3p
A bankok a hitelezés felfuttatásáért cserébe - a bankadó csökkenésen felül - adóvisszatérítést igényelhetnek vissza évi 10 milliárdos tételben - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A gazdasági tárca vezetője bírálta a költségvetéshez benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az adótörvényekhez a szerdai kormányülésen javasolni fogom, hogy a gazdasági növekedést vállaló hitelintézetek adóvisszatérítést kapjanak - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rendkívüli tájékoztatóján. A bankok 2016-tól évente összesen legfeljebb 10 milliárd forint adóvisszatérítést igényelhetnek, amelynek alapja a vállalkozói hitelállomány-bővülés mértéke, de maximum a bankadó mértékének 30 százaléka. Ha az összes igény meghaladja a 10 milliárd forintot, arányosítottan kerül felosztásra az adóvisszaigénylés összege - mondta el Varga Mihály. Az NGM egyeztetett a Bankszövetséggel erről a javaslatról, s a Bankszövetség támogatja a kezdeményezést, így Varga szerint el lehet térni az EBRD-megállapodástól.

Privátbankár-komment

Az NGM és a jegybank csatájából a bankok jöttek ki jól: megmarad a bankadó-csökkentés és ezen felül némi jutalmat is kapnak, ha bővül a vállalati hitelállomány. Nyerésben lesznek azok a hitelintézetek, akik akkor még nem is voltak a piacon (pl. Gránit Bank, illetve viszonylag alacsony vállalati aktivitásuk volt. Meglepő lehet, de ebbe a körbe tartozik a két tőzsdei pénzintézet, az OTP és az FHB is.

Kérdésre válaszolva Varga hangsúlyozta az NGM javaslata - ellentében az MNB megszorítást tartalmazó javaslatával - pozitív ösztönzést jelent a hitelezés felfuttatására. A feltétel az, hogy a bankok állománya a 2009-es hitelezési állomány fölé növekedjen. Amennyiben a szektorszintű növekmény összegszerűen meghaladja a 10 milliárd forintot, a bankok között az állomány növekedésének megoszlásának arányában osszák szét.

A forintosítás és elszámolás kérdését a szerdai kormányülés áttekinti majd - mondta egy másik kérdésre válaszolva Varga Mihály.

Bírálat az ellenzéknek

A költségvetéshez a pénteki végső határidőig beadott módosítók azt tükrözik, hogy a költségvetés szerkezetét az ellenzéki javaslatok nem kérdőjelezték meg - mondta Varga. Ugyanakkor az ellenzéki javaslatok zöme első áttekintétésre egyenlegrontó, hiánynövelő, felelősségtelen beadvány Varga szerint, amelyek jelentős kiadásnövelést fogalmaznak meg. A módosítások forrását a javaslatok zöme nem jelölte meg - hangsúlyozta a miniszter. Ez a hiány elszállását jelentheti, ami okán EU-pénzektől eshetne el az ország, vagy - mivel más megoldás nem látszik - a javaslatokat csak megszorításokkal lehetne végrehajtani - hangsúlyozta Varga Mihály.

Erős nem a progresszív adóra

Az ellenzéki pártok átlagosan 2000 milliárd átcsoportosításra tennének javaslatot. Két párt is visszaállítaná a korábbi progresszív adózást, amiről Varga azt mondta: az egykulcsos rendszerről az emberek 2010-ben döntöttek, s a kormány ragaszkodni akar ahhoz a megoldáshoz, amely azt segíti, hogy aki többletmunkát vállal, ne járjon rosszabbul.. A kabinet kitart az adócsökkentés, a bérintézkedések és a beruházások fenntartása mellet.

Ugyancsak nem támogatható, hogy egyes javaslatok a tartalékok terhére akarna újabb kiadásokat rendelni, a felelős gazdálkodáshoz hozzátartozik a tartalékok fenntartása. A minisztériumok által kötelezően megképzendő 1 százalékos tartalék terhére sokan adtak be módosítást, de a cél itt is a felelősség: a tárcák ehhez az összeghez csak akkor férhetnek hozzá, ha októberig tartják az előirányzatot - emlékeztetett Varga.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Örülhetnek a bankkártyások, meghátrálhatnak a kibocsátók Amerikában
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:14
Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.
Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG