkáltatói hozzájárulás után is járna adókedvezmény. Ha ez a javaslat ebben a formában megvalósul, azzal a gyakorlatban is remek ösztönzőt kapna mind a munkáltató, mind a munkavállaló, hiszen így még vonzóbbá válnának számukra a pénztári megoldások.

39,5 milliárdot egészségpénztári számláról fizettünk ki tavaly

Az ÖPOSZ-tag önsegélyező és egészségpénztárak (akik taglétszám alapján a teljes piac 80, vagyon alapján 83 százalékát képviselik) 52,1 milliárdos vagyonnal rendelkeznek (ez egy év alatt 1,2 százalékos növekedést jelent), a tagok 2017-ben 39,5 milliárd forintot költöttek szolgáltatásokra. Ezt 7,3 millió költéssel hozták össze a tagok, így átlagban 5300 forintot fizettek alkalmanként.

A tagok befizetései jelentősen, 44 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a munkáltatói befizetések viszont majdnem ugyanekkorát zuhantak a cafeteria-szabályozás változása miatt.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)