6p
A külföldi nagybankok 1997 óta terjedő időszakban összességében veszteségesek voltak Magyarországon - hangzott el a jegybanknak a bankrendszer jövőjéről szóló vitaindítónak tartott tanulmányát bemutató sajtótájékoztatón. A bankrendszer veszteségének 36 százalékáért a hibás gazdaságpolitika, 28 százalékáért a bankadó és a végtörlesztés okolható, a rossz banki döntések hatása ennél kisebb.

Az a 10 ismérv, ami a jó bankrendszer alapelemeként definiált a jegybank, egyesével is megérne egy-egy külön tanulmányt - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az Átalakulóban a magyar bankrendszer című tanulmány hivatalos bemutatóján. A hangsúlyozottan vitatindítónak szánt tanulmány célja a szerzők szerint az, hogy konszenzusos jövőkép alakuljon ki a hazai bankrendszer jövőjével kapcsolatban. Nagy szerint a szakmai anyagot több, mint féléves munkával készítették el a jegybankban, ám a megfogalmazott referenciaértékek ugyanakkor nem kőbe vésettek - ezek vélhetően sajtócikkekben, fórumokon, konferenciákon finomulnak majd.

Vitatéma lesz - de az erő is bejátszhat

Nagy Márton

Nagy Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy a jegybank e területen nem pusztán kezdeményezőként, hanem bizonyos területen szabályozóként, fogyasztóvédelmi hatóságként eljárva bizonyos ismérveket kötelezővé tud tenni, más ismérvek esetében a jogalkotó "égethet be" feltételeket jogszabályba, más területeken pedig a Gazdasági Versenyhivatal bír jogosítványokkal, hogy a tanulmány egyes pontjaival kapcsolatban véleményt mondjon, szabályt alkosson.

Bár a jegybank saját kútfőből indult neki a tanulmány elkészítésének, ám időközben kiderült, hogy például a holland kormány hasonló tanulmányokat készít.

A mostani tanulmány hosszú távra lő, ezen az sem változtat, hogy rövid távon érhetik sokkhatások a bankrendszert - Nagy Márton ennek kapcsán a hétfői alkotmánybírósági döntést idézte, amely kapcsán azt mondta, hogy egy éven belül megoldásnak kell születnie a devizahitelek kérdésében.

A bankrendszer a jegybank értékelése szerint a válság előtt túlzott kockázatokat vállalt - enélkül a válság előtt 1 százalékkal alacsonyabb lett volna a GDP-növekedés -, most viszont a kockázatvállalástól való túlzó félelmek miatt visszafogja a gazdasági növekedést - ennek hatását a GDP-re szintén egy százalékosra teszik a kutatók, ami a bankrendszer erős prociklikusságát jelzi. A fő prolémákat a jegybank a lakossági és a kkv-devizahitelezésben és a kereskedelmi ingatlan-finanszírozásban detektálta leginkább.

A gazdaságpolitikai környezet hibái mellett a szabályozói kontroll is felelős a helyzet kialakulásáért, de a túlzott kockázatvállalásban a bankrendszer felelőssége sem kerülhető meg.

Ki felel a banki veszteségért?

Az elmúlt 5 évben 2393 milliárd forint veszteség keletkezett a bankrendszerben. Ezt a jegybanki szakértők igyekeztek megbontani. Szerintük ebből normál üzletmenet mellett (értékvesztés okán - évi 1 százalékos céltartalékolással számolva) 510 milliárd forintot, a veszteség 21 százalékát vesztettek volna a bankok. A recesszió 15 százalékban, 350 milliárd forintban felelős a banki veszteségekért, vagyis az elhibázott gazdaságpolitika az elmúlt öt évben a banki veszteségek 36 százalékáért tehető felelőssé. A hibás banki döntések, a felelőtlen hitelezés az MNB szerint a veszteségek 19 százalékát, 450 milliárd forint veszteséget okozott. Van egy 17 százalékos, mintegy 400 milliárdos tétel, amely ugyan összefügghet a banki rossz hitelezési politikával, de közvetlen hatásuk nem bizonyítható. Ezért a jegybank ezt megbontva tünteti fel, ám összességében a teljes banki veszteség 20-36 százalékáért bizonyosan felelősek a hazai hitelintézetek. A bankadó és a végtörlesztés a veszteségek 28 százalékáért, összesen 675 milliárd forintért felelősek a felbontás szerint, amellyel kapcsolatban ugyanakkor Nagy Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a felbontás is erőteljesen önkényes, hiszen az egyes tényezők összefüggnek egymással.

Veszteséget hozott a magyar bankvásárlás a külföldieknek

A jegybanki tanulmány az 1997 és 2013 közötti banki tőkeemelések és kivett osztalékok, valamint a jelenlegi saját tőke összevetése alapján egyértelműsítette, hogy a külföldi tulajdonú nagybankok a jelenlegi helyzetben veszteségesek, ezzel szemben a kis- és közepes bankok és a takarékszövetkezetek stabil nyereséget termeltek. A fentiek okán Nagy Márton szerint az egyes banki szakértők más helyzetben érkeztek a válságba és ezért másképp is jönnek ki belőle. Ennek nyomán gondolja azt a Magyar Nemzeti Bank, hogy a kisebb szereplőkre kell összpontosítani, merthogy ők azok, akik rövid távon jobban tudják támogatni a gazdasági növekedést. E tekintetben ugyanakkor nem jó hír, hogy a jegybanki kimutatás szerint a vállalati hitelezésben a hazai bankok aránya alig éri el a 25 százalékos szintet.

Irányított bankvásárlás?

A piacról távozni szándékozó nagybankokkal kapcsolatban komoly probléma, hogy az itthoni nagybankok - főleg a piacvezető három - jelentős szinergia hatásokat tudnának érvényesíteni a vásárláskor, azaz az MNB szerint a vételkor az itt lévő kisebb szereplők és a piacra szándékozó külföldi bankok sem tudnának versenyezni árban. Ráadásul egy ilyen vásárlás erősítené a piactorzító helyzetet, ráadásul a komolyabb lenne a too big to fall helyzetet erősítené. Nagy Márton ezzel kapcsolatban azt a kemény mondatot is megfogalmazta, hogy ebben a piaci környezetben nem biztos, hogy szabadon megengedhető, hogy pusztán a piaci szereplők döntsék el, hogy bankot vásárolnak hazánkban.

Túl sok díj- vagy kamatbevétel?

A korábbi cikkünkben már véleményezett 10 pontos javaslat kapcsán a helyszínen lévők megvétózták a kutatók azon véleményét, mely szerint európai összehasonlításban is magas a díjbevételek aránya (az MNB a tranzakciós illetéktől nem szűrte meg az adatot), illetve azt is, hogy a lakossági fedezett hitelek esetében nehezen érthető, hogy miért nő a kamatmarzs (ahogy korábban jeleztük: a jelzáloghitelek közel harmadát tavaly folyósító Fundamenta saját - fixált - kamatszintjét nem a 3 hónapos Buborhoz, hanem a 3 éves instrumentumokhoz árazza, amely alaposan torzítja a képet).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG