Hirdetés
Hirdetés

Kínába kell mennünk, ha most azonnal készpénzmentes életet akarunk

2017. június 29., 11:20
Cimkék
kína
, fintech
, money2020
, alipay

Az Alipay új fejlesztései rohamtempóban szorítják vissza a készpénzhasználatot az országban és úgy tűnik, nem lassítanak.

Nem kisebb feladatra vállalkozott a kínai óriásvállalat, az Alibaba fizetési megoldásaival foglalkozó leányvállalata, az Alipay, minthogy egyszer és mindenkorra leszámol a készpénz és bankártyahasználattal. Mondhatnánk, hogy ezt a bátor vállalást gyakorlatilag mindenki megtette a Money20/20 európai fintech konferencián, de a Rita Liu európai operációkért felelős vezető keynote beszédében bemutatott megoldások azt bizonyítják, hogy a készpénzmentes élet már közelebb van mint gondolnánk, sőt, Kína lakossága már élvezheti is az előnyeit.

Ahol próbálták, ott bejött

Hirdetés

Az Alipay több frontos támadást mutatott be: készítettek egy úgynevezett “szuperappot”, amiben minden együtt van: a személyes adataink, irataink elektornikus változata, eltárolja a hűségkártyákat, természetesen a bankkártyákat is. Ez eddig mondjuk nem nagy szám, hiszen más alkalmazások is kínálnak ilyet, inkább az benne a szép, hogy szinte mindenhol elfogadják a fizetés ilyen módját Kínában.

Ott vannak például az úgynevezett Smarthotelek, amelyek együttműködve az Alipay-jel, kényelmes és zökkenőmentes becsekkolást biztosítanak a szállásokra anélkül, hogy a személyigazolványokkal, a foglalással kellene bajlódni.

Egy másik igen népszerű együttműködés a kórházakkal volt: az Alipay applikációjához csatlakozva mobiltelefonon keresztül lehetett elintézni az időpontfoglalást, a beteg behívását és a fizetést is. Nincs sorban állás, nincs idegőrlő várakozás, ahogy az a bemutatott előtte-utána képen is látható.

 

A társadalmi felelősségvállalás is fontos a cégnek: lehetőség van pontok gyűjtésére akkor, ha a felhasználó a papír helyett digitális megoldásokat használ, ezzel csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Bizonyos pontszám elérésekor az Alipay elültet egy fát Kína valamelyik sivatagosabb vidékén, amelynek fejlődése nyomon követhető az applikációban.

Partnerünk a Mastercard

Cikkeink, beszámolóink
a Money20/20 Europe-ról >>

Persze nem tarthatná meg előkelő piaci pozícióját a cég, ha nem foglalkozna olyan technológiákkal, mint például a mesterséges intelligencia: a kínai holdújévkor zajló hatalmas bevásárlási rohamban a forgalom jelentős része az Alipay rendszerén pörög át. Az idei évben a fogyasztói panaszok 90 százalékát már mesterséges intelligencia kezelte igen nagy hatékonysággal.

Az Alipay nyitott ökosztisztéma kiépítésére törekszik, ezért a jövőben már nem csak a vásárláshoz szeretnének készpénzmentes élmény nyújtani. Hamarosan nagyobb fejlesztések várhatók az alternatív hitelezés területén, nyitnak a kis- és középvállalkozások felé is hiteltermékkel, de nem feledkeznek meg a lakossági fogyasztókról sem. Rita Liu szerint az a legfontosabb, hogy a technológiai fejlődéssel minél több kívülállót lehessen beintegrálni a rendszerbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron. Sikeres volt az év az üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. Egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy a Balatonnál nyaraljon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?