Hirdetés
Hirdetés

Kínába kell mennünk, ha most azonnal készpénzmentes életet akarunk

2017. június 29., 11:20
Cimkék
kína
, fintech
, money2020
, alipay

Az Alipay új fejlesztései rohamtempóban szorítják vissza a készpénzhasználatot az országban és úgy tűnik, nem lassítanak.

Nem kisebb feladatra vállalkozott a kínai óriásvállalat, az Alibaba fizetési megoldásaival foglalkozó leányvállalata, az Alipay, minthogy egyszer és mindenkorra leszámol a készpénz és bankártyahasználattal. Mondhatnánk, hogy ezt a bátor vállalást gyakorlatilag mindenki megtette a Money20/20 európai fintech konferencián, de a Rita Liu európai operációkért felelős vezető keynote beszédében bemutatott megoldások azt bizonyítják, hogy a készpénzmentes élet már közelebb van mint gondolnánk, sőt, Kína lakossága már élvezheti is az előnyeit.

Ahol próbálták, ott bejött

Hirdetés

Az Alipay több frontos támadást mutatott be: készítettek egy úgynevezett “szuperappot”, amiben minden együtt van: a személyes adataink, irataink elektornikus változata, eltárolja a hűségkártyákat, természetesen a bankkártyákat is. Ez eddig mondjuk nem nagy szám, hiszen más alkalmazások is kínálnak ilyet, inkább az benne a szép, hogy szinte mindenhol elfogadják a fizetés ilyen módját Kínában.

Ott vannak például az úgynevezett Smarthotelek, amelyek együttműködve az Alipay-jel, kényelmes és zökkenőmentes becsekkolást biztosítanak a szállásokra anélkül, hogy a személyigazolványokkal, a foglalással kellene bajlódni.

Egy másik igen népszerű együttműködés a kórházakkal volt: az Alipay applikációjához csatlakozva mobiltelefonon keresztül lehetett elintézni az időpontfoglalást, a beteg behívását és a fizetést is. Nincs sorban állás, nincs idegőrlő várakozás, ahogy az a bemutatott előtte-utána képen is látható.

 

A társadalmi felelősségvállalás is fontos a cégnek: lehetőség van pontok gyűjtésére akkor, ha a felhasználó a papír helyett digitális megoldásokat használ, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Bizonyos pontszám elérésekor az Alipay elültet egy fát Kína valamelyik sivatagosabb vidékén, amelynek fejlődése nyomon követhető az applikációban.

Partnerünk a Mastercard

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Persze nem tarthatná meg előkelő piaci pozícióját a cég, ha nem foglalkozna olyan technológiákkal, mint például a mesterséges intelligencia: a kínai holdújévkor zajló hatalmas bevásárlási rohamban a forgalom jelentős része az Alipay rendszerén pörög át. Az idei évben a fogyasztói panaszok 90 százalékát már mesterséges intelligencia kezelte igen nagy hatékonysággal.

Az Alipay nyitott ökosztisztéma kiépítésére törekszik, ezért a jövőben már nem csak a vásárláshoz szeretnének készpénzmentes élmény nyújtani. Hamarosan nagyobb fejlesztések várhatók az alternatív hitelezés területén, nyitnak a kis- és középvállalkozások felé is hiteltermékkel, de nem feledkeznek meg a lakossági fogyasztókról sem. Rita Liu szerint az a legfontosabb, hogy a technológiai fejlődéssel minél több kívülállót lehessen beintegrálni a rendszerbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Meglepődnél, ha tudnád, mire használja a mobilját a párod

Egy friss felmérés szerint hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fontos alkalmazás használatában. A két nem telefonhasználat terén sem csak ezekben különbözik egymástól.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön szerint jó dolog, hogy Magyarország rendezi a vizes vb-t?