4p
Az IMF értékelése szerint rendben van az MNB rossz bankja, ám szakértőik szerint a jelenleginél jobban el kellene határolni a MARK Zrt.-t a jegybanktól

Szakmai befektetők bevonását és az irányítási autonómia megerősítését javasolja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a bankrendszert terhelő nem teljesítő hitelek felszámolására létrehozott Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő (MARK) Zrt. kapcsán, hogy a „ vagyonkezelő alap” hatékonyabban tudja teljesíteni céljait – idézi a Napi Gazdaság az IMF MNB-nek küldött javaslatait.

Az IMF szakemberei megállapították: a 2014 végén, a hitelállomány 27 százalékát kitevő nem teljesítő jelzáloghitelek felszámolásával, a bankok hitelezési kapacitásának helyreállításával megbízott MARK Zrt. szilárd gazdálkodási alapokon áll, a pénzintézetek részvétele a rendszerben önkéntes, az értékbecslés piaci alapokon történik. A MARK üzleti stratégiája az IMF szakemberei szerint világosan megfogalmazott mandátumának megfelelően - szilárd finanszírozási struktúrára és piaci árakra támaszkodó értékbecslési metodológiára építve - portfóliója likviditását is javító, ambiciózus 15 százalékos tőkemegtérülési (ROE) célt tűzött ki maga elé.

Az alap irányítási struktúrájának azonban a vezetők döntési autonómiájának fokozásával jobban korlátoznia kellene az MNB befolyását - áll az IMF jelentésében. Javaslatuk szerint külföldi befektető bevonása jelentősen javítaná a szervezet irányítási rendszerét és megerősítené hitelességét, piaci megbecsülését is. Egy ilyen megoldás amellett, hogy a Markot és az MNB-t is egyaránt mentesítené a politikai és lobbiérdekek befolyása alól, illetve minimalizálná a költségvetés pénzügyi kockázatait, magát a szervezetet is támogatná üzleti céljai megvalósításában – emelte ki a Magyar Nemzet a Valutaalap jelentéséből.

Az IMF lényegében azt kifogásolja, hogy a követeléskezelő a jegybank százszázalékos tulajdonában van, és hiába kommunikálja az MNB, hogy piaci alapon fog működni, ha a finanszírozáshoz szükséges 300 milliárd forintos hitelt a jegybank nyújtja. A Magyar Nemzet szerint a nemzetközi szervezetek arra kíváncsiak, hogy a jegybank tulajdonában lévő cég hogyan fog piaci alapon működni jegybanki finanszírozás mellett. Az uniós országok rosszbankjainál állami vagy piaci finanszírozásra egyaránt van példa, a hazai szabályozás azonban "hungarikumnak" számít, mivel jegybank Európában még nem alapított eszközkezelőt. Az MNB ugyan független intézmény, de veszteséges működés esetén a számlát a magyar költségvetés, vagyis az állam állja. A jegybank ugyanakkor piaci alapon képzeli el az eszközkezelő működtetését, ami felvethetné például a tiltott állami támogatás lehetőségét.

Felügyeleti adatokkal játszhatnak?

A nemzetközi szervezetek figyelmét az is felkeltette, hogy az MNB nemrég két alkalommal is érzékeny adatokat kért be a hazai pénzintézetektől – emlékeztet a Magyar Nemzet. A jegybank arra volt kíváncsi, hogy milyen nem vagy késedelmesen teljesítő ingatlanhitel-állományuk van a kereskedelmi bankoknak. A második adatbekérésre azért volt szükség, mert egyes pénzintézetek összesített számokat küldtek meg a jegybanknak, amely viszont ügyletekre lebontott adatokra számított. Bár a pénzintézetek az ügyfelek személyes adatainak kitakarásával eleget tudnak tenni az MNB kérésének, az egyes projektek és ingatlanhitel-ügyletek már azonosíthatóvá válnak. Miután a MARK Zrt. sikerességének kulcsa a nem teljesítő vagy problémás ingatlanfedezetű portfóliók jó árazása, ezért szakértők szerint ezek az adatok – amennyiben az MNB-ből átkerülnének a MARK-hoz – érthetően komoly előnyt biztosítanának a társaságnak a bankokkal kapcsolatos vitákban, hiszen azoknak éaz az érdeke, hogy a lehető legkisebb veszteség elkönyvelése mellett szabaduljanak meg a rossz hiteleiktől.

Mint arról korábban már mi is beszámoltunk, a jegybank elismerte az adatkérést, azonban az összeférhetetlenségtől nem tart, mert "az MNB minden esetben a törvényben előírt titoktartási kötelezettségének eleget téve jár el", vagyis nem adja tovább az információkat – még saját vállalatának sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG