3p
A fair bankolásról szóló törvény miatt igen mozgalmasan telnek a napok a pénzintézeteknél – csak ennek tudható be, hogy érdekes, meglehet át nem gondolt lépéseket is látunk – így például a Raiffeisen akciós kamatokkal „csalogatja” késedelmes fizetésre ügyfeleit.

A fair bankolásról törvény értelmében a bankok a jövőben nem jogosultak szerződéskötési díjat szedni, helyette folyósítási díjat számíthatnak fel. Ennek mértéke általában megegyezik a korábbi díj mértékével, de például a Sberbanknál – miként az a BankRáció.hu adatsorából kiderül - a szabadfelhasználású hiteleknél az eddigi 1 százalékos szerződéskötési díj helyére hasonló mértékű, ám 200.000 forintban maximált folyósítási díj kerül felszámításra.

A K&H Banknál a február 1-től befogadott jelzáloghitelek szerződéskötési díja 1 százalék, maximum 200.000 forintra változott az eddigi 1,5 százalékról.

A Cetelem Bank Online szabad felhasználású személyi kölcsönének és Ingatlanfelújítási kölcsönének 1 százalékos kezelési költsége hasonló mértékű folyósítási díjra váltott.

A késedelmi kamat is csökken

A törvényhez kapcsolódva a késedelmi kamat mértékének számítása is változott. Itt azonban meglehetősen eltérőek a lépések. A Sberbanknál az új mérték a szerződésben meghatározott ügyleti kamat + évi 6 százalék lett.

A Budapest Banknál (BB) a késedelmi kamat mértéke maximum az ügyleti kamatláb +6 százalék/év-ről (a fair bank törvény értelmében) maximum az ügyleti kamatláb másfélszerese + 3 százalékra változik. A BB ezt követően a késedelmi eljárási költség 2.800 forintos díjat sem számolja fel, igaz, ezt a díjat akció keretében eddig sem számították fel.

A CIB Előrelépő Személyi Kölcsönénél az éves késedelmi kamat február 1-től ügyleti kamat + 6 százaléka helyett ügyleti kamat + 3 százalék lett.

A Cetelemnék a késedelmi kamat mértéke a lejárt tartozás után évi 25 százalék helyett az éves ügyleti kamat másfélszerese, de maximum 3 százalék lett – itt ugyanakkor a bank közölte az abszulút határt is, amit a jegybanki alapkamat +24 százalékos szint (jelenleg 26,1%) húz meg. A Cetelemnél a prolongálási díj a prolongált összeg 5 százaléka helyett 5.000 forint lett, követeléskezelési díjként a lejárt követelés 5 százaléka helyett 35.000 forintot számíthat fel a bank.

A nagy kapkodásban – ne feledjük emellett gőzerővel folyik az elszámolások és a forintosítás elkészítése (a normál banküzem mellett) – érdekes, s meglehet át nem gondolt lépések is születnek. A Raiffesien Bank például akciót hirdetett – nem teljesítő ügyfeleinek. A bank – azon túl, hogy a korábbi szintről a kölcsönök késedelmi kamatát az új szabályok szerint MNB jegybanki alapkamat + 24%, de maximum az ügyleti kamat másfélszeresére + 3 százalékra szállította le – április 30-ig az akciós késedelmi kamatot hirdetett meg, amelynek mértéke forint és deviza alapú hiteleknék évi 7,65 százalék.

A lépés érthető: a bank a felmondás előtt álló ügyfeleket akarja segíteni az alacsonyabb kamattal – a konstrukció a felmondott hitelekre már nem vonatkozik. Ugyanakkor az akciós mérték egyből aligha segíthet az ügyfeleken, így érdemben nem segít a fizetési nehézség leküzdésén. De ennél is furcsább az akciós késedelmi kamat elnevezés: akciózni azért akcióznak a bankok, hogy az adott termék igénybevételére csábítsák az ügyfelet. A Raiffeisen akciója ezért így (is) fordítható: akciós kamatokat adunk annak az ügyfélnek, aki késedelembe esik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG