Hirdetés
Hirdetés

7,5 százalékkal drágult a benzin, valami történt az egyik részvényünknél

Eidenpenz József, 2017. augusztus 31., 19:16

A BUX index a többi európai tőzsdét követve kellemesen emelkedett, főleg a Mol húzta felfelé, de megmozdult végre a Telekom is. Az olaj ára végre kilőtt, a feldolgozott termékek, főleg a benzin meg végképp. Az egyik francia részvény 13 százalékot esett egy nap alatt.

Ma nem sokat változott az euró/dollár, este 1,1880, délben 1,1830 volt, de az európai részvényeknek jót tett, hogy az euró emelkedése megtörni látszik. Sok a találgatás arról, hogy az EKB-t hol is fogja, vagy mióta zavarja az erős euró, és hogy esetleg emiatt kitolódhat a jegybank kötvényvásárlási programjának visszafogása. Azaz marad-e az eurót gyengítő olcsó pénz korszaka.

Az európai tőzsdék így második napja szépen emelkedtek, a német DAX 0,4, a francia CAC 0,6, a brit FTSE 100 pedig 0,9 százalékkal. Még úgy is, hogy a francia Carrefour rossz számok közzététele nyomán 13 százalékkal esett, és ez a teljes kiskereskedelmi szektort nyomasztotta.

Hirdetés

Jól húzott a Mol

Az USA-ban kijött pár biztató makroadat a munkaerőpiacról és a fogyasztói költésekről, ezzel magyarázzák, hogy felfelé tartanak az indexek. Az S&P 500 0,5, a Nasdaq indexe 0,9, a Dow Jones 0,2 százalékkal van a tegnapi értéke felett.

Itthon a BUX index 0,5 százalékkal emelkedett, főleg a Mol miatt, amely másfél százalékkal 23 820 forintra drágult. Az OTP 0,2 százalékkal 10 445-re esett, a Richter stagnált, pontosabban három forinttal 6683-ra nőtt a záróára. Szokatlanul erős volt viszont a Telekom, 1,2 százalékkal, hat forinttal ment fel, 488-ra. Egész nap felfelé araszolt, forgalma 660 millió forint. Valami történhetett a mostanában nagyon unalmas részvénynél, ha más nem, jött egy nagyobb vevő.

Drágult a benzin

A forint alig változott, 305,70 volt az euró, tíz fillérrel lejjebb. (A forint hosszabb távú folyamatairól, relatív erejéről délután itt írtunk.) Az amerikai benzin tőzsdei árfolyama októberre este 7,5 százalékos pluszban volt, ez nagyon keménynek számít. A benzint vásároló ETF (tőzsdén kereskedett alap), az UGA 7,8 százalékos pluszban van. Az amerikai benzin, legalábbis a tőzsdén, egy év alatt összesen már 38 százalékkal drágult.

A hurrikán által a finomítókban okozott károk következtében az amerikai feldolgozott olajtermékek árfolyama még magasabbra hágott. A kőolaj viszont eddig eléggé furcsán viselkedett, a vihar ellenére sem drágult. Ma viszont az utóbbi napok gyengélkedéséből erősödésbe váltott, annak ellenére, hogy az USA-ban a stratégiai olajtartalékok felszabadítása is szóba került.

Tartalékot szabadítottak fel

Igaz, itt nem arról van szó, hogy ne lenne elég olaj, inkább arról, hogy a finomítói kapacitás 20 százaléka kiesik. A tartalékból azért akarnak felszabadítani, hogy a működő finomítók olajellátása zavartalan legyen.

A WTI ma 2,7 százalékkal 47,20, a Brent 3,7 százalékkal 52,60 dollárra emelkedett. A két olajfajta ára között jó nagyra, több mint öt dollárra nyílt az olló. Az arany a dollár tegnapi erősödése és mai stagnálása ellenére is feljebb kapaszkodik, megint 0316 dollár, 0,6 százalékkal ment fel.

Az Apple nemsokára bemutatja az iPhone 8-at, amelyről már régen folynak a találgatások. Ennek fényében nem volt túl jó időzítés, hogy a vezérigazgató Apple-részvényeket adott el 43 millió dollárért. A papír ennek ellenére tovább emelkedett 0,7 százalékkal, és rekord közeli szinten van.

Azt hiszed, a befektetésed értéke nem lehet nulla? Akkor nézd meg ezeket ahz ábrákat – írja a Marketwatch. A grafikonok tanulságosak, a Lehman Brothers részvénygrafikonjától a dotcom-lufiig, az amerikai lakásáraktól a mostani bitcoin-őrületig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?