3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lényegében csak dicsérte a Monetáris Tanács eddig lépéseit az új tagjelölt. Báger Gusztáv bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta: figyelemmel kell lenni a jegybanki intézkedések bankokra gyakorolt hatására is.

A jelenlegi mérsékelt inflációs környezetben az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás szempontjainak összehangolása az MNB Monetáris Tanácsának legfontosabb feladata, valamint az, hogy ne hozzon olyan döntést, amely a pénzügyi stabilitást veszélyeztetné – vélekedett új megbizatásának legfontosabb részleteiről Báger Gusztáv, a Parlament Gazdasági Bizottságának meghallgatásán.

A jelölt – akinek megválasztását a bizottság 10 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta – úgy vélte, olyan monetáris tanács tagja lehet, amely újító, innovatív módon tud megfelelni a jegybank törvényben meghatározott feladatainak. Erre szerinte a következő időszakban is szükség lesz a globális kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat kedvezőtlen alakulása miatt. Fontos a monetáris tanács sokoldalú mérlegelő és kockázatelemző képességének megőrzése, hatékony fejlesztése.

A jövőben egyébként aligha lehet majd azzal vádolni a Monetáris Tanácsot, hogy nem fogalmaz irodalmian: sikerült "leigazolni" talán az egyetlen József Attila-díjas közgazdász-professzort - a háttérről itt írtunk bővebben >>

Báger Gusztáv, MTI-foto

Tetszik a jelöltnek a jegybanki eszköztár megújítása

Báger szerint az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás összehangolása lehetővé teszi, hogy a jegybank továbbra is támogatni tudja a kormány gazdaságpolitikáját monetáris politikai eszközökkel. Ennek során a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás elősegítése, továbbá olyan kormányzati gazdaságpolitika folytatásának támogatása kerül előtérbe, amely mérsékli az ország külső sérülékenységét. Ebben a folyamatban hasznos lehet a jegybanki eszköztár megújítása. Báger a maga részéről jó lépésnek tartja a kéthetes jegybanki betét lecserélését három hónapos, fix kamatozású jegybanki betétre, hiszen így a bankok is inkább állampapírt vesznek majd, ezzel a jövőben inkább az államot finanszírozzák, mint a jegybankot.

Báger Gusztáv szerint a jegybank önfinanszírozási programja már az elmúlt másfél évben is jól szolgálta az ország külső sérülékenységének csökkentését, ennek segítségével megnőtt a bankok állampapírállománya, az államadósságon belül a devizaadósság arány 8 százalékponttal 34 százalékra csökkent.

Így néz ki majd az MNB Fb.

A gazdasági bizottság támogatta a kormánypárti jelölteket az MNB felügyelőbizottsági posztjára. Így vélhetően Papcsák Ferenc lesz az új fb-elnök, míg a felügyelőbizottság kormánypárti tagja lesz Madarász László, a Fidesz és Szényi Gábor András, a KDNP jelöltje. Az ellenzéki pártok jelöltjei közül Nyikos Lászlónak, a Jobbik jelöltjének fb-taggá való kinevezését támogatta a bizottság, így Veres János (MSZP) és Róna Péter (LMP) jó eséllyel lemarad a mandátumról

Figyelni kell a bankokra

Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy nagy figyelemmel kísérjék az új monetáris eszközök működését és hatását a bankrendszerre, valamint a pénzügyi folyamatokra, hogy szükség esetén az MNB gyorsan és hatékonyan tudjon reagálni.

A szakember szerint a pénzügyi stabilitás érdekében most a makroprudenciális szabályozásra hárul a nagyobb feladat, fontos követelmény azonban, hogy a pénzügyi felügyelet és a pénzügyi fogyasztóvédelem integrációja teljes körűen kibontakozzon, a jelenleginél hatékonyabbá váljon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG