3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komoly változásokat alkalmaz a jegybank, ritkábban tendereztetik a jegybanki betéti eszközöket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében 2016 augusztusától a jelenlegi heti gyakoriság helyett havonta egy alkalommal kerül sor az irányadó három hónapos jegybanki betéti eszköz tenderére, 2016 októberétől pedig az MNB korlátozza a tenderen elfogadott banki ajánlatok mennyiségét.

A célzott, nem-konvencionális lépések a banki likviditás terelésével támogatják az MNB hitelösztönzési és önfinanszírozási programjait.

A Monetáris Tanács a mai ülésén az irányadó eszközhöz való hozzáférés fokozatos korlátozásáról határozott. Ez az alábbi két, egymásra épülő lépés megvalósulását jelenti.

Változik a rendszer

Első lépésként 2016 augusztusától a jelenlegi heti egy tender helyett havi egy tenderen fogad be a jegybank banki betéteket a három hónapos irányadó eszközben. A tenderek minden hónapban a Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követő szerdán kerülnek megrendezésre.

A tenderek ritkításával a jelenlegi 13 sorozat helyett 3 sorozat között oszlik majd szét a sterilizációs állomány, ami a betétek jelentős koncentrálódásával jár. Az első olyan betétlejárati nap, amikor az MNB nem tart tendert: 2016. augusztus 3.

Második lépésként az MNB 2016 októberétől kezdve korlátozza a három hónapos betétben elhelyezhető banki likviditás mennyiségét. A mennyiségi korlátozás mértékével, illetve a kapcsolódó aukciós technikával és allokációs mechanizmussal kapcsolatos operatív részletekről az MNB 2016. szeptemberben hozza meg döntését, amiről a bankokat és a közvéleményt is értesíti. Az első tendernap, amikor az MNB mennyiségi korlát mellett hirdeti meg a 3 hónapos betétet: 2016. október 26.

Így csökkennek majd a hozamok

A fenti lépések a bankoknál maradó többletlikviditás irányadó eszközből való kiszorításával elősegítik a piaci hozamok csökkenését. Mivel a kiszoruló likviditás a jegybank egyéb betéti eszközein felül a bankközi piacra és az állampapírpiacra áramolhat, így a hozamhatás is ezeken a részpiacokon jelentkezhet, támogatva a hitelezés ösztönzését, illetve az Önfinanszírozási programot.

A likviditás három hónapos betétből való kiáramlása már a tenderek ritkításával elindulhat, azaz már a ritkítási szakaszban elkezdődhet a likviditás állampapír-piacra áramlása, illetve élénkülhet a bankközi piac forgalma.

A jegybank folyamatosan figyel és alkalmazkodik

A három hónapos betét rendelkezésre állásának korlátozása banki alkalmazkodást vált ki, amit az MNB folyamatosan figyelemmel kísér, különös tekintettel a jegybanki betét-, illetve hiteleszközök igénybevételére, a bankközi hozamok alakulására (BUBOR), valamint az állampapír-piaci folyamatokra.

Az MNB a három hónapos betétre vonatkozó számszerű mennyiségi korlátot a tenderritkítási időszak tapasztalatainak figyelembevételével határozza meg. Az MNB a banki alkalmazkodás függvényében finomhangoló eszközöket alkalmazhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG