4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az MNB alelnöke szerint a megszűnő NHP helyét részben az európai uniós források vehetik át. Nagy dilemma, hogy lesz-e, ami megfelelő minőségű, futamidejű banki hitel? A források mennyisége talán csökken, de a minőség nőhet.
Nagy Márton a Privátbankár.hu korábbi konferenciáján

A növekedési hitelprogram kivezetésével, fokozatos megszüntetésével kapcsolatban még nagyon sok kétely van, az a kihívás jelenik meg a bankrendszerben és az uniós pályázatok terén is, hogy hogyan képes a NHP-t minőségi banki hitelezés helyettesíteni?

Képesek lesznek e a bankok hasonlóan jó feltételeket, jelesül hasonlóan hosszú és fix kamatozású forrást biztosítani a bankok? – tette fel a kérdést Nagy Márton, az MNB alelnöke a Privátbankár Pályázat - Start 2015 konferenciáján.

Mennyiség helyett minőség

Az uniós forrásoknál lehet, hogy a mennyiség csökken, de a minőség nő az alelnök szerint. A hitelezés nagy kérdése, hogy a minőségi ismérvekkel mit fogunk tudni kezdeni? „Az NHP túlságosan jó” – tette hozzá.

Az utóbbi évekre visszatekintve megállapította, hogy az NHP megállította a hitelezés visszaesésének folyamatát, de ha az NHP-t kivennék a hitelek közül, akkor a hitelezés továbbra is mínuszban lenne.

Az NHP első szakasza inkább a hitelkiváltásra koncentrált, a második inkább a beruházási hitelekre. Az első szakaszban jelentősen csökkent a kkv-szektor árfolyamkitettsége, élénkítette a bankok közötti versenyt, csökkentek a kamatterhek.

Szűkített NHP jövőre

A második szakaszban a beruházási hitelek nőttek, a mikrovállalkozások részesedése nagyobb volt, minden második hitel tízmillió forint alatti volt. Korábban a bankok nagyon nem szerettek a kkv-szektornak hitelezni – mondta el az alelnök.

Jelenlegi formájában az NHP megszűnik az év végével, sokkal szűkítettebb formában fog tovább élni jövőre – hangzott el. Az NHP Plusz volumene 50 milliárd forint alatt tartózkodik, a bankok nem láttak benne elég lehetőséget, Nagy Márton szerint azért, mert túlságosan kicsi vállalatokat céloz meg, és kevésbé éri meg nekik. Ezért az NHP Pluszból az NHP-ba kell átcsatornázni pénzeket.

Több vállalkozás kapott NHP-t

Az uniós források csak kisebb hányada, 15 százaléka kapcsolódik a gazdaságfejlesztéshez, 9900 milliárd forintból 1500 forint, míg az NHP-nek a 100 százaléka – állította az alelnök. Eddig 25 ezer vállalkozás kapott NHP-t, és 6700 EU-s forrásokat, igaz, ez utóbbiban a tíz fő alatti vállalkozások nincsenek benne.

Nagy Márton szerint az eddigi gazdaságfejlesztés nem elég, a minél kisebb méretű cégek felé kell orientálódni. Az uniós források és az NHP másféle gazdasági ágakban jellemzőek, az HNP például a mezőgazdaságban vagy a kereskedelemben erősen jelen van.

Így én is tudnék hitelezni

Biztosan vannak dolgok az NHP-ben, amiben lehetnénk jobbak, de a program megmutatja az utat afelé is, hogy melyik szektorokba érdemes európai uniós forrásokat csatornázni, mint a mezőgazdaság vagy a kereskedelem – hangzott el. Az NHP-hitel az EU-támogatások elő- vagy társfinanszírozásához is kiegészítésként szolgálhat.

Az NHP-val a hátam mögött én is könnyen tudnék hitelezni, kérdés, hogy a bankrendszer mire lesz képes – mondta az alelnök. Ha az NHP megszűnik, akkor eljön a színvallás ideje, hogy a bankrendszer képes lesz-e önállóan is hitelezni. Az NHP kivezetése után részben az EU-s források, visszatérítendő támogatások (hitel és garancia) vehetnék át annak helyét.

Négymillió vállalkozó jövője a tét

Négymillió kis- és középvállalkozó jövője lehet a tét, a munkahelyek számát 4,2-ről ötmillióra szeretnék növelni, a vidékről való elvándorlást csökkentenék - mondta korábban Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Privátbankár Pályázat – Start 2015 konferenciáján. Részletek >>

A bankok bevételének 70 százaléka a hitelezett vállalatoktól származik, így természetesen nagyon szeretnének hitelezni. Van, akit mindenki, van, akit senki nem akar hitelezni, a köztes réteg a válságban eltűnt, a hitelintézetek ugyanazt a tortát osztogatják fel egyre nagyobb kockázatvállalás mellett - mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője a konferencián. Részletek >>

Magyarországon nagyon sok likviditási problémával küzdő vállalkozás van, az innovációval ezeket versenyképessé lehet tenni – mondta Glósz Andrea, a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda ügyvezetője. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG