5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Komoly átalakuláson kell átesnie a magyar bankrendszernek - véli Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója. Kevesebb bank lesz, jönnek az innovatív megoldások - ami biztos: a változás kedvező lesz az ügyfeleknek. A globális válság esélye egyre kisebb a hatékony szabályozásnak köszönhetően, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára sem. Interjú.

Privátbankár.hu: Miben különbözik majd a közeljövő magyar bankrendszere a mostanitól?

Balog Ádám: Leginkább az egy ügyfélre, ügyletre fordított papírmennyiségben: az a töredékére fog visszaesni. Nem kell sokáig faggatnunk az üveggömböt, hogy megjósoljuk: a magyar bankrendszernek komoly átalakuláson kell átesnie. Olyan metamorfózison, amely – és ez a legfontosabb – kedvező lesz az ügyfelek számára. Középtávon elkerülhetetlen a konszolidáció, vagyis kevesebb szereplő vesz majd részt a piacon, ami a költséghatékony működést támogatja, egyre szabályozottabb körülmények között.

A fejlődés másik lába, ami igazán izgalmas az MKB Banknak, a digitalizáció. Azt látjuk, hogy a magyar bankrendszer, és úgy általában a pénzügyi szféra relatíve lassan reagál a változásokra, és ennek megfelelő tempóban képes az innovatív megoldásokat implementálni. Ezzel együtt az ügyfelek, talán túlzottan is, ódzkodnak az új technológiáktól. A digitális világban rendkívül sok olyan technikai megoldás van, amelyek a pénzügyi életre is hatást gyakorolnak. Tetszik vagy sem: a  jövő bankrendszere egyre inkább digitális alapú lesz, és az ügyfelek idejét, energiáját és pénztárcáját kímélő megoldások tucatjai hemzsegnek majd benne.

PB: Ha világszerte etikusabbak lesznek a bankok, megelőzhető egy, a 2008-ashoz hasonló globális pénzügyi válság?

BÁ: Ez egy fontos kérdés, amelyről egyre kevesebbet beszélünk. Többen kutatják ezt a témát, a mainstream közgazdaságtanban azonban sajnálatos módon a partvonalra szorult. Pont a napokban fogok arról beszélni a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány „A pénzen innen és túl - Pénzügyi konferencia az erkölcs tükrében” című konferenciáján, hogy a 2008-as válsághoz emberi mulasztások és a pénzügyi rendszer hibáinak együttese vezetett el. A tavalyi magyarországi brókerbotrányok is ékes bizonyítékai annak, hogy az emberi tényező egy soha ki nem iktatható elem. A katasztrófa ugyanakkor elkerülhető, természetesen megfelelően szigorú szabályokkal.

A felügyeleti háló, a szabályozók kezében levő eszközök oly mértékben szélesedtek ki a válság évei alatt, hogy egy hasonló esemény kialakulásának egyre elenyészőbb az esélye. Kizárni persze semmit sem lehet, viszont a hatékony szabályozás magával hozza a szereplők etikusabb cselekvését is. Persze, nem szabad átesni a ló túloldalára, hiszen a túlzó szabályozás a működés hatékonyságának rovására mehet.

PB: Magyarország milyen mértékű részvételét tartja indokoltnak az európai bankunióban?

BÁ: A bankunió elméleti alapjai erősek, a gyakorlatban azonban számos buktatója lehet. A válság rámutatott arra, hogy azok a megoldások lehetnek sikeresek, amelyek vagy kellő rugalmasságot biztosítanak a tagoknak, vagy egy nagyon erős és mindenkire nézve kötelező szabályrendszert tartanak érvényben. Ez utóbbi a jelenlegi állapotok szerint illúzió, így talán érthető, miért borzasztóan nehéz állást foglalni ebben a kérdésben.

PB: Várható-e a hazai hitelezés gyors felfutása a közeljövőben?

Dr. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója

BÁ: A lakossági hiteleknél azt láthatjuk, hogy az ügyfelek egyelőre több hitelt törlesztenek, mint amennyi az új hitelfelvétel. Magyarán a 2009-10-ben tetőző állományok továbbra is apadnak, annak ellenére is, hogy tavaly év közepétől egy erőteljes élénkülést láthattunk ebben a szegmensben. Ez a folyamat azonban erősödhet az ingatlan piac élénkülésével, illetve az általános makrogazdasági helyzet javulásával. Ezen az államilag támogatott lakáshitelezés, a CSOK is sokat segít. Vállalati hitelezésben az állományok emelkedésére számítunk a kis- és középvállalati szektorban, ebben a jegybank hitelösztönző programjának harmadik pillére is komoly szerepet játszik. Meggyőződésem, hogy az idei év erről és az uniós pályázati projektekről fog szólni a kkv-k esetében. Összességében lassú hitelfelfutás várható, amelyhez egy, a korábbinál lényegesen megfontoltabb magatartás párosul mind lakossági, mind vállalati oldalon.

PB: Mekkora szereplő lesz a közeljövőben az állam a magyar bankrendszerben?

BÁ: Az állam alapvető feladata a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése. Ha baj van vagy baj lehet, akkor be kell avatkoznia, megvédve az ügyfeleket és a teljes magyar bankrendszert, megelőzve, hogy egy probléma vagy problémahalmaz veszélyes méreteket öltsön. Ehhez sokféle eszköz áll rendelkezésére, közöttük olyanok, amelyek meghatározzák az állam pozícióját a bankrendszerben.

Tervez-e újra nagyobb szerepvállalást az állam, esetleg csökkenti-e meglévő részesedését más bankokban?

BÁ: Az állam nem én vagyok, a kérdést meghagynám az arra illetékeseknek.

PB: Hol tart az MKB eladása?

BÁ: Az értékesítést a jegybank végzi, mi a tranzakció tárgya vagyunk, ráadásul az Európai Bizottság szigorú elvárásokat fogalmazott meg a folyamattal szemben: transzparens, nyílt, nem diszkriminatív értékesítés a követelmény, a tranzakció ennek is megfelelően a legjobb nemzetközi gyakorlat szerint, multinacionális tanácsadók bevonásával zajlik. Ennél többet nem mondhatok: a tranzakció folyamatban van, a tervek szerint zajlik, és az uniós elvárást kielégítve, az első félév végéig le is zárul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG