Hirdetés
Hirdetés

7,5 százalékkal drágult a benzin, valami történt az egyik részvényünknél

Eidenpenz József, 2017. augusztus 31., 19:16

A BUX index a többi európai tőzsdét követve kellemesen emelkedett, főleg a Mol húzta felfelé, de megmozdult végre a Telekom is. Az olaj ára végre kilőtt, a feldolgozott termékek, főleg a benzin meg végképp. Az egyik francia részvény 13 százalékot esett egy nap alatt.

Ma nem sokat változott az euró/dollár, este 1,1880, délben 1,1830 volt, de az európai részvényeknek jót tett, hogy az euró emelkedése megtörni látszik. Sok a találgatás arról, hogy az EKB-t hol is fogja, vagy mióta zavarja az erős euró, és hogy esetleg emiatt kitolódhat a jegybank kötvényvásárlási programjának visszafogása. Azaz marad-e az eurót gyengítő olcsó pénz korszaka.

Az európai tőzsdék így második napja szépen emelkedtek, a német DAX 0,4, a francia CAC 0,6, a brit FTSE 100 pedig 0,9 százalékkal. Még úgy is, hogy a francia Carrefour rossz számok közzététele nyomán 13 százalékkal esett, és ez a teljes kiskereskedelmi szektort nyomasztotta.

Hirdetés

Jól húzott a Mol

Az USA-ban kijött pár biztató makroadat a munkaerőpiacról és a fogyasztói költésekről, ezzel magyarázzák, hogy felfelé tartanak az indexek. Az S&P 500 0,5, a Nasdaq indexe 0,9, a Dow Jones 0,2 százalékkal van a tegnapi értéke felett.

Itthon a BUX index 0,5 százalékkal emelkedett, főleg a Mol miatt, amely másfél százalékkal 23 820 forintra drágult. Az OTP 0,2 százalékkal 10 445-re esett, a Richter stagnált, pontosabban három forinttal 6683-ra nőtt a záróára. Szokatlanul erős volt viszont a Telekom, 1,2 százalékkal, hat forinttal ment fel, 488-ra. Egész nap felfelé araszolt, forgalma 660 millió forint. Valami történhetett a mostanában nagyon unalmas részvénynél, ha más nem, jött egy nagyobb vevő.

Drágult a benzin

A forint alig változott, 305,70 volt az euró, tíz fillérrel lejjebb. (A forint hosszabb távú folyamatairól, relatív erejéről délután itt írtunk.) Az amerikai benzin tőzsdei árfolyama októberre este 7,5 százalékos pluszban volt, ez nagyon keménynek számít. A benzint vásároló ETF (tőzsdén kereskedett alap), az UGA 7,8 százalékos pluszban van. Az amerikai benzin, legalábbis a tőzsdén, egy év alatt összesen már 38 százalékkal drágult.

A hurrikán által a finomítókban okozott károk következtében az amerikai feldolgozott olajtermékek árfolyama még magasabbra hágott. A kőolaj viszont eddig eléggé furcsán viselkedett, a vihar ellenére sem drágult. Ma viszont az utóbbi napok gyengélkedéséből erősödésbe váltott, annak ellenére, hogy az USA-ban a stratégiai olajtartalékok felszabadítása is szóba került.

Tartalékot szabadítottak fel

Igaz, itt nem arról van szó, hogy ne lenne elég olaj, inkább arról, hogy a finomítói kapacitás 20 százaléka kiesik. A tartalékból azért akarnak felszabadítani, hogy a működő finomítók olajellátása zavartalan legyen.

A WTI ma 2,7 százalékkal 47,20, a Brent 3,7 százalékkal 52,60 dollárra emelkedett. A két olajfajta ára között jó nagyra, több mint öt dollárra nyílt az olló. Az arany a dollár tegnapi erősödése és mai stagnálása ellenére is feljebb kapaszkodik, megint 0316 dollár, 0,6 százalékkal ment fel.

Az Apple nemsokára bemutatja az iPhone 8-at, amelyről már régen folynak a találgatások. Ennek fényében nem volt túl jó időzítés, hogy a vezérigazgató Apple-részvényeket adott el 43 millió dollárért. A papír ennek ellenére tovább emelkedett 0,7 százalékkal, és rekord közeli szinten van.

Azt hiszed, a befektetésed értéke nem lehet nulla? Akkor nézd meg ezeket ahz ábrákat – írja a Marketwatch. A grafikonok tanulságosak, a Lehman Brothers részvénygrafikonjától a dotcom-lufiig, az amerikai lakásáraktól a mostani bitcoin-őrületig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?