Hirdetés
Hirdetés

Kínába kell mennünk, ha most azonnal készpénzmentes életet akarunk

2017. június 29., 11:20
Cimkék
kína
, fintech
, money2020
, alipay

Az Alipay új fejlesztései rohamtempóban szorítják vissza a készpénzhasználatot az országban és úgy tűnik, nem lassítanak.

Nem kisebb feladatra vállalkozott a kínai óriásvállalat, az Alibaba fizetési megoldásaival foglalkozó leányvállalata, az Alipay, minthogy egyszer és mindenkorra leszámol a készpénz és bankártyahasználattal. Mondhatnánk, hogy ezt a bátor vállalást gyakorlatilag mindenki megtette a Money20/20 európai fintech konferencián, de a Rita Liu európai operációkért felelős vezető keynote beszédében bemutatott megoldások azt bizonyítják, hogy a készpénzmentes élet már közelebb van mint gondolnánk, sőt, Kína lakossága már élvezheti is az előnyeit.

Ahol próbálták, ott bejött

Hirdetés

Az Alipay több frontos támadást mutatott be: készítettek egy úgynevezett “szuperappot”, amiben minden együtt van: a személyes adataink, irataink elektornikus változata, eltárolja a hűségkártyákat, természetesen a bankkártyákat is. Ez eddig mondjuk nem nagy szám, hiszen más alkalmazások is kínálnak ilyet, inkább az benne a szép, hogy szinte mindenhol elfogadják a fizetés ilyen módját Kínában.

Ott vannak például az úgynevezett Smarthotelek, amelyek együttműködve az Alipay-jel, kényelmes és zökkenőmentes becsekkolást biztosítanak a szállásokra anélkül, hogy a személyigazolványokkal, a foglalással kellene bajlódni.

Egy másik igen népszerű együttműködés a kórházakkal volt: az Alipay applikációjához csatlakozva mobiltelefonon keresztül lehetett elintézni az időpontfoglalást, a beteg behívását és a fizetést is. Nincs sorban állás, nincs idegőrlő várakozás, ahogy az a bemutatott előtte-utána képen is látható.

 

A társadalmi felelősségvállalás is fontos a cégnek: lehetőség van pontok gyűjtésére akkor, ha a felhasználó a papír helyett digitális megoldásokat használ, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Bizonyos pontszám elérésekor az Alipay elültet egy fát Kína valamelyik sivatagosabb vidékén, amelynek fejlődése nyomon követhető az applikációban.

Partnerünk a Mastercard

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Persze nem tarthatná meg előkelő piaci pozícióját a cég, ha nem foglalkozna olyan technológiákkal, mint például a mesterséges intelligencia: a kínai holdújévkor zajló hatalmas bevásárlási rohamban a forgalom jelentős része az Alipay rendszerén pörög át. Az idei évben a fogyasztói panaszok 90 százalékát már mesterséges intelligencia kezelte igen nagy hatékonysággal.

Az Alipay nyitott ökosztisztéma kiépítésére törekszik, ezért a jövőben már nem csak a vásárláshoz szeretnének készpénzmentes élmény nyújtani. Hamarosan nagyobb fejlesztések várhatók az alternatív hitelezés területén, nyitnak a kis- és középvállalkozások felé is hiteltermékkel, de nem feledkeznek meg a lakossági fogyasztókról sem. Rita Liu szerint az a legfontosabb, hogy a technológiai fejlődéssel minél több kívülállót lehessen beintegrálni a rendszerbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Belenéztek a kristálygömbbe: nem akármilyen évünk lesz jövőre

Az UniCredit Research tartós növekedést, magasabb hozamokat és erősebb eurót prognosztizál. Eszerint 2018-ban a világgazdaság növekedése 3,9 százalék körüli értékével továbbra is erős marad. Az eurózóna a GDP-je 2,3 százalékkal bővülhet, míg a jegybankok laza monetáris politikája összességében fennmarad, a szigorítás mértéke csupán enyhe lesz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?