6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy ideje csak egy-két banknál volt elérhető, most visszatért a magyar mobilszolgáltatói piacra az egyérintéses fizetés: a Telenor ügyfelei NFC-képes androidos telefonnal és SIM-kártyával beköltöztethetik a telefonjukba a bankkártyájukat. Ehhez egy számlát kell nyitni, amihez virtuális és igazi bankkártyát is kapunk, de bankba emiatt nem kell menni. A hátteret a Budapest Bank adja, de minden bank ügyfelei számára elérhető.
Horváth Norbert, a Telenor üzletfejlesztési igazgatója kifizet egy kávét a mobiljával.

Közös pénzügyi szolgáltatást indít a Telenor és a Budapest Bank – jelentették be a társaságok szerdán.

Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: két éve jelent meg a Telenor wallet-szolgáltatása – ezt egyfajta digitális pénztárcának szánták, de inkább csak az alapok voltak meg ehhez (szerencsejáték, autópálya-matrica stb.). A MasterPass szolgáltatást a Telenor Magyarország az elsőként vezette be a világban (a mobiltárca alkalmazásban rögzített bankkártyákról egyes webáruházakban lehet fizetni). Mostanra több százezren használják az appot, de sokan jelezték, hogy hiányzik belőle az NFC-s fizetés – ezt integrálták most az alkalmazásba.

Ennek kifejlesztéséhez a Budapest Bankkal fogtak össze, így már offline és online környezetben is pénztárcaként használható a Telenor Wallet-applikációja.

Mi kell ahhoz, hogy a mobilommal fizethessek?

Horváth Norbert, a Telenor üzletfejlesztési igazgatója elmondta: a Telenor MobilPass használatához NFC-képes, androidos mobiltelefonra és NFC-képes SIM-kártyára van szükség. (Hogy a telefonunk alkalmas-e a szolgáltatás használatára, azt az alkalmazás maga is megmondja.) Egy Telenor-üzletben lehet megrendelni a szolgáltatást (egyelőre csak 3 budapesti egységben), ahol kapunk egy NFC-s SIM-kártyát, a nevünkre nyitnak egy Telenor MobilPass fizetési számlát. Az ehhez kapcsolódó virtuális bankkártyát „töltik rá” az NFC-s SIM kártyára, így érintéskor tulajdonképpen a virtuális bankkártyával fizetünk. A gyakorlatban ez pont úgy néz ki, mint egy sima érintőkártyás fizetés, csak nem a bankkártyánkat érintjük a POS-terminálhoz, hanem a telefonunkat.

Kapunk egyébként egy ingyenes „hagyományos” plasztik bankkártyát is arra az esetre, ha valahol nem lehetséges az NFC-s fizetés vagy épp lemerült a mobilunk, esetleg egy olyan bankautomatából vennénk fel készpénzt, ami nem képes az érintéses kommunikációra.

Hogyan tegyünk pénzt a virtuális pénztárcánkba?

A telenoros fizetési számlánkra utalhatunk pénzt a bárhol meglévő bankszámlánkról, tulajdonképpen így tölthetjük a pénztárcánkat  – a szolgáltatás hátterét a Budapest Bank adja, de bármelyik bank ügyfeleként használhatjuk az appot, külön banki ügyintézésre nincs is szükség, minden elintézhető a Telenornál is. Ezzel együtt a BB is „felvértez” hamarosan öt bankfiókot a szükséges tudással és eszközzel, így hamarosan náluk is megrendelhető lesz a szolgáltatás és az NFC-s SIM-kártya.

Mennyibe kerül?

A szolgáltatás havidíja (tulajdonképpen a Telenor MobilPass fizetési számla számlavezetési díja) 490 forint, amit egy akció keretében most elengednek 3 hónapig. Számlanyitási díj nincs, a tranzakciókról küldött SMS-ért sem számítanak fel külön díjat. A Budapest Bank emellett a nyitás utáni munkanapon egyszeri 1000 forintot ír jóvá a számlán.

Mennyire biztonságos?

Épp annyira, mint egy „hagyományos” érintőkártya – vagy egy kicsit még annál is biztonságosabb. Ahogy a fizetés módja, úgy a biztonsági tulajdonságok is nagyon hasonlóak az érintőkártya és az NFC-s fizetés között: beállítható, hogy mekkora összeg fölött kelljen megadni a PIN-kódot, ha viszont valaki aggódik amiatt, hogy olyankor is fizet a kártyájával, amikor nem is akar, akkor beállíthatja, hogy csak 15 másodperces időre aktiválódjon az NFC, ezen az intervallumon kívül pedig ne legyen elérhető az érintéses fizetés. (Az érintőkártyák esetében ezt legfeljebb egy speciális bankkártyatartóval tudjuk megoldani.)

Az iPhone-osok kimaradnak

Az Apple iOS-rendszerére egyelőre nem érhető el az applikáció; volt már olyan telenoros alkalmazás, amit szintén csak androidra készítettek el,  de az Apple jelentkezett a mobilcégnél, hogy fejlesszék le az apple-ös változatot is, várják most is a megkeresést.

A fintech-cégekkel veszik fel a harcot a bankok

Nem várható olyan leépítés a Budapest Banknál, mint amit az Erste jelentett be a napokban – mondta egy kérdésre válaszolva Fatér Gyula.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője elmondta: az ügyfelekért vívott verseny ma már nem csak bankok, hanem külső szereplők között is zajlik a van pénzügyi szolgáltatások terén. Nem elég, hogy a szabályozói környezet szigorodása faragja az eredmény, megjelentek a fintech cégek is a piacon, erre pedig választ kell adni. A banki szolgáltatásokat különböző arányban próbálják elhalászni a fintechek, gyakorlatilag mazsolázgatnak közöttük: Fatér Gyula szerint épp a lakossági fizetések, utalások területén a legaktívabbak a fintechek. A bank a digitalizáció terén is szeretne a nagybanki élvonalba kerülni néhány éven belül, ennek egyik lépése a Telenorral kötött megállapodás.

Előbb-utóbb minden szolgáltatónál és banknál (újra) lesz mobiltárca

A Magyar Telekom februárban szüntette meg a MobilTárca applikációt, miután az OTP megszüntette a virtuális bankkártyaigénylés és -használat lehetőségét, ugyanígy a Vodafone MyWallet szolgáltatása sem kínálja az NFC-s fizetés ezen módját áprilistól. A Telekom már akkor jelezte: 2017 során új mobil fizetési applikációval jelentkezik.

A telekom-szolgáltatókon kívüli világ azért eddig is használta az NFC-t: a Gránit Bank nemrég indított szolgáltatása, a Gránit Pay lehetővé teszi, hogy mobilunk segítségével, NFC-s technológiával fizessenek az android-használók - ehhez viszont a Gánit Banknál vezetett bankszámla és bankkártya szükséges, valamint a Gráit eBank alkalmazása, amit itt mutattunk be >>

Másodikként az MKB mutatta be érintés nélküli mobilfizetési szolgáltatását - a napokban jelent meg az MKB Pay >

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG