5p
Jó hír, hogy nőhet a lakossági hitelezés, a vállalati hitelezés azonban várhatóan nem bővül.

A Magyar Bankszövetség elnöke lehetőséget lát arra, hogy 2016-ban a lakossági hitelállomány növekedjék, ugyanakkor a vállalati hitelezésnél már azt is eredménynek tartaná, ha az az idei szinten maradna.

Patai Mihály. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Patai Mihály elmondta: napjainkban a magyarországi vállalati szektor hiteleinek csak 40 százalékát nyújtják a hazai hitelintézetek, a hitelek 25 százalékát nyugat-európai bankok adják, a vállalatok fejlesztéseik, beruházásaik 35 százalékát saját pénzügyi forrásaikból oldják meg.

Kovács Levente, a szövetség főtitkára szerint a bankszövetség elkötelezett abban, hogy a jelzáloghitelezés keretrendszerének visszaállítását követően szigorítsák az adósok fizetési fegyelmét.

Rengeteg a vitás pont

Patai Mihály úgy értékelte, hogy mind a kormánnyal, mind a Magyar Nemzeti Bankkal folyamatosan tudtak konzultálni az egyes kérdésekben, voltak persze olyan ügyek is, amelyekben nagyon nem tudtak egyetérteni. Ilyen kérdésnek nevezte a Quaestor-törvényt az elnök, de szerinte a végére ez a véleményeltérés is kisimul az új törvényjavaslatban. 

Patai Mihály hozzátette: a tényleges megállapodásról nem beszélhet, de annak alapelve: amióta létezik a modern bankrendszer, mindig elkülönül a betét és a befektetés biztosítása. 

A betéteknél a szabályozás a biztonságosságot akarja megteremteni, ezért ad egy bizonyos szintig 100 százalékos védelmet. A befektetések biztosításakor ugyanakkor fontos elem az, hogy a befektetőnek önrésze van, és fontos annak a mértéke is, amivel a nagyobb hozamért a nagyobb kockázatvállalást mutatják ki. Hasonlóan alapelv az is, hogy befektetésvédelem csak a tőkére áll fenn, hiszen csalás esetén a hozam csalásból, azaz más befektetők átveréséből keletkezik.

Idei mérleg

Idén 600 konzultáció, egyeztetés zajlott a bankszövetségben, a szervezet konszenzusra törekszik az egyes kérdésekben. Példaként említette, hogy a folyamatos párbeszéd során sikerült megállapodni a Nemzeti Eszközkezelő mandátumának kiterjesztéséről, a csődtörvényről és a fair banki szabályozásról. Az Országos Betétbiztosítási Alap feltöltésével kapcsolatban is voltak egyeztetések, s a Quaestor törvény mostani megoldása is konszenzusos megoldás lesz. 

Ez lesz a bankadóval

A bankadó-csökkentésről is folyamatosak az egyeztetések, kedden is tárgyaltak a nemzetgazdasági miniszterrel, hétfőn pedig a jegybank munkatársaival egyeztettek a bankszövetség képviselői. Patai Mihály egy kérdésre elismerte: hiába kötöttek egyezséget a bankok, a kormány és a jegybank a bankadóról, az Európai Bizottság a bankadóról múlt héten elfogadott javaslattal kapcsolatban is ellenvéleményt fogalmazott meg.

Patai Mihály szólt arról, hogy a lakossági hitelezés terén a devizahitelek elszámolása és a forintosítás a kétszintű bankrendszer fennállása óta példátlan szervezési, logisztikai és informatikai feladatot jelentett a hitelintézeteknek. A bankok 3 milliárd euró veszteséget szenvedtek el tavaly az elszámoláson, idén a technikai lebonyolítás állította példátlan feladat elé a bankokat. Rámutatott: az ügyfél-reklamációk számából arra lehet következtetni, hogy most jól sikerült megoldani a feladatot, kiemelve, hogy a lépéssel eltűnt az árfolyamkockázat a lakossági bankolásból. 

Új korszak köszönt be

Patai Mihály szerint a világ, benne Európa bankszektora új korszak előtt áll, a digitális bankolás időszaka jön, a magyar bankrendszer tagjai az elmúlt időszakban hatalmas informatikai fejlesztéseket hajtottak végre ennek érdekében. Mint mondta, az új, fair banki szabályozásnak leginkább a digitális bankolás eszközrendszerével lehet majd megfelelni.

Patai Mihály rámutatott: már több éve zsugorodik a vállalati hitelállomány és helyesnek nevezte, hogy a kormány és az MNB ezt a trendet meg akarja fordítani. A magyar gazdaság ugyanakkor struktúraváltásban van, amikor nem lehet gyors változást elérni. A magyar történet nem egyedi, Európában közel két tucat országban tapasztalható, hogy a gazdasági növekedés ellenére a hitelállományok csökkennek. 

Patai Mihály hozzátette: nem lehet majd újra évente 200 ezer új autót eladni és 50 ezer új lakást építeni - várhatóan beállunk az új lakások évi 8-10 ezres átlagára, ezt kell majd finanszírozni, ami kisebb hitelnövekedéssel jár együtt.

Súlyos bizalmi válság

Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint az európai bankszektor az egyik legfájdalmasabb bizalmi válságot élte át. A főtitkár emlékeztetett arra: a Nemzeti Eszközkezelő esetében is lassú volt az indulás, ez a magáncsőd esetében is érthető, időarányosan egyébként a magáncsőd jobban teljesít, mint az eszközkezelő, a magáncsőd intézménye esetében már 170 szerződést kötöttek. 

Kovács Levente jelezte: a bankrendszer elszámolt, ezt követően jogos, hogy az ügyfelek is jogkövetőbbek legyenek. A bankszövetség mindent meg fog tenni azért, hogy a jelzálog biztosítéki keretrendszer újra működőképes legyen - emelte ki a főtitkár. Hozzátette: a nemfizető adósok állományának komolyan csökkennie kell a normális banküzemi működés érdekében.

Kiemelte: nem a téli kilakoltatási moratórium ellen ágálnak a bankok, sőt, annak kiterjesztését ők is kezdeményezték, de a jogos követelések év közbeni érvényesíthetőségét meg kell teremteni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG