4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kaotikus időszak elé néz Európa, közeleg ugyanis a PSD2 életbe lépésének határideje, a bankok azonban még mindig nem kapták meg a szükséges előírásokat ahhoz, hogy átalakítsák és alkalmazkodhassanak a standard fizetési rendelethez. Ráadásul ezt az előírást gyakorlatilag kínai megrendelésre alakította ki Európa. Tényleg Kína diktálja a fejlődést? Körbejártuk a kérdést a Privátbankár Fintech Innovations 2017 konferenciáján.
Lu Zurawski

A fizetési piac óriási átalakulás előtt áll: ahogyan arról már korábban írtunk, január 13-tól kötelezővé válik az európai uniós tagállamoknak az PSD2 szabvány életbe léptetése, ami sokkal szigorúbb feltételeket szab a bankoknak az adatok kezelését illetően. Ez azonban egy szükséges lépés ahhoz, hogy a banki és pénzügyi szolgáltatások digitalizációja végbe menjen. Különös azonban, hogy ez a fajta jogi kísérlet nem kizárólag Európa kedvéért zajlik, sőt: a kínai vásárlóerőnek nagyobb beleszólása van a világ pénzügyi folyásába, mint gondolnánk, mondta el Lu Zurawski, az ACI Worldwide felhasználói szolgáltatásokért felelős vezetője a Privátbankár Fintech Innovation 2017 konferenciáján.

Ázsiában ugyanis virágkorukat élik a különböző fizetési rendszerek, amik gyakorlatilag gomba módra szaporodnak. Az ázsiai fizetési kultúra jelentősen eltér a nyugatitól: Zurawski elmondása szerint míg 2010-ben még 60 százalékos volt a készpénzforgalom Kínában, ez öt év alatt 40 százalékra esett. A vásárlók ugyanis nem bíznak a készpénzben, a digitális megoldásokat ugyanis biztonságosabbnak és gyorsabbnak ítélik. Ez az oka annak, hogy bár nyugaton még ódzkodunk a QR kódos fizetéstől, Londonban egyre több boltban bukkannak fel az Alipay és a WeChat Pay kódjai.

Nem elég nagy a verseny? Csinálunk!

Annak érdekében, hogy a pénzpiacot ne 4-5 név uralja, versenyre és megújulásra van szükség – ezt tűzte zászlajára az OGP (Open Government Partnership). A több tucat országból álló szövetség olyan irányelveket és megoldásokat igyekszik kicsikarni a bankokból, amely hatékonyabb pénzkezelést és feszes versenyt eredményez. A Vocalink business menedzsere, Jim Mortimer szerint vannak ugyanakkor általános problémák, amikkel az automatikus fizetési rendszereknek (ACH, Automated Clearing House) meg kell küzdeniük – egyike épp ez a hatalmas verseny, amire a rendszerek sokszínűsége, a pénzügyek globalizációja és persze a nyereségvágy csak rátesz egy lapáttal.

A nagy diverzitás egyúttal magával hozza a szabályozás szükségességét. Zurawski szerint bár a PSD2 teret enged számos vállalatnak, hogy megméresse magát és új fizetési megoldásokat dobjon piacra, megfelelő szabályozás és felügyelet nélkül követhetetlenné válik a pénzmozgás. Ezt kívánja az Európai Unió megakadályozni a kötelező rendelettel.

A legnagyobb probléma: a felhasználók

A fő fejtörést az okozza, hogy a sokszínű igényeket ugyan teljesíteni kell, ugyanakkor erre nehéz egy egységes szabályozást létrehozni. Bár maga a PSD2 rendelet januárban életbe lép, 2019-ig gyakorlatilag „káosz” lesz a piacon, véli a Capsys professzionális szolgáltatások vezetője, Róbert Kiszely. A különböző adatvédelmi és pénzügyi szegmensek ugyanis külön szabályozást igényelnek, ráadásul a rendelet egyes részleteit még mindig tárgyalja az Európai Tanács és az európai bankszövetség, így gyakorlatilag a 18 hónapos türelmi idő végéig a bankoknak fogalmuk sem lesz, hogy pontosan milyen standard előírásokhoz is kéne tartaniuk magukat.

Ez azt okozza, hogy az egyes résztvevők és országok saját szabályozást hoznak létre, egy külföldi – például Amerikából vagy Ázsiából érkező – bank rögtön több tucat előírással találhatja szemben magát. Ezek összefésülése a jövő feladata lesz, tette hozzá a szakember. Egy másik komoly kihívást a szakemberhiány jelent: az innovációhoz és a technológiai megoldások megvalósításához informatikai szakemberekre lesz szükség, belőlük 2020-ig akár félmilliós hiány is kialakulhat Európában a nyaktörő versenyben.

A konferenciáról írt további anyagunkat itt találja:

Akár perceken belül odaér a pénzed, mégsem örülnek neki a bankok >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG