4p
A gazdasági bizottságon is átment az a módosító indítvány, amely a korábban a Privátbankár.hu által is felvetett versenyhátrányt megszünteti a bankadó tekintetében hitelintézetek és a lízingcégek között. A lízingszakma bankadó-terhelése így jövőre 45 százalékkal csökkenhet.

A gazdasági bizottság támogatta, így szinte bizonyos, hogy a végszavazáson is átmegy Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő indítványát, amely révén az EBRD megállapodásba foglalt bankadó-csökkentés nem csak a hitelintézetekre vonatkozik majd.

Szatmáry Kristóf

Jól lobbiztunk

Korábban a Privátbankár.hu írt róla, hogy az eredeti törvényjavaslat szerint a lízingcégeknek megmaradt volna az eredeti, még a 2009-es bázison alapuló teher. Ez egyrészt komoly versenyhátrányt okozott volna az üzletágnak, másrészt – tekintve, hogy a lízingcégek között hitelintézeti formában működő finanszírozók is vannak – a szektoron belül is anomáliákat okozott volna.

Ráadásul egyes vélekedések szerint ez a megoldás szembe ment volna a kormány és az EBRD közötti megállapodással, amelynek 1 f. pontja arról szól szól, hogy a kormány biztosítja a versenysemlegességet valamennyi, a magyar pénzügyi piacon aktív pénzügyi intézmény között.

A módosítás indoklásában természetesen nincs szó az EBRD-megállapodásról. Szathmáry Kristóf – kissé talán túlzóan - azzal érvel a módosítás mellett, hogy Magyarországon a lízingcégek a legnagyobb finanszírozói a kkv-beruházásoknak, ezért kiemelkedően fontos a lízing tevékenységet folytató pénzügyi vállalkozások tekintetében a hitelintézetekre vonatkozó hasonló szabályok alkalmazása. A képviselő szerint a javaslat versenysemleges szabályozást biztosít a különböző jogi formában működő, lízing, vagy kölcsönfinanszírozást folytató pénzügyi intézmények között.

Lévai Gábor

A Lízingszövetség örül

A Magyar Lízingszövetség üdvözli a módosító javaslat benyújtását, amely összhangba hozza a különböző jogi formában működő tagvállalatok terheit. Ha a törvénymódosítást elfogadja a parlament, akkor a lízing és pénzkölcsön szolgáltatást nyújtó pénzügyi vállalkozások a kamat-, díj- és jutalékeredményük alapján a jelenlegi 6,5 százalékkal szemben jövőre 3,8 százalékos adót kell fizetniük, majd 2017-ben és 2018-ban 2,5 százalékos lesz az adó mértéke – mondta a törvénymódosító javaslatot kommentálva a Privátbankár.hu-nak Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A szakember kiemelte, bár még nem fogadták el a javaslatot, az mindenképpen örömteli, hogy a tervezet versenysemlegessé változtatja az eredeti javaslatot. Ha ez nem így történt volna, a hitelintézeti formában működő lízing szolgáltatók adóterhelése felére csökkent volna, míg a pénzügyi vállalkozásoké változatlan marad.

Jókor jön...

A lépés eredményeként a pénzügyi vállalkozások adója a szövetség számításai szerint jövőre a jelenlegi 12 milliárdról jövőre 45 százalékkal 7 milliárd forintra, 2017-ben pedig 4,6 milliárd forintra csökkenhet. Lévai Gábor kiemelte, ha ez valóban így lesz, akkor a lízingcégek 2013-ban még mintegy 7 milliárd forintra rúgó éves vesztesége lényegében már jövőre eltűnhet, ami lehetővé teszi a lízingpiaci szereplők számára, hogy a céljaik megvalósítására koncentráljanak.

Nem felejthető el, hogy a devizahitelek elszámolásával a lízingcégek jelentős része tetemes, nehezen kigazdálkodható veszteséget szenvedett el, ráadásul az autóhitelek forintosítása - abban az esetben, ha kamatszabályozással is párosul – további terheket ró majd a szektorra. A bankadó csökkentés ezen hatások egy részét ellensúlyozza majd – végül is ez is felfogható egyfajta versenyhátrány-csökkenésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG