3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Bankválság 2.0 indul? Az EKB bankfelügyelete péntek este későn kiadott szűkszavú közleményével lényegében csődben levőnek nyilvánított két olasz bankot. A lépés persze nem váratlan, a megoldás viszont rendhagyó lehet. Politikai okokból a levét a szabályok ellenére az adófizetők ihatják meg.

Az észak-olaszországi Veneto tartomány két, régóta bajban levő bankját menthetetlennek nyilvánította az EKB péntek késő esti közleménye. A Banca Popolare di Vicenza SpA és a Veneto Banca SpA sorsa ezzel alighanem megpecsételődött.

Az Eurózóna központi bankja korábban adott időt ezeknek a pénzintézeteknek, hogy feltőkésítési terveiket bemutassák, de hiteles, előremutató megoldás bemutatására nem került sor – írta a Reuters. Az olasz kormány várhatóan még a hétvégén megindítja a régóta fejfájást okozó bankok felszámolását, és azt a folyamatot, amellyel a rossz hiteleket egy rossz banknak nevezett cégbe szervezik ki, és leválasztják a „jó bankokról”.

A beteg ember beteg bankjai

A két bank de facto már eddig is csődben volt – céloznak rá több lapban. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint mintegy tízmilliárd eurónyi rossz hitellel rendelkeznek, melynek visszafizetése kétséges. Már hónapok óta keresték hiába a megoldást a két, saját tőkéjét elvesztett bank problémájára. Így a bejelentés nem jött éppen váratlanul.

Az olasz gazdaság, azon belül az olasz bankrendszer problémái miatt pedig Olaszországot sokan Európa beteg emberének tartják, amely sokkal nagyobb veszélyt jelent a régió, az Eurózóna egységére, fennmaradására, mint például a jóval kisebb Görögország.

A pánikot kerüljük

Ez még csak két kisebb bank, de nagyon nagy bajt okozna, ha általános bankpánik törne ki, a bankok előtt a pénzükért sorban álló emberekkel. Az olasz kormány állítólag villámgyorsan össze is ült, és még a hétvégén megtesz mindent, hogy elkerülje a hasonló veszélyes szituációkat.

Ezek az olasz bankcsődök várhatóan megint összeütközésbe kerülnek azzal a korábban meghozott döntéssel, hogy az európai bankok megmentésének ne az adófizetők pénzéből kelljen megtörténnie. Ezt az elvet már nem sokkal korábban a nagyobbacska Monte dei Paschi di Siena esetében sem tartották be – emlékeztet a FAZ. Ennél külön engedélyt kaptak az olaszok, hogy állami eurómilliárdokkal segítsék ki a bankot.

Nagyot kaszálhat a konkurens

A megoldásból annyi látszik még, hogy a „rossz bankokat” egyik konkurensük, az Intesa Sanpaolo egy eurós jelképes árért megvenné. Az olasz állam meg állná a majdnem ezer fiókkal rendelkező két pénzintézet 11 ezer dolgozójából várhatóan 4000 fő idő előtti nyugdíjazását.

Megvannak a vesztesek

Valószínűleg a vesztesek az olasz adófizetők lesznek, akiknek a két bank szanálása ötmilliárd eurójába is kerülhet. Az európai szabályok értelmében a pénzintézeteket elsősorban a bankok részvényesei, a hitelezők (köztük kötvényes kisbefektetők) és a 100 ezer euró feletti betétesek rovására kéne szanálni.

Olaszországban azonban nemsokára választások lesznek, és a kisbefektetők érintettsége, főleg a banki kötvényeken keresztül, igen magas. Ezért valószínű, hogy az olasz politikusok megint kibuliznak valami lehetőséget a szabályok alól való kibújásra, és inkább állami pénzből bankmentenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG