Hirdetés
Hirdetés

Hogyan válasszak? 8+1 tipp a személyi kölcsönökhöz

2013. október 16., 06:05

A magyarok 75 százaléka úgy érzi, körültekintően járt el hitelfelvételekor, mégis legtöbbjüket később érte kellemetlen meglepetés a hitel költségeivel kapcsolatban. Hogyan kerülhető ez el és mikre kell odafigyelni, amikor kölcsönt akarunk felvenni? Mik a személyi kölcsön előnyei?

A magyarok 75 százaléka úgy érzi, körültekintően járt el hitelfelvételekor – derült ki a Cofidis és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület közös felméréséből. A többség úgy nyilatkozott, hogy több bank ajánlatát is megnézte mielőtt döntést hozott, számos tényezőnek utánajárt, és többé-kevésbé elolvasta a szerződési feltételeket, ennek ellenére mégis érte őket meglepetés a hitel költségeivel kapcsolatban, a későbbiekben. A hitelfelvevők fele szembesült számára váratlan költséggel, amelyek jellemzően a változó mértékű törlesztőrészlethez köthetők.

Csak olcsó legyen, a többi nem számít!

A kutatásból az is kiderült, hogy a lakosság számára hitelválasztáskor a legfontosabbak az alacsony THM és az alacsony törlesztőrészletek, amelyeket a kiszámíthatósághoz köthető feltételek követnek. A THM-be bele kell számítani többek között a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, a kötelező számlavezetés díját is.

Magyarországon azért is drágábbak a hitelek, mint a többi európai országban, mert magasak az alapköltségek a fizetési szokások miatt, nagyot növel az áron például a postai csekkes fizetés, vagy a papír alapú levelezés. A felmérés során megkérdezettek legnagyobb része (72%) a THM-növelő tényezők közül a postai levelezésről mondana le, de a készpénzes/csekkes befizetés lehetőségétől, valamint a telefonos ügyintézésről is a lakosság közel kétharmada válna meg egy olcsóbb hitel reményében. A kutatásban résztvevők elsősorban a visszafizetés rugalmasságához ragaszkodnak leginkább.

Összességében elmondható tehát, hogy a magyar lakosság egyre jobban odafigyel a részletekre hitelfelvételkor, de a várható költségek megismerése terén még szükség van az ismeretek bővítésére. A kutatásban résztvevők ugyanakkor szívesen mondanak le számos THM-növelő tényezőről, ha azzal olcsóbbá válik a hitel.

1. ... amíg a takarónk ér

Mint minden hitelre, a személyi kölcsönre is igaz, hogy gondosan fel kell mérni, milyen lehetőségeink vannak, mekkora törlesztőrészletet bír el a családi költségvetés. Pénzügyeink megtervezésében rendszerint szívesen segítenek a pénzügyi szolgáltatók szakemberei, ne féljen tanácsot kérni!  Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér!

2. Tájékozódj!

Ha tudjuk, hogy mennyi pénzre van szükségünk és milyen futamidőre szeretnénk felvenni, érdemes alaposan összehasonlítani a különböző ajánlatokat. Fontos tudni, hogy összehasonlításkor a legpontosabb eredményt akkor kapjuk, ha az adott intézet kondíciós listáját is tanulmányozzuk!

3. Minden költséget figyelembe kell venni!

A döntéskor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hiteleknek már a folyósítás előtt is lehetnek költségei. Nézze meg, hogy az adott ajánlat milyen előre fizetendő díjakat tartalmaz – hitelbírálati díjat, folyósítási költséget stb. Van olyan pénzintézet, amely nem előre kéri ezeket a díjakat, hanem folyósítás után vonja le számlánkról.

4. Minden feltételt ismerni kell!

Mielőtt személyi kölcsönt választunk, fontos felmérni, hogy mik az adott hitelkonstrukció speciális feltételei - például fontos-e, hogy a folyószámlánkat mindenképp az adott hitelintézetnél vezessük, vagy esetleg a számla maradhat korábbi bankunknál. Azt is jó tudni, hogy nincs benne a THM-ben a közjegyzői díj vagy az esetlegesen felmerülő késedelmi kamat - így a THM ismerete nem elég a döntés meghozatalához, bár tény, hogy az elsődleges szempontok között kell szerepelnie.

5. Nem biztos, hogy az akciós a legolcsóbb!

Érdemes azt is észben tartani, hogy sokszor az akciós kamat csak az első kamatperiódusra érvényes, néhány hónap után viszont már a „normál” THM-mel ketyeg a hitel a futamidő hátralévő – akár több éven át tartó – részére. Ezért fontos, hogy az akciós ajánlatoknál a részletekkel is tisztában legyünk.

6. Olcsóbb, mint a hitelkártya

A személyi hitel nagy előnye, hogy többnyire szabad felhasználású, nem szükséges hozzá jelzálog-fedezet, és mégis olcsóbb, mint a hitelkártyák. A személyi kölcsönnel abban az esetben is érdemes számolni, ha a meglévő hitelkártyánk keretét kimerítettük, de nem tudjuk vagy nem akarjuk egyben visszatörleszteni, és a tartozás összege alig csökken, ha csak a kötelező részleteket fizetjük. Egy jó ajánlat esetén érdemes lehet a hitelkártya-tartozásunkat is személyi kölcsönből törleszteni és inkább azt fizetni kedvezőbb feltételekkel.

7. A szabadság kényelmes

Olcsóbb, mint a hitelkártya, de drágább, mint a kötött felhasználású hitel. A legtöbb személyi kölcsön előnye a kötött felhasználású hitelekkel szemben, hogy arra költjük, amire akarjuk: nem kell például számlákkal igazolnunk, hogy mire ment el a pénz.

8. Online kényelmesebb, gyorsabb és olcsóbb

És ha már kényelem: egyre több szolgáltatást intézhetünk az interneten keresztül, ráadásul amellett, hogy megspóroljuk a banki sorban állást  és az utazást, még olcsóbb is az online ügyintézés. Már olyan szolgáltató is van a piacon, ahol kölcsönt is vehetünk fel interneten. Ennek a konstrukciónak az a lényege, hogy az ügyfél online igényli a szolgáltatást, online (emailben) történik a kommunikáció és online fizet (azaz állandó átutalással vagy csoportos beszedési megbízással), mivel így a költségek alacsonyak, a THM is jóval kedvezőbb.

+1. Figyeld a THM-et!

Vegyünk egy példát: ha valaki másfél millió forintot szeretne felvenni szabad felhasználásra, 5 éves futamidőre, akkor (szeptember 25-i állapot szerint) egyes bankoknál, szolgáltatóknál az alábbi eredményt kapja:

Banki termék

Törlesztőrészlet

THM

Cofidis Fapados Kölcsön

35 489

15,8%

Cetelem Személyi Kölcsön-ingatlanfelújítási célra

36 700

23,7%

Citibank Személyi Hitel

38 828

23,6%

K&H Bank Személyi Kölcsön

40 741

23,7%

Raiffeisen Bank Személyi Kölcsön

41 386

24,9%

Erste Bank Személyi Kölcsön

42 012

27%

OTP Akciós Személyi Kölcsön

42 545

28,4%

Budapest Bank Privát Kölcsön

44 702

28,4%

(Fontos, hogy a különböző hitelintézetek ajánlatai folyamatosan változnak és a különböző igények alapján eltérőek lehetnek, így érdemes minden alkalommal újabb összehasonlítást elvégezni!)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

Bár egy friss felmérés szerint valamivel jobb lett a magyarok fogyasztói tudatossága, nemcsak a vásárlók, de a kereskedők se tudják mindig, hogy mi a teendő a reklámació során. A szabályozás évek óta nem változott, mégis kevesen vannak, akik tudják, meddig élhetnek jogaikkal. Az élelmiszerekkel, ruhákkal és cipőkkel van a legtöbb baj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?