3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 675 millió forint bírságot szabott ki az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd., valamint a Perfecto FX Ltd. társaságokkal szemben, s véglegesen megtiltotta, hogy azok Magyarországon jogosulatlanul tevékenységet végezzenek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd. és a Perfecto FX Ltd. társaságok tevékenységének áttekintésére. A jegybank már az eljárás közben szükségesnek tartotta ideiglenes intézkedés elrendelését, s 2015. november 11-én közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

Itthon nem volt engedélyük

Az MNB most lezárt piacfelügyeleti eljárása megállapította, hogy a – korábban az új-zélandi felügyelet engedélyével rendelkező – 3TG FX Ltd. „3TGBrokers” név alatt Magyarországon rendszeres gazdasági tevékenység keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan befektetési szolgáltatásnak minősülő megbízás felvétele és továbbítása tevékenységet végzett. A társaság az általa működtetett online platform útján saját rendszerében lehetett magyar befektetőknek is élő kereskedési számlákat nyitni, valamint online devizatermékekkel kereskedni. A 3TG FX Ltd. azonban Magyarországon nem rendelkezik e tevékenység végzésére jogosító engedéllyel.

A  Perfecto FX Ltd., mely szintén nem rendelkezett befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végzett tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és – a 3TG FX Ltd. részére – függő ügynöki tevékenységet.

A jegybank a 3TG FX Ltd. társaság működéséhez kapcsolódóan 2016. június 30-án közzétett határozatában az egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságoknál is megállapította az engedély nélküli befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és a bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység végzését.

Újabb eljárás indult

Bár az MNB a 3TG FX Ltd., a Perfecto FX Ltd., valamint a 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságok tevékenysége kapcsán már 2015 decemberében büntető feljelentést tett, a most lezárt piacfelügyeleti eljárás során újabb bűncselekmény gyanúja merült fel. A jegybank erre tekintettel a közelmúltban újabb büntetőeljárást kezdeményezett.

Jelentkezzenek a rendőrségen

Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés jutott a jegybank tudomására, miszerint 2016 nyarán a 3TG FX Ltd. veszteségeket okozott ügyfeleinek. Az MNB ezért javasolja, hogy akiknek az érintett piaci szereplőkkel szemben befektetésükből fakadó követelésük van, azt – a nyomozó hatóság munkájának elősegítése érdekében – haladéktalanul jelezzék a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál.

Az MNB ma publikált határozataiban összesen 675 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a 3TG FX Ltd. és a Perfecto FX Ltd. társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy azok Magyarországon az MNB engedélye nélkül vagy bejelentés hiányában tevékenységet végezzenek. A bírságösszeg meghatározásánál mindkét társaság esetében súlyosító körülménynek számított, hogy nagyszámú befektetői kört értek el, valamint az MNB ideiglenes intézkedését követően is folytatták jogsértő tevékenységüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG