3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még nem kapták meg a kártalanítást a korábban "Buda-Cash-es takarékok" néven emlegetett DRB-bankok ügyfelei, de máris ajánlatokkal bombázzák őket a helyi újságokban a takarékok. Több mint 100 bankfiók ügyfelei keresnek most maguknak új számlavezetőt - jó bemelegítés ez a forintosított devizahitelekért induló csatához.

A felügyelet csak néhány napja közölte: visszavonta a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét, azt azonban már a Buda-Cash-botrány kirobbanása, a tulajdonosi körhöz köthető bankokhoz a felügyeleti biztosok kirendelése, a kifizetések részleges befagyasztása  óta lehet tudni: ezek a fiókok már soha többé nem térnek vissza a rendes üzletmenethez.

Az ügyfelek ezért már egy ideje keresik, hol vezethetnék bankszámláikat, a folyamat azonban akkor indulhat be igazán, amikor megkapják az OBA-tól a kártalanítás összegét, magyarán újra pénzükhöz jutnak. Ez legkésőbb március végéig meg is történik, de a korábbi tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy a nagy többség ennél jóval hamarabb pénzéhez jut (hogy hogyan, arról itt írtunk bővebben >>).

A DRB Banknak 16, az ÉRB-nek 34, a DDB-nek 37, a BRB-nek 26 fiókja van - az ügyfelekért pedig beindult a harc. A helyi hirdetési újságokban leginkább a helyben működő takarékszövetkezetek aktívak.

Takarékok harca a "Buda-Cash-es takarékok" ügyfeleiért

Nem véletlen: bár a DRB-csoport tagjai bankként működtek, ez azonban nem rég óta volt így: korábban takarékszövetkezetekként ismerhették őket az ügyfelek. A DRB már 2009-ben bankká alakult, de a szektorban csak "Buda-Cash-es takarékkokként" ismert másik 3 pénzintézet a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló – előzetesen a köztársasági elnök által már visszaküldött - törvény végleges, 2013. július 5-i elfogadása előtt egy nappal adta be kérelmét a bankká alakulásról a felügyeletnek, így úszhatták meg az új intergrációba való belépést. Végül  2013. december 9-én kapták meg az engedélyt a felügyelettől - összességében másfél évig sem működött bankként a négyből három DRB-intézmény.

A helyi hirdetőújságokban mostanában megjelent hirdetések fő üzenete nem véletlenül a biztonság és megbízhatóság: kettős betétvédelmet ígérnek, hiszen az integrációba tartozó takarékszövetkezetek betéteit 100 ezer euróig az OBA, e fölött az integráció garanciaközössége biztosítja, így a 30 millió fölötti betétrészek sem vesznek el egy esetleges csőd esetén. Igaz, a pénzintézeti bedőlések szempontjából rekordévnek számító 2014-ben nagyrészt takarékszövetkezetek hullottak (4 takarék, 1 hitelszövetkezet és 1 bank dőlt be), de azt ígérte az integráció: a tisztulási folyamatnak ezzel vége, bedőlt, aminek be kellett.

A képet azért nem szépíti, hogy a most kártalanításra váró ügyfelek jó ideig takarékszövetkezetben tartották pénzüket a bankká alakulás előtt - igaz, a bedőlés körülményei most igencsak speciálisnak mondhatóak. Azt azonban még jó darabig bizonygatni kell majd az ügyfeleknek, hogy más takarékokkal vagy frissen bankká alakult pénzintézetekkel nem fordulhat elő az, ami az elmúlt egy évben többször is a címlapokra tolta a szektort.

Hamarosan indul a harc a forintosított devizahitelekért

És ha már betéteseket happolnának el a pénzintézetek, egyúttal egy másik harcba is beszállnak: természetesen a forintosított devizahiteleket is szívesen kiváltják, egyedi ajánlatokat is ígérnek az ügyfeleknek - a közeljövőben a hitelkiváltás komolyabb ügyfélvándorlást is beindíthat a bankszektorban. Az elszámolási és forintosítási időszak alatti hitelkiváltási hullámhoz kapcsolódó ajánlatok várhatóan néhány héten belül megjelennek majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG