Hirdetés
Hirdetés

Egy rakás szabálysértés találtak – megbírságolt egy bankot az MNB - frissítve

2017. július 26., 17:42

Minden szentnek (vagy banknak) maga felé hajlik a keze.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló 18/2009. (VIII. 6.) MNB rendelet és az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rendelet több előírását is.

A Hitelintézet megsértette - többek között – a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés módosítására és megszüntetésére, a pénzforgalmi számlanyitásra, az utólagos tájékoztatásra, a fizetési műveletek helyesbítésére, a felelősségi és kárviselési szabályokra, a fizetési megbízás átvételére, a teljesítési határidőre, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, valamint az alapszámla díjára vonatkozó rendelkezéseket.

Maguknak kedveztek

A jogsértésekre tekintettel az MNB tizenkilencmillió forint összegű bírság megfizetésére, valamint az említett jogszabályoknak való megfelelés biztosítására kötelezte a Hitelintézetet, ez utóbbi esetében, 2017. szeptember 30-i határidővel.

Hirdetés

Az MNB a Hitelintézet terhére értékelte, hogy számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályokban foglalt előírásokat, a fogyasztónak és a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei kárára jelentős mértékű jogosulatlan vagyoni előnyre tett szert, a jogszabálysértő állapot az esetek többségében huzamosan, a Hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn és esetenként a jogszabálysértés az adott fizetési műveletek széles körét érintette.

Reagált a bank

A Sberbank reakciójában azt írta, hogy már a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata során lépéseket tett a belső folyamatok korrekciója iránt biztosítva, hogy a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő, továbbá a Magyar Nemzeti Bank határozatában foglalt egyéb rendelkezések teljesítése folyamatban van. Ezzel párhuzamosan az érintett lakossági és mikrovállalati ügyfelek kártalanítása már megtörtént.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A németek tombolnak, az oroszok nevetnek a markukba - Trump titkos terve elbukott

A németek tombolnak, az oroszok nevetnek a markukba - Trump titkos terve elbukott

Németország egymagában szenvedi el az orosz-nyugati kereskedelem visszaesésének 40 százalékát, míg a befolyásosabb geopolitikai szereplők, így az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország jóval kevésbé érintettek. A Kreml mindeközben örül annak, hogy a szankciós rezsim belülről feszegeti és destabilizálja az EU-t.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?