4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megpróbálják a lehető legtöbb helyen bevezetni az érintéses fizetés lehetőségét. A jövő már itt van?

Hazánkban dinamikusan növekszik az érintőkártyák száma. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint csak az idei első negyedévben számuk több mint 5%-ot emelkedett, így elérte az 5,9 millió darabot. Ezzel a Magyarországon elérhető bankkártyáknak már a kétharmada rendelkezik ezzel a funkcióval - közölte adatait a Mastercard lapunkkal. Az MNB legfrissebb adatai alapján 2017. I. negyedévében a kártyás vásárlások közel kétharmada (63%) történt érintőkártyával, míg az így fizetett összeg megközelítette a bankkártyás vásárlások értékének felét (48%).

Az első érintéses város?

A hazai bankok és kártyatársaságok országos kampányának köszönhetően egyre több helyen használhatjuk bankkártya terminálhoz érintéses fizetésre. Az üzletekben, vendéglátóhelyeken már megszokottá vált az egyérintéses fizetés, függetlenül attól, hogy PIN kódot kell-e utána beütni vagy a kisebb (5 000 forint alatti) összeg miatt az sem szükséges. Szegeden idéntől még inkább várható az érintéses mód terjedése, mert a város vezetése - a Mastercarddal együttműködve - célul tűzte ki, hogy több városi szolgáltatásban is elérhetővé teszi ezt a fizetési módot.

Szeged „Cashless city” koncepciójával több szolgáltatási területen is bevezetik az elektronikus fizetést. Az év elején elindult az online ebéd-, valamint a távhődíj befizetés, de lehetőség van a vízdíj hasonló módozatú megfizetésére is. A közeljövőben pedig a közlekedés terén válik több területen lehetővé a bankkártya alapú fizetési megoldás.

Az utcákon, csomópontokban található felújított jegy- és bérletautomaták is megengedik a bankkártya használatát. Ezzel a városban elérhető elektronikus fizetési módozatok között általánossá válik az egyérintéses fizetés. Szeged város Önkormányzata a Mastercard Europe-pal együttműködve kommunikációs kampánnyal is népszerűsíti a kártyahasználatot és az egyérintéses fizetést. A kampány most indul és a 2017-es év során folyamatosan zajlik, számos kommunikációs felületen megjelenítve a „Bankkártyával csak egy érintés!” szlogenjét és arculatát.

Jelentős, új szolgáltatási elemként június elején 136 parkolóautomata érhető el a Belváros fizető övezeteiben. A rendszer lehetővé teszi az érintőkártyás fizetést is, így nem kell az aprópénzzel bajlódnunk vagy drága sms-eket küldenünk, egyszerűen, egyetlen érintéssel megválthatjuk a parkolójegyünket. Az automaták ugyanakkor készpénzt is elfogadnak. Az önkormányzati hatókörben egyre több szolgáltatás kapcsán nyílik meg az elektronikus fizetés lehetősége: az IKV nyújtotta szolgáltatások esetében egy hónapja elérhető a bankkártyás fizetés a termináloknál. Az AGORA befizetések (nyári táborok) esetében ugyancsak megnyílt ez a lehetőség. Szükségszerű az új fizetési módozatok megismertetése az ügyfelekkel.

David Dechamps, a Mastercard digitális fizetési megoldásaiért felelős alelnöke elmondta lapunknak a Money 20/20 fintech konferencián, mire számíthatunk a fizetések piacán. Részletek >>>

Eddig így állnak a számok

Az eddigi készpénzmentes fizetési módok eredményei egyes közösségi szolgáltatásokban

Ebéd online befizetés (2017. május, befizetők) 46 %

Távhő elektronikus befizetés (2017. I. félév, havi átlag) 340 fő

Vízdíj elektronikus befizetés (2016, befizetések száma) 39 % (növ. 4 % előző évről)

SZKT jegy- és bérletpénztárak (2017. május, bevétel) 45 %

Jegy- és bérletautomata kártyás fizetés (2017. II. n. év, bevétel) 44 %

Parkoló automata kártyás fizetés (2017. június töredék hónap, bev.) 14 %

A nyár és ősz folyamán több olyan nagy közösségi rendezvényen is részt vehetünk, ahol elérhető lesz a kártyás fizetés, legyen szó akár utcai futóversenyről, ifjúsági napokról, vagy akár repülőnapról. Ezeken nem csupán a helyszíni bankkártyás fizetés lehetősége nyílik meg, hanem – a kommunikációs kampány újabb elemeként - informálódhatunk az ősszel induló újabb közösségi közlekedést érintő bevezetésről is.

A várhatóan november végén induló fedélzeti egyérintéses bankkártyás fizetési mód egyszerre mintegy 180 közösségi közlekedési járművön válik elérhetővé, amibe a teljes szegedi – busz, troli és villamos - járműállomány beleértendő. Ezzel az egyébként igen népszerű fedélzeti jegy megvásárlására egy nagyon gyors megoldás áll majd rendelkezésre.

A fedélzeti jegy vásárlása immár hagyományosan nagymértékben emelkedik évek óta. Ennek hátterében áll, hogy az utazó ott helyben dönthet és vásárolhatja meg jegyét. Eddig csak a járművezetőnél tehette meg, ami nyilván nem a legegyszerűbb módja a szolgáltatás megfizetésének. A várhatóan ősz végén a járművekre kerülő jegykiadó automaták a bankkártya egyérintéses funkciójával teszik lehetővé a jegyvásárlást, amely körbe – a fedélzeti jegy mellett - várhatóan bekerülnek a 24 és 72 órás jegyek is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG