3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Szemerey Tamás és Balog Ádám is most vett részesedést az állami bankban – de miért pont most?
MKB-székház (fotó: MKB)

Ahogy arról már tegnap írtunk, Szemerey Tamás, az NHB Bank igazgatóságának elnöke és tulajdonosa, valamint Balog Ádám vezérigazgató is részesedést vásárolt magának az MKB Bankban. A vételárat természetesen egyik esetben sem ismerjük, ugyanakkor érdemes megvizsgálni, hogy ki-miért most szállt be a bankba. Szemerey Tamás például a Magyar Időknek adott interjút, ahol elmondta: a döntés magától értetődő volt, hiszen jelenleg nincs más eladó bank a piacon.

Szemerey – aki egyébként a jegybankelnök, Matolcsy György unokatestvére – ugyan a vételárról nem nyilatkozott, azt lehet tudni, hogy az idei év 100 leggazdagabb magyarja között a 47. helyen szerepel, összvagyonát 17,9 milliárd forintra becsülik. A férfi még 2014 őszén vásárolta meg az Evobankot (ez azóta NHB Bank néven üzemel), és azóta is több banknál ténykedik befektetőként, az utóbbi másfél évben például a Sberbankra tett kétszer ajánlatot. A Budapest Bankkal kapcsolatban ugyanakkor kitért a válasz elől, ennek kapcsán nem zárta ki a pályázat lehetőségét, de „ezzel majd akkor foglalkoznak, ha aktuális lesz”.

A legifjabb milliárdosok egyike: Balog Ádám

A 38 éves üzletember meglehetősen ragyogó pályát futott be, egy szerény jászberényi családból egészen az MKB Bank fejéig küzdötte magát. A 444.hu összegyűjtötte a politikus életútját, így megtudhattuk, hogy 2002 és 2003 között a GE Tuhngsramnál dolgozott kontrollingosként, majd 2003-tól 2010-ig a Pricewaterhouse Coopersnél volt adótanácsadó. Ekkor sodorta össze az élet a jelenlegi kormánnyal, Matolcsy György ugyanis beválasztotta a Nemzetgazdasági Minisztérium csapatába, ahol rövidesen államtitkárrá vált, majd 2013-ban követte a jegybankelnököt a Magyar Nemzeti Bankba, monetáris ügyekért felelős alelnökként.

Balog Ádám MKB-elnök. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MKB 2015-ös privatizációját követően Matolcsy György őt tette meg a bank elnök-vezérigazgatójának. A 2014-es vagyonnyilatkozata szerint Balog messze volt a milliárdosoknak járó csillogástól, 3 millió forint készpénzről, 5,5 millió bankbetét megtakarításról, valamint egy hétéves Opel Astra Classicról tett beszámolót, a péceli lakóparki otthona és egy félhektáros jászberényi szántó mellett. Mindezek mellé volt 14,4 millió forint tartozása.

Tegnap azonban kiderült, hogy valahonnan mégis sikerült összegyűjteni a bankvásárláshoz szükséges pénzt, Balog Ádám cége, a Promid Invest Zrt. (amit április 21-én alapítottak 5 millió forint tőkével) ugyanis 9,81 százalékos részesedést vásárolt az azóta megtisztított, jól működő és nyereséges MKB Bankban, amit azóta új tulajdonosok üzemeltetnek. A vételár persze itt sem ismert, legalábbis Balogé: az új tulajdonosok 37 milliárd forintot fizettek a bankért, így ha csak a tizedével számolunk, Balog cégének nagyjából 3,7 milliárdba kerülhetett a részesedést. A kérdés persze, hogy miből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG