5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Városvezetőként megtanulhatta Lázár János, hogy valóban nem érdemes a bevételekkel "kufárkodni", de az önkormányzati megtakarítások kötelező államkincstári elhelyezése olyan bevételektől, magas betéti kamatoktól is megfosztaná a helyhatóságokat, amelyek abszolút biztonságosak.

Nagyjából 200 milliárd forintnyi helyi önkormányzati betét és egyéb értékpapír kerülhetne a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákra abban az esetben, ha a kormány terveinek megfelelően oda terelik a települések szabad eszközeit – idézi a Magyar Nemzeti Bank adatait a Világgazdaság.

Lázár János Miniszerelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormányzat szándékai szerint törvényben szabályoznák a továbbiakban az állami és önkormányzati pénzlekötéseket. A miniszter kifejtette: alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat, ezt az állami gazdasági társaságoknál és az önkormányzatoknál is érvényesíteni kívánják.

Megtanulhatta

„A kufárkodás lehetőségét az állami és az önkormányzati szektorban is jelentősen háttérbe kell szorítani” - jelentette ki Lázár János, hozzátéve, hogy összesen 24 olyan önkormányzat van Magyarországon, amely a három bedőlt brókercég valamelyikénél tartott pénzt. Hódmezővásárhelyi polgármesterként ugyanakkor maga Lázár is fontosnak tartotta, hogy a város vagyonát forgassa. Mint az korábban kiderült, a város – még a gazdasági válság előtt – közel 1,8 milliárd forintnyi hasznot zsebelt be abból, hogy a devizakötvény-kibocsátásból származó pénzt megforgatta. (Az ügyletet az Állami Számvevőszék is vizsgálta és rendben találta.) Más kérdés, hogy ezt követően a kötvény ennél tetemesebb veszteséget okozott a városnak, tehát a kancelláriaminiszternek volt módja megtanulni azt, hogy valóban nem hasznos az önkormányzati pénzekkel „kufárkodni”.

Likviditáskezelésre képtelen a Kincstár

A jegybank statisztikái szerint a helyi önkormányzatok betétállománya 549,58 milliárd forintot ért el 2014 végén - ez egyébként majdnem 15 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál -, ám ennek csak a töredéke az az összeg, amelyet a kincstárnál fektethetnének állampapírba a települések.

Forrás: MNB / Privátbankár.hu

Az MNB adatai szerint ugyanis az önkormányzati betétek majdnem 60 százaléka - több mint 327 milliárd forint - látra szóló és folyószámlabetétben volt az év végén, vagyis ennek nagy része gyaníthatóan olyan forrás, amely szükséges a mindennapi működéshez.

A napi likviditásmenedzsment szolgáltatást pedig – miként arról a Privátbankár.hu korábban beszámolt – egyelőre nem képes nyújtani a Magyar Államkincstár (MÁK). A településekre ráadásul nem idősorosan arányosan jelentkeznek a bevételek és a kiadások, így - miként azt nagyban épp a MÁK, ilyen szinten a pénzintézetek járnak el "Kiskincstárként". Év közben óvatos becslések szerint is 150-200 milliárd forint likviditást kell biztosítani az önkormányzati rendszernek, amely ugyan év végére kisimul, ám év közben jó eséllyel a hiányt növeli.

Ugyanakkor épp az egyenletlen forráshoz jutás okán, lehetnek olyan pillanatai a településeknek, amikor „bőség” van, ám ez az időszak aligha tarthat évekig, vagyis az állampapír-befektetés ezen rövid távú likviditásbőségre nem jelent megfelelő megoldás.

A bankok rendszerint kiemelt ajánlatokat adnak a rövid távú betétekre az önkormányzatoknak – jórészt persze azért, mert hosszabb távon a szolgáltatási oldalon behozzák a rövid időszakra kínált magas kamatokat. Érdekes, hogy az utóbbi időben a piacon épp az állami kézbe került MKB Bankról szólnak a pletykák, mely szerint kiemelt betéti kamatokkal igyekszik elcsábítani helyhatóságokat arra, hogy nála vezessék a számlájukat. Az Államkincstár aligha adna kiemelt kamatot az időlegesen nála parkoló pénzekre, márpedig ez is fontos bevétele az önkormányzatoknak.

Az „állami betétgyűjtés” mellesleg a legnagyobb helyhatóságokat kiszolgáló szervezet, az állam támogatásával újjáalakult takarékszövetkezeti szektor számára jelentene arányaiban talán a legkomolyabb problémát.

A brókerbotrányok miatt kell megmozdítani a pénzt

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról, hogy a modern kincstári rendszer hiánya miatt kellett közpénzeket a Quaestornál tartani. A kormány ezért a kincstár fejlesztésébe kezdett, emellett felkészülnek a kincstár jogszabályi hátterének módosítására, így annak jogállása, funkciója is bővülhet. A fejlesztésre szükség is van: a Privátbankár.hu által megkérdezett szakértők szerint egy sor technikai kérdésben ma még távol áll attól a szolgáltatási szinttől a MÁK, amivel magára vállalhat ilyen terhet.

A helyhatósági számlák Kincstárba vitele egyébként eddig is lehetőség volt, de nem sokan éltek vele. A kötelező jellegű bevezetés leginkább az OTP-nek és a takarékszövetkezeteknek fájna, de komoly önkormányzati állománnyal bír a Raiffeisen, a K&H és az Erste is.

Korábban írtuk: Kincstári számla - újabb szög az önkormányzatiság koporsójába? >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG