6p
Ha nem is fogunk egyhamar kriptodevizákkal fizetni, az ezekhez használt blokklánc-technológia várhatóan egy csomó területet forradalmasítani fog a bankolástól az ingatlanpiacon át az egészségügyig. Lényegében mindent átalakíthat, ahol pontos nyilvántartásokra van szükség. Az nem túl valószínű, hogy Magyarország a kriptó-forradalom élvonalába kerüljön.
(Pixabay)

Jelzés értékűnek látszik a jövőre nézve, hogy nem a kriptovalutákról, hanem a blokklánc-technológiáról szól a mai konferencia.

Még ha a blokklánc-technológia sok szempontból gyerekcipőben is jár, a világ már soha nem lesz olyan, mint előtte volt – mondta Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia fő szervezője a rendezvényen.

Az előző húsz évben is óriásit változott a világ, például a semmiből teljesen elterjedtek az okostelefonok, a következő húsz évben is hasonló, legalább ekkora változások várhatóak. Jelentős részben a blokklánc miatt. (A blokklánc a kriptodevizák mögött álló nyilvántartási rendszer, a technológia lelke, amivel azonban más nyilvántartásokat is lehet vezetni – a szerk.)

Szilágyi szerint a kriptodevizák inkább befektetési eszközök, pénzként még nem tekinthetünk rájuk, de azon a téren is beválhatnak, afelé haladunk. A bitcoin jelenleg inkább csak a kapu, az ajtó, a legtöbb kriptiodevizát ezen keresztül lehet megvásárolni.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Te hogy választanál?

Öt terület a szakember szerint végérvényesen megváltozik majd a blokklánc révén. Az első a bankrendszer, a bankolás, sok új fintech cég új üstökösként feltűnve teljesen átírhatja a korábbi játékszabályokat. A második a kiskereskedelem, a “supply chain”, ahol a termék eljut a fogyasztókhoz. A harmadik az ingatlanpiac, az ingatlannyilvántartás, de lényegében minden olyan terület, ahol hiteles és pontos nyilvántartásokra van szükség.

Különböző szavazások, választások, legyen szó politikáról  vagy részvénytársaságokról, tíz év múlva valószínűleg már szintén ezzel a technológiával fognak folyni. Az ötödik terület pedig az egészségügy lehet, illetve sok más olyan ágazat, ahol precíz azonosításra és titkosításra van szükség, például a személyi adatok védelmében.

Kamathiány és kriptodevizák

Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök, egyetemi tanár szerint félnek az állami szabályozó szervezetek az új technológiáktól. A 2007-2009-es válság után óriási változások voltak a pénzügyi rendszerben, de a bizalom is megingott iránta. Sok minden ezzel kapcsolatban ma már ideológiai jellegű, például megerősödtek az antikapitalista mozgalmak.

A 2009-2017-es időszak rendkívüli volt a tőkepiacokon, például a jegybanki beavatkozás, az alacsony kamatok, a rekord alacsony kötvényhozamok miatt. Mivel a kockázatmentes értékpapírok hozama nulla, ez rákényszerített sokakat az alternatív befektetések keresésére. Ez az egyik oka annak, hogy a kriptodevizákat most felkapták.

Nem leszünk kriptó-nagyhatalom?

A kibányászott arany állománya évente 1-1,5 százalékkal nő, de több arany nem keletkezik a Földön, ezért viszonylag fix a kínálata. A kereslet viszont nem fix, így az arany ára nagy kilengéseket mutatott. Hasonló folyamat zajlik le a kriptodevizáknál is.

Bod Péter Ákos szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a kriptovilág központjává tud-e válni, ahogy azt sokan remélik. Részben az ország általános, például a visegrádi országokkal szembeni elmaradását említette ezzel kapcsolatban. Részben pedig bemutatta a Pisa oktatási felmérés Magyarország számra aggasztó adatait.

Szembe menni a régi világgal

A szakember szerint a bankok is igyekeznek integrálni, felhasználni a blokklánc-technológiákat, mint potenciális konkurenseket. De még az egyébként igen konzervatív jegybankok is várhatóan kénytelenek lesznek befogadni az új technikát. De ehhez még szükség lesz egy komolyabb szabályozási szakaszra.

Csabai Csaba kriptoblogger szerint ahogy nőtt pár évvel ezelőtt a bitcoin árfolyama, úgy szerelmesedett bele mindenki a technológiába. A bitcoin létrehozása teljesen szembe ment az akkori pénzügyi alapelvekkel, például az, hogy a kibocsátható érmék mennyisége korlátos. Vagy az, hogy minél több szereplő vesz részt a rendszer működtetésében, az annál biztonságosabbá válik.

Gyanús kriptók

A bitcoin dominanciája mára nagy mértékben visszaszorult, de az összes ICO-nál, token-kibocsátásnál vagy bitcoinért, vagy etherért árulják a befektetéseket. A legtöbben bitcoint igyekeznek gyűjteni, már csak azért is, mert egyébként drága lenne megvásárolni.

Nagyon sok kriptodeviza létezik, némelyik mögött ma még gyakorlatilag csak egy “white paper”, egy létrehozási tervezet áll, valamint egy jól csengő név és pár szlogen. Az új kriptodeviza árfolyamát kis vásárlásokkal is fel lehet mesterségesen tornászni a magasba, ezzel a kapitalizáció óriásira emelkedik, az értelmi szerzők pedig rengeteget kereshetnek vele. Valódi újítás, programozói munka, piac nincs a termék mögött.

Kéne valahogy költeni

Tudunk olyan magyarországi bankról, nem is egyről, amelyek támogatást terveznek a kriptodevizák mögé – monda el Csabai Csaba. A blogger olvasóinak nagy része egyébként egy körkérdésen arra szavazott, hogy a hagyományos pénzek és a kriptodevizák közötti kényelmes átváltást, illetve stabilan működő kriptodeviza-alapú bankkártyákat kellene leginkább megoldani a piacon.

Megoldás a szerzői jogokra?

Tuan Anh Trinh egyetemi docens, a Corvinus Fintech Center vezetője Eric Schmidt-et idézte (Google), aki szerint ami a digitális világban nem duplikálható, az óriási érték lehet. Erre is alkalmas lehet a blokklánc. A művészet, a szerzői jog szenved attól, hogy termékei bitről bitre, egészen pontosan korlátlan számban duplikálhatók.

Szerinte azonban a technológiával sok probléma is van. Tíz év alatt sem sikerült senkinek egy igazi, reális, gyakorlatban használható blokklánc-technológiával. Eközben a Facebook három év, a Twitter két év, az Angry Birds 35 nap alatt tudta az első 50 millió felhasználót összegyűjteni. Egy másik gond a hatalmas energia-felhasználás.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
Részvény / Deviza / Áru Az igazi tőzsdesztori a háború, de húsvéti kakaóválság is kitört
Eidenpenz József | 2024. március 26. 12:10
A tőzsdék enyhén optimisták, szárnyalnak viszont a hadiipari részvények. A BUX szerény emelkedését most a Richter húzza, az OTP lemaradó, a forint pedig kissé erősödött a kamatdöntés előtt. Megvan, miért mehetett új csúcsra a DAX. Egekben a kakaó ára, egy szakértő igazságot szolgáltat a bitcoinnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG