4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Londoni pénzügyi elemzők szerint áprilisban valószínűleg jelentősen tovább lassult a magyarországi infláció.

A szerdai adatközlés előtti londoni előrejelzések 2,1-2,4 százalék közötti tizenkét havi inflációt valószínűsítenek a múlt hónapra; a konszenzusos londoni előrejelzési átlag 2,3 százalék.  Márciusban 2,7 százalékos volt a teljes kosárra számolt éves összevetésű infláció Magyarországon a februári 2,9 százalékot követően.

Jócskán lelassul

A legnagyobb lassulást a londoni előrejelzési sávon belül a JP Morgan elemzői adták, ők 2,1 százalékos éves inflációt várnak áprilisra. A ház szerint Magyarországon és Közép-Európa többi EU-gazdaságában is a belépő bázishatások okozhatták az infláció várt jelentős enyhülését.

A cég londoni elemzői szerint azonban ez a hatás átmeneti: a JP Morgan jelenleg érvényes előrejelzésében májusra már 2,4-2,6 százalékra visszagyorsuló tizenkét havi infláció szerepel. (Tavaly áprilisban 0,8 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt a fogyasztói árak, ilyen erős növekedésre azóta sem volt példa. Az éves index 0,4 százalékponttal nőtt, de májusban ugyanennyit csökkent.)

Összejön a jegybanki cél

A JP Morgan elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor azt a várakozásukat is, hogy az éves inflációs ütemek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célja alatt maradnak. Véleményük szerint e prognózisukat alátámasztja a jövedéki adók csökkentése is.

A ház szerint azonban a volatilis elemeket kiszűrő maginfláció folyamatos emelkedése valószínűleg a közép-európai térség egészében folytatódott a múlt hónapban, elsősorban az áruforgalomban mutatkozó importált infláció és a szolgáltatási szektor inflációjának egyidejű erősödése miatt. A cég szerint e folyamat hajtóerejét a robusztus fogyasztói kereslet adja.

A JP Morgan londoni elemzői szerint az MNB 2018 második negyedévétől megkezdheti az enyhítési elemek eltávolítását a monetáris politikából, például a nem konvencionális eszközökkel végrehajtott enyhítési lépések visszafordításával, de a ház szerint a jelenleg 0,9 százalékos jegybanki alapkamat emelése 2019 előtt nem valószínű.

Hasonló véleményen vannak az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai is.

A cég által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozó ipar aktivitására kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga áprilisban 54,8-ról 55,2-re emelkedett. A ház számítási módszere szerint ez éves összevetésben 8 százalék körüli átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetít előre a következő hónapokra e három gazdaságban.

Enyhülni fog a nyomás

A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az áprilisi közép-európai BMI-indexeken belül a termelői árak részindexe lefelé mozdult, ami alátámasztja azt a várakozást, hogy a térségben enyhülni fog az inflációs nyomás a második negyedévben.

A ház elemzői szerint ez visszafoghatja a közép-európai jegybankok monetáris politikájának normalizálásához fűződő piaci várakozásokat is.

Vannak pesszimistábbak is

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői 2,3 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak áprilisra.

A ház hangsúlyozza, hogy e prognózisa elmarad az MNB által áprilisra várt 2,5 százalékos éves ütemtől. A Morgan Stanley elemzői kiemelik ugyanakkor azt is, hogy az MNB inflációs előrejelzése és a tényleges adatok közötti széttartás már márciusban elkezdődött, a jegybank arra a hónapra ugyanis 3 százalékos éves inflációt valószínűsített a ténylegesen bekövetkezett 2,7 százalékkal szemben.

A cég elemzői szerint mindazonáltal a következő időszak inflációs kockázatai már inkább felfelé mutatnak. A Morgan Stanley ugyanis - elsősorban a költségvetési ösztönzés és az EU-folyósítások várható növekedése miatt - 2,9 százalékra emelte a magyar gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzését a korábbi 2,5 százalékról. A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ez jóval meghaladja a magyar gazdaság növekedési potenciálját, amely a cég becslése szerint 1,7 százalék körül lehet.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői 2,4 százalékos tizenkét havi inflációt várnak áprilisra a márciusi 2,7 százalék és a februárban mért 2,9 százalék után.

A ház várakozása szerint az éves összevetésű maginfláció is csökkenhetett a februári 1,8 és a márciusi 1,9 százalékról 1,7 százalékra.

A GS elemzői szerint a várható inflációs lassulás fő tényezője az, hogy az üzemanyagárakban ez év elején észlelt bázishatások felhajtóereje valószínűleg tovább gyengült.

A cég azonban azzal számol, hogy e folyamat átfordulásával az infláció a jövő év első felében az MNB 3 százalékos központi célszintjére gyorsul vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG