Hirdetés
Hirdetés

Egy rakás szabálysértés találtak – megbírságolt egy bankot az MNB - frissítve

2017. július 26., 17:42

Minden szentnek (vagy banknak) maga felé hajlik a keze.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet és az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet több előírását is.

A Hitelintézet megsértette - többek között – a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés módosítására és megszüntetésére, a pénzforgalmi számlanyitásra, az utólagos tájékoztatásra, a fizetési műveletek helyesbítésére, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési megbízás átvételére, a teljesítési határidőre, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, valamint az alapszámla díjára vonatkozó rendelkezéseket.

Maguknak kedveztek

A jogsértésekre tekintettel az MNB tizenkilencmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak való megfelelés biztosítására kötelezte a Hitelintézetet, ez utóbbi esetében, 2017. szeptember 30-i határidővel.

Hirdetés

Az MNB a Hitelintézet terhére értékelte, hogy számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a fogyasztónak és a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei kárára jelentős mértékű jogosulatlan vagyoni előnyre tett szert, a jogszabálysértő állapot az esetek többségében huzamosan, a Hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn és esetenként a jogszabálysértés az adott fizetési műveletek széles körét érintette.

Reagált a bank

A Sberbank reakciójában azt írta, hogy már a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata során lépéseket tett a belső folyamatok korrekciója iránt biztosítva, hogy a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, továbbá a Magyar Nemzeti Bank határozatában foglalt egyéb rendelkezések teljesítése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan az érintett lakossági és mikrovállalati ügyfelek kártalanítása már megtörtént.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Venezuelában, ráadásul már az amerikai elnök is lerohanással fenyegeti a jelenlegi legnagyobb ismert olajtartalékkal rendelkező dél-amerikai országot. Közbeszólhatnak más nagyhatalmak, vagy Trump mehet rendet rakni a diktatúra alatt szenvedő Venezuelába? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?