5p
Az alkatrész-adatbázisban szereplő tételek alapján összerakott középkategóriás autó hatszor annyiba kerül, mintha a szalonból összeszerelve, lefényezve vennénk meg - ezzel látja indokoltnak az Uniqa Biztosító azt, hogy fellépett a piaci anomáliák ellen.

Az ügyfelek érdekében, az alkatrészgyártók és szervizek ellenében határozta meg új kárrendezési gyakorlatát az Uniqa Biztosító – mondták a társaság vezetői. A cég 99 ezer casco-szerződést kezel és 326 ezer kgfb-biztosítása van. A 9,6 milliárdos casco-díjbevétel 13 százalékos részesedést jelent, míg az év végi 7,8 milliárdos díjbevétel 9,5 százalék körüli részesedést jelent. A cascóban 20, a kgfb-ben 16-17 ezer kárt fizetett a biztosító – ez nagyjából 15 milliárdos kiadást jelent. A károkban nagyjából 60 százalékot tesz ki az alkatrész, 20-20 százalékot a munkadíj és a fényezés költsége.

Anomáliák

Az új díjkalkulációs eljárást a társaságnál a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fényezőcégekkel kapcsolatos vizsgálata és annak eredményeinek elemzése hozta - a társaság értékelése szerint az ottani döntés rendkívüli mértékben hasonlít az alkatrész-piacon feltárt anomáliákra.

A kárkalkulációt bizonyos standard rendszerek adatai alapján fut: az Audatex rendszer nem hivatalos hatósági árrendszert jelent, mivel ezt az alkatrész-importőrök által abba betáplált díjakat tartalmaz. Ezen okból ez inkább elszámolóárakat alkalmaz, ezt az árszintet lényegében csak a biztosítók felé alkalmazzák – az ügyfelek ugyanakkor a szervizekben saját költségen 20-40 százalékkal alacsonyabb áron kapják meg a szolgáltatást. A biztosítók a szervizek akcióiból sem részesednek. A kettős árrendszer jórészt az alkatrész-árakban érvényesül, de a rezsióradíjakban is találtak különbséget a cégek.

Hogy lesz a 4 milliós autóból 25 milliós?

Az árazás problematikáját mindennél jobban jelzi, hogy az Audatex kalkulációi szerint egy középkategóriás autó – amely szalonáron 4,2 millió forintba kerül – alkatrészenként – összeszerelés és fényezés nélkül – 24,86 millió forintból jönne ki.

A biztosító szerint a visszaeső autó-értékesítés miatt a szervizeknek lényegében csak a szervizdíjak maradnak, s az importőrök az Audatex-árak emelésével támogatták szervizeiket. Ezt  az bizonyítja, hogy egy tipikus töréskár alkatrészárai 2013 januárja és 2010. októbere között 10 százalékkal bővültek, miközben a forint gyengülése ennek maximum felét tette volna indokolttá.

A biztosítók emiatt elindultak a készpénzes – megegyezéses – kártérítés felé. Ez rögtön 27 százalékos kárösszeg-csökkenést jelent, mivel magánszemély felé áfát nem fizethet a cég.

Az Uniqa saját megoldása már most közel 10 százalékos árcsökkenést eredményezett a szerződött partnereknél. Ez az ügyfeleknek a cascónál alacsonyabb önrészt jelenthet. Emellett a kgfb-kárrendezésben az avultatás (a beépített új alkatrész árának a gépkocsi korához történő hozzárendelése, amely a kifizetés összegét csökkenti, illetve adott esetben az ügyféltől további befizetést követel) mértéke kisebb lesz, hiszen kisebb az alkatrész értéke, emellett pedig alacsonyabb díjat határoznak meg. Azonnal jelentkező ügyfélelőny, hogy a károk után a százalékos mértékű önrész a kisebb költség miatt csökken – az alkatrészre kifizetett önrész 10 százalékkal csökken, míg például az avultatásnál akár 30 százalék is lehet az azonnal érezhető kedvezmény.

Kevesebbet kapnak a szervizek

Az Uniqa 5 független alkatrész-gyártót keresett meg, akik vállalták, hogy a gyári (nem utángyártott) alkatrészeket 10 százalékkal az Audatex árak alatt adják át a szervizeknek. A szervizek korábban ugyanezektől a kereskedőktől 20-40 százalékos kedvezménnyel vásároltak ilyen alkatrészeket. Vagyis most a korábbi hasznon a szervizek 10 százalékkal kisebb profitot tudnak realizálni.

Az Uniqa azt közölte partnereivel, hogy a jövőben bárhonnan beszerezheti az alkatrészeket, ám a biztosító a jövőben csak azt az összeget téríti, amelyet a kereskedő partnereivel kialkudott – azaz a 10 százalékkal csökkentett értéket. A cég jelezte a partnereknek, hogy ha nem vállalják ezeket a feltételeket, a biztosító másik szervizbe viszi az autót. A félév során a 18 ezer esetből mindössze kétszer történt ilyen.

Az ügyfelet nem érinti a vita

A biztosítók és a szervizek közötti vita az ügyfeleket nem érinti. Abban az esetben, ha a szerviz elvégezte a javítást a figyelmeztetés ellenére magasabb díjon javítja meg a kocsit és az ügyféltől követeli meg a különbözetet – az Uniqa megtéríti a biztosítottnak.

A magyar példához hasonló eredményre jutottak múlt év végén a kínai biztosítók – igaz ott a nálunk hatszoros árkülönbség helyett akár nyolcszoros lehet a szalonár és az alkatrész érték között. Romániában a biztosítók napi szinten nézik az alkatrészárakat és maguk szállíttatják a szervizekhez az épp legalacsonyabb helyről az alkatrészeket. Az Uniqa biztosító akar maradni, ezért nem tartja jó megoldásnak, hogy saját szervizhálózatot építsen ki. A cél az, hogy a piac anomáliái csökkenjenek - az Uniqa szakértőinek érvelése szerint közép-hosszú távon az importőrök is jobban járnak, hiszen a kisebb alkatrész-árak okán kevesebb esetben éri meg majd lopott/bontott alkatrészek beszerelése, így később forgalmuk bővülhet. A biztosító szerint a legnagyobb hazai márka importőre ezt már felmérhette, hiszen az elmúlt évi szintekhez képest idén 40 százalékkal csökkentette az alkatrészeinek Audatex árait.

Az Uniqa nem akart elindulni a GVH felé, ám vélhetően egy szerviz pont a biztosító eljárását érezte sérelmesnek. Ebben az ügyben egyelőre nincs eljárás, ugyanakkor – vélhetően a biztosító kérdésekre adott válaszai alapján – úgy döntött, hogy piacfelmérést végez, amelynek vége 2015. augusztásában várható. Az ügyben zajló ombudsmani vizsgálat eredményeire a biztosító a határidőn belül választ ad – megítélésük szerint a biztos rosszul értelmezte a tényállást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG