6p
Évi 3 százalék feletti hozam most soknak számít, akkor is, ha az emberek ezt a régi beidegződések miatt kevésnek érzik. Hatféle olyan befektetést találtunk, amelyek ezt nagy valószínűséggel túl fogják szárnyalni, de valamiféle kompromisszum minden esetben szükséges: vagy hosszabb a futamidő, vagy magasabb a kockázat.
Malacpersely (fotó: Eidenpenz József)

Sokan nemhogy az egy százalék körüli betéti kamatokat, de az évi három százalékos állampapír-hozamot is kevésnek érzik, azt hiszik, hogy hat százalékos infláció lesz a közeljövőben. Többnek érezték régen, például öt százalékos infláció mellett a hat százalékos kamatot, mint mostanában nulla százalékos infláció mellett a hármat. Pedig pénzük vásárlóereje (reálértéke) a második esetben nőtt jobban.

Ezek régi beidegződések, de higgyék el, évi három százalék most jónak számít, és nemcsak Magyarországon, hanem a fejlett világ, Európa, Észak-Amerika, Kelet-Ázsia nagy részében is.

Az etalonnak Magyarországon a lakossági megtakarítások között jelenleg az egy éves Kamatozó Kincstárjegyek fix 3,0 százalékos kamata tekinthető, mint kockázatmentes hozam.

1. Fizesd vissza a hiteledet!

Befektetésekről beszéltek, hogy jön ide máris a hitel? Úgy, hogy az is egyfajta befektetés, csak negatív előjellel. Ha van megtakarításunk, akkor nagy valószínűséggel a hitelünk visszafizetése a legbiztonságosabb megoldás, három százalék alatti lakossági hitelkamatot Magyarországon ugyanis nemigen lehet találni. A kezelési költségekkel együtt pedig biztosan rosszabb a helyzet.

Ha abban reménykedik valaki, hogy a befektetései hozama majd meghaladja a hitelének kamatterhét, hát legyen, de ezt elsősorban szakértőknek ajánljuk. Ott kellene kezdeni, hogy kiszámoljuk a hitel pontos kamatterhét, például belső megtérülési rátáját, majd a visszafizetés várható költségeit, majd ezt összevetjük befektetéseink várható hozamával.

De a kockázatokra is ügyelni kellene, a hitel visszafizetése biztos megtakarítást jelent, magas hozamot viszont csak kockázatok vállalása mellett lehet elérni. Mi szóltunk.

2. Három éves inflációkövető államkötvény

A három éves inflációkövető kötvények, a PMÁK-ok (2018/K) jelenleg három százalékponttal az infláció felett fizetnek, a pénzromlás azonban tavaly nulla volt. Így most a kötvények is csak kereken három százalékkal kamatoznak (ez egyben a minimum), ami látszólag nem felel meg a három százalék feletti célkitűzésünknek.

Csakhogy az infláció minden reális várakozás szerint elmozdult a holtpontról és idén már pozitív lesz, így a következő évben a kamat is meghaladja a három százalékot. Ha nem, sebaj, amit vesztünk a vámon, megnyerjük a réven: az alacsonyabb infláció miatt több marad a vásárlóereje a pénzünknek. (Erről részletesebben itt írtunk.)

3. Öt éves inflációkövető államkötvény

A három éves PMÁK jelenleg kapható öt éves párja (2020/J) már 3,5 százalékot fizet az infláció felett, ez egyben a lehetséges minimumkamat, tehát helyből jobb, mint évi három százalék. Lényegében minden szép és jó elmondható róla, mint a rövidebb futamidejű párjáról, csak a hosszabb futamidőért cserében magasabb kamatot kapunk.

(Diszkont kincstárjegyhez kötött Bónusz államkötvényt – BMÁK – viszont lehet, hogy most nem vennénk, amilyen lendülettel csökken tovább a rövid futamidejű állampapírok hozama.)

4. Magyar osztalékrészvények

Ezt már csak kockáztatni hajlandó befektetők vállalják be, és csak pénzük egy része erejéig. Biztosnak ugyanis korántsem mondható módszer részvényeket osztalékért venni. Ha a kamatszint emelkedik, vagy csak jön egy, néhány évente gyakran előforduló tőzsdei összeomlás, akkor veszteség is keletkezhet a papírokon. (Legalábbis ha ilyenkor adjuk el, mert gondolkodhatunk úgy is, hogy jutányos az ár, hosszú távra veszünk hozzá még.)

De nyereség is jöhet, egy általános részvénypiaci felfutás vagy kamatszint-csökkenés megdobhatja az árfolyamot. Mindenképp hosszú, sok éves befektetésként érdemes erre tekinteni.

Konkrétabban, az Állami Nyomda például nemrég kifizetett 75 forint osztalékot, az árfolyama 955 forint volt ma délben. Ha a jövőben is ugyanennyit fizetne, akkor 75/955=7,8 százalék lenne az osztalékhozama. Azaz egy 7,8 százalékos kötvénynek megfelelő lenne a befektetés megtérülése változatlan árfolyam mellett. De még a tavalyi 57 forinttal is 6,0 százalék.

A Mol-nál ugyanez a mutató 485,49/14 255=3,40 százalék, az OTP-nél azonban csak 147/5350=2,7 százalék. A Richteré annál is sokkal alacsonyabb, a Magyar Telekomnál szünetel a kifizetés. A Graphisoft Park 60 forintos kifizetése 2235 forintos árra vetítve is csak 2,7 százalékos hozam. (Az Elmű és az Émász jövője pedig bizonytalan.)

Összességében jelenleg a Mol és a Nyomda tűnik jó célpontnak.

5. Külföldi és magyar vállalati kötvények

Sok alapkezelő, bróker, elemző kedvencei voltak manapság a magyar nagyvállalatok (OTP, Mol, Richter) devizás kötvényei, de a nyugat-európai közepes nagyságú vállalatok is sokszor kedvező kondíciókkal bocsátanak ki kötvényeket. Az utóbbi pár évben ezek hozamát a forintgyengülés is növelte forintban, bár ezt a jövőre nézve nem lehet biztosra venni.

Mivel ezeket a kötvényeket kisbefektetők bajosan tudják megvenni, sok alapkezelő indított vállalatikötvény-alapot az elmúlt években. Jó esély van arra, hogy ezek hozama eléri az évi százalékot, de ugyanúgy kockázatos és bizonytalan, inkább hosszú távon valószínűsíthető, mint az osztalékrészvények. Érdemes a kínálatról bankunknál vagy brókercégünknél érdeklődni.

6. Ingatlanalapok

Az ingatlanok bérleti díjai a befektetés összegére vetítve általában meghaladják ma az évi három százalékot, az alacsony kamatszint pedig növeli a keresletet, nálunk is, külföldön is. Nem meglepő, hogy az utóbbi egy-két évben az ingatlanalapok között is voltak jó teljesítményűek, amint azt pár napja részletesebben bemutattuk.

Itt se feledkezzünk el a kockázatokról. Az osztalékrészvényeknél vagy a devizás vállalati kötvényeknél jóval kiegyensúlyozottabb az ingatlanalapok jegyeinek áralakulása, kevésbé kockázatosnak tűnnek, de a 2008-2009-es válság megmutatta, hogy ezen a területen is bekövetkezhetnek veszteségek. Nagy válság esetén a befektetés visszaváltását is korlátozhatják, felfüggeszthetik, elhalaszthatják.

6+1. Német osztalékpapírok?

Ha már osztalékrészvény, miért lenne kizárólag magyar, amelyekből alig van választék? Vagy ha valakinek eurója van, miért ne venne német osztalékpapírokat? A Mydividends.de vagy a Dividendenchecker.de oldalakon (sajnos mindkettő csak németül van) több három százalék feletti osztalékhozamot találunk. Külföldi részvényt mi magunk is vehetünk több brókercégnél, banknál.

Bár vigyázni kell, némelyik osztalékhozam talán a cég romló helyzete és eső árfolyama miatt ilyen magas. Mint például a német energetikai óriásoké, amelyek az ország energiaszektorának átstrukturálása miatt jelentős veszteségeket kénytelenek elkönyvelni.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG