3p
Pénz kell a bankoknak, méghozzá sürgősen - véli a Deutsche Bank közgazdásza. 150 milliárd euróra saccolja a költségeket.

A fenyegető bankválság miatt meg kell támogatni 150 milliárd euró közpénzzel az Európai Unió bankjait a legnagyobb német hitelintézet, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint. David Folkerts-Landau a Die Welt című lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy az év eleje óta a bankrészvények árfolyama csaknem 50 százalékkal csökkent, ami súlyos következményekkel járhat, mert a pénzügyi rendszer másként működik, mint például a cementgyártás: "az egyik szereplő kiesése nem előny a többieknek, hanem nyomás alá helyezi az egész rendszert".

Ez csak a betegség tünete

Ráadásul a bankrendszer gondjai "egy sokkal nagyobb baj jelei: Európa szenved a gyenge növekedéstől és közel van egy veszélyes deflációhoz, miközben az államokat nagy adósságteher nyomja" - mondta a szakember, aki szerint mindez azt jelzi, hogy "Európa súlyosan beteg" és "extrém gyors" kezelésre van szüksége, különben "baleset" történhet.

A Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint az Egyesült Államokban a 2008-ban elmélyült pénzügyi válság idején költségvetési forrásból magáncégek - bankok, biztosítók és autógyárak - feltőkésítésére szervezett program (TARP) mintájára közpénzből kell megerősíteni a bankokat az EU-ban. Azonban a több mint 450 milliárd dolláros TARP-nál kisebb beavatkozást kell elvégezni, egy 150 milliárd eurós program elég lesz a bankok tőkehelyzetének stabilizálására - mondta David Folkerts-Landau a Die Welt honlapján hétfőn közölt interjúban.

Fel kell rúgni a szabályokat?

Arra a felvetésre, hogy egy "európai TARP" nem fér össze az uniós szabályokkal, amelyek szerint először a tulajdonosokat és a hitelezőket kell bevonni a bankszanálásba, és csak utánuk léphet be az állam, a Deustche Bank vezető közgazdásza azt mondta, hogy a bankszanálási irányelv ugyan jó, mert fegyelemre ösztönöz, de a lehető legrosszabbkor vezették be, még azelőtt, hogy a bankrendszer stabilizálódhatott volna. Ezért a szabályok betartása többet ártana, mint amennyit használna és "válságba vezetné a bankokat, és rajtuk keresztül Európát".

Az olasz bankrendszer állapotáról szóló hírekről azt mondta, valószínűleg csak az "alsó határt" mutatják azok az adatok, amelyek szerint 350 milliárd euró rossz hitel van az olasz bankoknál, és "konzervatív számítás" lehet, hogy 40 milliárd euróra van szükség feltőkésítésükhöz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG