Hirdetés
Hirdetés

Kínába kell mennünk, ha most azonnal készpénzmentes életet akarunk

2017. június 29., 11:20
Cimkék
kína
, fintech
, money2020
, alipay

Az Alipay új fejlesztései rohamtempóban szorítják vissza a készpénzhasználatot az országban és úgy tűnik, nem lassítanak.

Nem kisebb feladatra vállalkozott a kínai óriásvállalat, az Alibaba fizetési megoldásaival foglalkozó leányvállalata, az Alipay, minthogy egyszer és mindenkorra leszámol a készpénz és bankártyahasználattal. Mondhatnánk, hogy ezt a bátor vállalást gyakorlatilag mindenki megtette a Money20/20 európai fintech konferencián, de a Rita Liu európai operációkért felelős vezető keynote beszédében bemutatott megoldások azt bizonyítják, hogy a készpénzmentes élet már közelebb van mint gondolnánk, sőt, Kína lakossága már élvezheti is az előnyeit.

Ahol próbálták, ott bejött

Hirdetés

Az Alipay több frontos támadást mutatott be: készítettek egy úgynevezett “szuperappot”, amiben minden együtt van: a személyes adataink, irataink elektornikus változata, eltárolja a hűségkártyákat, természetesen a bankkártyákat is. Ez eddig mondjuk nem nagy szám, hiszen más alkalmazások is kínálnak ilyet, inkább az benne a szép, hogy szinte mindenhol elfogadják a fizetés ilyen módját Kínában.

Ott vannak például az úgynevezett Smarthotelek, amelyek együttműködve az Alipay-jel, kényelmes és zökkenőmentes becsekkolást biztosítanak a szállásokra anélkül, hogy a személyigazolványokkal, a foglalással kellene bajlódni.

Egy másik igen népszerű együttműködés a kórházakkal volt: az Alipay applikációjához csatlakozva mobiltelefonon keresztül lehetett elintézni az időpontfoglalást, a beteg behívását és a fizetést is. Nincs sorban állás, nincs idegőrlő várakozás, ahogy az a bemutatott előtte-utána képen is látható.

 

A társadalmi felelősségvállalás is fontos a cégnek: lehetőség van pontok gyűjtésére akkor, ha a felhasználó a papír helyett digitális megoldásokat használ, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Bizonyos pontszám elérésekor az Alipay elültet egy fát Kína valamelyik sivatagosabb vidékén, amelynek fejlődése nyomon követhető az applikációban.

Partnerünk a Mastercard

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Persze nem tarthatná meg előkelő piaci pozícióját a cég, ha nem foglalkozna olyan technológiákkal, mint például a mesterséges intelligencia: a kínai holdújévkor zajló hatalmas bevásárlási rohamban a forgalom jelentős része az Alipay rendszerén pörög át. Az idei évben a fogyasztói panaszok 90 százalékát már mesterséges intelligencia kezelte igen nagy hatékonysággal.

Az Alipay nyitott ökosztisztéma kiépítésére törekszik, ezért a jövőben már nem csak a vásárláshoz szeretnének készpénzmentes élmény nyújtani. Hamarosan nagyobb fejlesztések várhatók az alternatív hitelezés területén, nyitnak a kis- és középvállalkozások felé is hiteltermékkel, de nem feledkeznek meg a lakossági fogyasztókról sem. Rita Liu szerint az a legfontosabb, hogy a technológiai fejlődéssel minél több kívülállót lehessen beintegrálni a rendszerbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Ebben az élen állunk: elborzasztó, ami a magyar lakásárakkal történik

Az Eurostat friss adatai szerint hazánk 27 vizsgált európai ország között az ötödik helyen áll az inflációval korrigált éves reál lakásár változásában. Nálunk csak négy másik országban nőttek jobban az ingatlanárak, de meglepetérsre akadt olyan ország is, hol éves szinten olcsóbbak lettek a lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)