4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem érdekelnek a gazdaságkutatói vélemények, csak az ügyfeleinknek hiszek - márpedig szerintük javul a magyarországi beruházási környezet - mondta Franz Gasselsberger, az Oberbank elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet kiváló költség/bevétel mutatója okán nem aggódik, hogy csökkenő marzsok mellett kellene nyereségesen hitelezni.

Ötödik éve tudja növelni a nyereségességét az Oberbank – mondta Franz Gasselsberger, a társaság elnök-vezérigazgatója. A pénzintézet üzleti eredménye 11 százalékkal 235,6 millió euróra nőtt, míg az adózás előtti eredmény 11,2 százalékos emelkedéssel 157,6 millió euróra nőtt, az adózás utáni eredmény pedig 11,5 százalékkal 136,5 millió euróra emelkedett.

 

 

Ennél is kedvezők az első negyedéve az osztrák pénzintézetnek, hiszen az adózott eredmény 14 százalékkal, 40,6 millió euróra tudott bővülni. A mérlegfőösszeg 13,5 százalékkal, 69,3 millió euróra emelkedett.

A linzi bank hitelállománya 4,8 százalékkal 12,3 milliárd euróra nőtt, míg a betétállomány 0,3 százalékos bővüléssel 12,3 milliárd euróra bővült tavaly.

Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint annak ellenére, hogy a bank hitelkockázati helyzete 2014-ben is igen kedvezően alakult, az Oberbank óvatos tartalékképzési politikájának köszönhetően a kockázati tartalékokat 10,5 százalékkal 78 millióra növelték 2014. végére.

 

 

Privátbankár komment

Sokadszorra sem tudják a sajtó képviselői megértetni az Oberbank képviselőivel, hogy Magyarországon a magyar számokról érdemes (és illik) beszélni - már csak azért is, mert ezek nélkül nem tűnik eléggé lógnak a levegőben az elnök-vezérigazgatónak a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatóságát dicsérő szavai.

Maga Gasselsberger is elismerte, hogy az Oberbank itthon niche-szereplő, ráadásul a 2007-es alapítás miatt jórészt kimaradtak a válság magyarországi hatásaiból, s bár dicséretes, hogy növekednek, a 2500-as ügyfélszámtól még a középbanki státuszig is hosszú út vezet - főleg, hogy csak az organikus növekedésben bíznak.

Gasselsberger szerint a költség/bevétel arány 51 százalék volt, annak ellenére, hogy az elmúlt 5 évben 39 40 fiókot nyitottak – ezek közé tartozik a tavaly megnyitott szegedi magyar fiók. Ezzel a 156 egységből már 7 fiókból áll a magyar hálózat, augusztusban pedig megnyílik a 8. székesfehérvári fiók, de további 2-3 újabb helyet is vizsgálnak, ahol hazánkban Oberbank fiók nyílhat. Idén 8 fiókot nyit a pénzintézet – a 4 bécsi és 3 németországi fiók mellett nyílik majd a fehérvári. A bajor fiókok mellett immár a környező tartományokban is megjelenik majd az Oberbank. A bank összességében 15 magyarországi fiókkal számol hosszú távon hazánkban – mondta az elnök-vezérigazgató. A költség/bevétel arány az első negyedévben egyébként még tovább 46 százalékra csökkent.

Magyarország: adatok nélkül

Az Oberbank Magyarországon is az eddigi legjobb eredményt érte le, noha a magyar bankok eredményei 2011 óta összességében veszteséget mutatnak. A bank mérlegfőösszege, valamint nyeresége is emelkedett, s a betétállomány terén is a piac egészénél magasabb volt a bővülés. Pontos magyarországi adatokat a pénzintézet továbbra sem közöl. Gasselsberger mindössze annyit osztott meg a sajtótájékoztató résztvevőivel, hogy a banknak hazánkban 2500 ügyfele van, s az itt megtermelt profit egyszámjegyű milliós összeget jelent euróban. Az Oberbank új lízing ügyleteinek több, mint 10 százaléka már Magyarországról származik.

Nagyon helyes döntésnek bizonyult hét évvel ezelőtt Magyarországra jönni - mondta az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy az Oberbank összteljesítményéhez jelentősen hozzájárul a magyarországi üzleti volumen és az elért eredmény. A bank további hatalmas növekedési potenciált lát Magyarországon, mindenekelőtt a vállalati ügyfelek üzletágában.

A magyarországi marzsok a korábbi szokatlanul magas szintekről csökkentek, de az Oberbank megszokta, hogy alacsony marzsok mellett gazdálkodjon. Ráadásul bankunk kiváló költség/bevétel mutatója lehetővé teszi, hogy kisebb marzsok mellett is nyereséges legyen. Természetes más hitelintézetek kezelni kénytelenek a korábbi rossz portfóliójukat, s ezért az ő esetükben felmerülhet fúziós kényszer. De ez az Oberbankra nem vonatkozik – mondta a Privátbankár.hu kérdésére az elnök-vezérigazgató.

Az ügyfelek véleménye érdekel

Engem nem érdekel, mit mondanak a gazdaságkutató intézetek: a mi magyarországi és osztrák ügyfeleink most kedvezőbben ítélik meg a magyarországi gazdasági helyzetet. Márpedig a gazdaság hangulat, s ha a hangulat jobb lett, emelkedik a bizalom az visszaköszön a beruházási kedvben. Ez javuló trendet mutat, ugyanakkor még messze van attól, hogy jónak lehessen nevezni – mondta Franz Gasselsberger.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG