6p
Ráébredtek a pénzügyi szektor régi játékosai: ha most nem működnek együtt az újoncokkal, fel kell készülniük a legrosszabbra.

A nemzetközi bankok, biztosítók és befektetéskezelők nagy többsége növelni kívánja a FinTech cégekkel fennálló együttműködéseit az elkövetkező 3-5 évben, és 20%-os átlagos befektetési megtérülésre számít az innovációs projekteknél. A PwC Redrawing the lines: FinTech’s growing influence on Financial Services című tanulmánya a FinTech cégeknek a pénzügyi szolgáltatásokra gyakorolt növekvő hatását vizsgálja.

Gyorsan kell innoválni, vagy végük

A világszerte több mint 1300 interjúalany válaszain alapuló felmérés egyértelműen mutatja, hogy a pénzügyi szektor birkózik az innovációval. Az ilyen együttműködések egyik motiváló tényezője, hogy a szektoron belüli szereplők egyre jobban félnek attól, hogy bevételkiesést szenvednek el az önálló FinTech-cégek miatt; ezekre a válaszadó pénzügyi szolgáltatók 88%-a valódi fenyegetésként tekint (2016-ban még 83% volt ez az arány). Átlagosan bevételeik akár 24%-a is kockán foroghat a megkérdezettek véleménye szerint.

A hazai eredmények is azt mutatják, hogy a bankok elsősorban fenyegetésként élik meg a Fintech cégek térnyerését, azonban egyre több az együttműködésre nyitott pénzintézet, akik a Fintech-ekkel együttműködve, azok dinamikusságából tanulva igyekeznek jobb szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleik számára. A megkérdezettek 72%-a a lakossági bankolást tartja a hazai piacon leginkább Fintech-ek által érintett területnek.

Csak az együttműködés segít?

Mindezek eredményeként kölcsönös megértés van kialakulóban a két fél között: a FinTech startup cégeknek a tőkéhez és az ügyfelekhez való hozzáférésre van szükségük, amelyet a jelenlegi szolgáltatók képesek biztosítani, a nagy pénzügyi vállalatok pedig kezdik megérteni, hogyan segíthetnek nekik a FinTech cégek abban, hogy végre leküzdjék a korábbról eredő technológiai és ügyfélkommunikációs problémáikat.

„A FinTech cégekkel való együttműködés – és tágabb értelemben az innováció – nem arról szól, hogy csatlakozzunk a legújabb divatirányzathoz, hanem arról, hogy találjuk meg a legjobb, leghatékonyabb módszert üzleti stratégiánk megvalósítására, és végső soron ügyfeleink jobb kiszolgálására” – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere. „A pénzintézetek és az innovátorok közti együttműködés egyre szorosabbá válásával a fogyasztók is kezdik majd megtapasztalni az ebből fakadó előnyöket. Azok a költségek és frusztrációk, amelyekkel az ügyfelek a bankjukkal, biztosítójukkal vagy alapkezelőjükkel való kapcsolattartás során gyakran találkoznak, remélhetőleg csökkenni fognak, amint érezni kezdik az előnyeit annak, hogy a korszerű és hatékony vállalatok az ő igényeikhez jobban igazodó, ügyfélorientált termékeket kínálnak”tette hozzá Osztovits Ádám.

Itt lehet nagyot kaszálni

A jelentés rámutat, hogy a FinTech cégekkel való együttműködés kulcsszerephez tölt majd be a vállalatok kutatás-fejlesztési tevékenységének kiszervezésében, illetve abban, hogy stratégiájukat megvalósítsák, és ez az együttműködés végső soron lehetővé teszi, hogy a cégek sokkal gyorsabban kínálhassanak új termékeket ügyfeleiknek.

„A mobil pénzügyi szolgáltatások egyfajta kaput jelentenek, amelyen keresztül elérhetők azok a fogyasztók, akik korábban nem rendelkeztek banki kapcsolatokkal. Előrejelzésünk szerint az, hogy a mobiltechnológia új ügyfeleknek biztosít hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz, 3 ezer milliárd dollár értékű piacot nyithat meg a pénzforgalmi szolgáltató szektor számára” – emelte ki Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős cégtársa.

A PwC DeNovo platformjától származó adatok szerint a mesterséges intelligencia pénzügyi szolgáltatásoknál történő alkalmazásával foglalkozó startup-cégek komoly finanszírozásban részesülnek, az elmúlt két évben átlagosan évi 1 milliárd dollár értékű támogatást kaptak. Az elemzés szerint a mesterséges intelligenciát, valamint annak alapját képező adatokat és analitikai eszközöket bankok, alapkezelők és biztosítók használják majd arra, hogy a napi kapcsolattartás révén segítséget nyújtsanak ügyfeleiknek a számukra legmegfelelőbb pénzügyi döntések meghozatalában.

Blockchainben a remény

  • A nemzetközi pénzügyi szolgáltatók több mint háromnegyede (77%) tervezi, hogy 2020-ig bevezeti a blockchain-technológiát éles üzemi rendszereiben.

  • A blockchain-technológiával foglalkozó cégek finanszírozása 2016-ban 79%-kal nőtt az előző évihez képest, globális értéke elérte a 450 millió dollárt.

  • A nemzetközi pénzintézetek közel negyede (24%) állítja, hogy „rendkívül” vagy „nagyon” jól ismerik a blockchain-technológiát.

A felmérés rámutat: a blockchain-technológia várhatóan egyre gyakrabban fordul majd elő a gyakorlatban. Mivel jelentős megtakarításokat tehet lehetővé a back-office költségeknél, valamint az átláthatóság szempontjából is nagy előnyökkel járhat, a blockchain-technológia várhatóan egyre több befektetést vonz majd, ahogy a pénzügyi vállalatok felismerik, mennyire és miben képes biztosítani jövőbeni növekedésüket.

Forradalmat hoz

A felmérés válaszadói szerint a blockchain legvalószínűbb alkalmazási területei a pénzforgalmi és pénzátutalási szolgáltatások, valamint a digitális személyazonosság-kezelés. A blockchain alkalmazási területeivel kapcsolatos vélemények országonként változnak, gyakran attól függően, mennyire fejlett a technológia az adott területen. Az Egyesült Államokból származó válaszadók a pénzátutalási infrastruktúrát jelölik meg a legvalószínűbb üzleti alkalmazási területként, ami feltehetően annak köszönhető, hogy Amerikában már meglehetősen magas szintet értek el a blockchain-beruházások.

„A pénzügyi szolgáltató szektor mostanra teljesen elfogadta a FinTech-et mint a változás és az innováció mozgatóját. Mindez a tevékenységek széles körét öleli fel a FinTech startup cégekkel való együttműködéstől, a házon belüli inkubátorcégek finanszírozásán és az új megoldások hadrendbe állításán keresztül az olyan alkalmazási területek kipróbálásig, mint a blockchain. Az, hogy a cégek tartósan az innovációra koncentrálnak, csak jót tehet a vállalatoknak és ügyfeleiknek egyaránt, és igen nagy szükség is van rá” – hangsúlyozta Kerekes Antal.

Kevés az egyik napról a másikra megvalósuló sikertörténet, és – nem meglepő módon – legalább akkora részét teszi ki a kemény munka, mint amekkorát egy jó ötlet. Az új ötletek kiérleléséhez idő szükséges és olyan lehetőségek, mint a hazai és nemzetközi akcelerátorok, ahol akár banki környezetben ki lehet dolgozni ezeket az ötleteket és össze lehet csiszolni a startup kultúrát a nagyvállalati partnerek és bankok működésével. A FinTech elfogadása legalább annyira szól a különféle munkamódszerekről és problémamegoldásról, mint az új technológiák hadrendbe állításáról” – mondta Nagy Ádám Gusztáv a PwC Magyarország technológiai tanácsadási szakértője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG