3p
A Bankszövetség elnöke szerint a tavalyi kiugró eredmény egy kivételes alkalom volt, de normál esetben is összehozhat egymilliárd eurós nyereséget egy évben a magyar bankszektor. Ehhez azonban az kell, hogy jól menjen a gazdaság és ne kezdjen el hirtelen intézkedéseket hozni a kormány.
Patai Mihály

Évi egymilliárd eurós nyereség van a magyar bankpiacon

Békeidőben évente átlagosan 250-300 milliárd forint nyereséget képes felmutatni a magyarországi bankszektor - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség újraválasztott elnöke a csütörtökön megjelent Figyelőnek adott interjúban. Hozzátette: szükség is van forrásokra a digitális versenyképességhez, valamint erős, egészséges bankrendszerrel készen kell fogadni az európai pénzek belátható csökkenését.

"Ökölszabály szerint egy ilyen méretű piacon a szektor a ciklusok felszálló ágában legfeljebb egy milliárd eurónyi nyereséget képes felmutatni" - mondta. A tavalyi kivételes, 454 milliárd forintos nyeresége az utóbbi évtized több ezer milliárdos veszteségét követte és egyszeri bevételt jelentett a szektornak, mivel számos bank értékesítette nemzetközi érdekeltségeit, konkrétan a kártyatársasági részvényeit - közölte.

Remélik, nem kezd el ötletelni a kormány

Patai Mihály az interjúban kitért arra, hogy a bankszektor együtt sír, együtt nevet a gazdasággal. A növekedés az idén, de még jövőre is négy százalék körüli ütemű lehet, ebből fakadóan a bankrendszer, amely szerves része a magyar gazdaságnak, aktív résztvevője a bővülésnek, természetesen elsősorban a hitelek folyósításban, s ezen keresztül a munkahelyteremtésben.

Miután beindult a gazdaság, és a növekedés egyértelmű, a bakszektor unalmas éveket kér a kormányzattól - mondta. Ne hozzanak a döntéshozók szakmai egyeztetés és hatástanulmány nélkül, "kreatív", hirtelen intézkedéseket, hiszen óriási érték a kiszámíthatóság, az egész ország profitálhat belőle - emelte ki.

Tíz bank már elhagyta az országot

A Magyar Nemzeti Banknak a hitelezés növelésére vonatkozó sürgetésére utalva azt is megemlítette, hogy a céges beruházási hitelek 60 százalékát nem az országban működő bankok folyósítják, hanem a multinacionális társaságok nyugat-európai hitelintézetei, vagy a cégcsoport maga saját belső forrásaiból.

Megjegyezte, tudomásul kell venni, hogy a magyarországi bankrendszer fontos szereplői révén is szerves része az európainak. A nagy nemzetközi bankházak pedig nemcsak üzemgazdaságossági szinten döntenek a jelenlétről, hanem átfogóbb stratégiai megfontolások alapján is. Arra a felvetésre, hogy az MNB szerint kevesebb bank is elegendő lenne, kifejtette, a bankszövetségnek ebben nincs külön álláspontja, elfogadják az MNB véleményét, és hozzátette, egyfajta tisztulás lezajlott, mintegy tíz hitelintézet kivonult.

Hogy áll Orbánnal és Matolcsyval?

Patai Mihály szerint az elmúlt hét évben hullámzó volt a Magyar Bankszövetség és a kormány kapcsolata, mára azonban világossá vált, hogy "csak a konszenzusos politikának van esélye az együttműködésre".

Orbán Viktorhoz miniszterelnökhöz fűződő viszonyát Patai Mihály korrekt kölcsönös megbecsülésen alapuló beszélő viszonyként írta le és kérdésre válaszolva azt is kijelentette, nem tud arról, hogy közös ingatlanügye lenne Matolcsy Györggyel.

Ez utóbbira magyarázat: korábban a néhai Népszabadság írt arról, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke Patai Mihály luxuslakását használja - a felügyelet vezetője és az egyik legnagyobb bank elnökének ilyen viszonya összeférhetetlenségi kérdéseket vetett fel. Bár némi késlekedéssel, de végül mindkét fél cáfolta az értesülést, a Népszabadságot pedig időközben bezárták.

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG