Hirdetés
Hirdetés

824 dollár a bitcoin, 310 forint alá nézett be az euró, vágtázik az OTP

Eidenpenz József, 2016. december 21., 18:33

A részvénypiacokon látszólag csendes, ünnep előtti kereskedés folyt ma, valójában sok területen volt alapos átrendeződés. Az OTP volt itthon a nap sztárja a reggel bejelentett bankfelvásárlás miatt. A forint erős, benézett 310 alá is egy időre az euró. A bitcoin árfolyama közel három éves csúcsra ért.

Nem voltak nagy mozgások a részvényindexekben nap közben, a német DAX index lényegében nem változott, a többi nyugat-európai index 0,1-0,3 százalékkal esett. Az amerikai indexek is szerény, 1-2 ezrelékes mínuszban járnak kevéssel este hat előtt.

Itthon a nap híre az OTP bankvásárlása volt, a horvát pénzintézet megvételét a részvény 1,4 százalékos emelkedéssel ünnepelte, 8350 forintra. EZ a BUX-ot is felvitte 0,2 százalékos pluszba. A Mol most 1,4 százalékkal esett 20 500 forintra, a Richter 0,1 százalékkal 6170 forintra ment fel. A Telekom is pluszban végzett, két forinttal 490-re erősödött.

Hirdetés

Pluszból mínuszba ment az olaj, erős a forint

A forint erősödött, az euró majdnem egy forinttal lejjebb, 310 alatt egy-két fillérrel is előfordult délután. Estére azonban 310,60-ra ment vissza, ez is negyven filléres süllyedést jelent. A dollár szünetet tartott, kissé gyengült az euróhoz képest, 1,0425-re.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

Az olaj árfolyama az egyik amerikai készletadat miatt emelkedett, de csak visszafogottan, pár tized százalékkal. Szerda délután azonban újabb, meglepően rossz készletadat érkezett, így mínuszba ment át az árfolyam, este már 0,4-0,5 százalékos esés volt, a WTI 53,10, a Brent 55,10 dollár körül áll. A KBC Equitas szerint a nap eleji olajár-emelkedést csak a határidős kontraktusok átkötése okozta. Az arany stagnál, az ezüst egy százalékkal esik.

Meddig mehet az euró/forint?

Az Equilor hírlevele változásokra számít a magyar gazdaságpolitikában. A jegybank decemberi jelentésének tanulsága szerint „a gazdaságnak a jövőben nagyobb mértékben kell támaszkodnia a költségvetési élénkítésre, mivel a monetáris politika a nulla kamatok korában - és tegyük hozzá, az emelkedő inflációt is figyelembe véve - már nem tud tovább élénkíteni” - írják.

Az euró-forint árfolyamban év végéig már nem várnak jelentős elmozdulást, a 310-315-ös sávban mozoghat a jegyzés. Hosszabb távon pedig a 300-320-as kereskedési tartományból nem valószínű a szignifikáns kilépés a következő hónapokban.

Bankrészvény mínusz 20 százalékban

Európában a bankok, az olajvállalatok és az utazással kapcsolatos részvények estek. Mindegyiknek megvolt a maga oka, a bankszektor idegeit változatlanul az olasz Monte dei Paschi borzolja, a részvény ma 12 százalékkal zuhant, de volt mínusz 20 százalékban is. Az utazásnak a terrorveszély nem tesz jót, az olajcégeket az olajár esése sújtja. Az USA-ban főleg a biotechnológiai részvénytársaságok részvényeit adták.

A bitcoin nevű számítógépes fizetőeszköz árfolyama ma több mint három százalékkal, 824 dollárra ugrott a Coindesk adata szerint, ezen a szinten utoljára 2014 február elején járt. Akkoriban, 2013 december elején 1150 dollár körül érte el csúcsát, de onnét eléggé gyorsan leesett 500 dollár közelébe, majd még lejjebb. Így 2015 elején valamivel 200 dollár alatt is hozzá lehetett jutni, de 2015 ősze óta ismét határozottan emelkedő a trendje. A számítógépes valuta 2012 szilveszterén még csak 13,50 dollárba került.

Jól zárulhat az év a tőzsdéken

Európában kedvező fogyasztói bizalmi adatok, az USA-ból pedig sok éves csúcson levő használtlakás-eladási számok jöttek ki, de úgy tűnt, egyik sem tudja lázba hozni a befektetőket.

Jó formában zárhatják az évet a tőzsdeindexek az Erste Befektetési Zrt. szerint. Az S&P500 történelmi csúcs közelében jár az árfolyam, ezért komolyabb ellenállás nem található a közelben, de kissé túlvett már a kurzus, ezért az év utolsó napjaiban inkább oldalazás várható. A Dow Jonesnál továbbra sem látható fordulós jelzés, folytatódhat az oldalazás. A Nasdaq indexénél nincs akadálya a további emelkedésnek, kevésbé túlvett, mint a többi. A német DAX index töretlenül emelkedik, de „a 20 és 30 napos mozgóátlagoktól látványosan eltávolodott az árfolyam, ezért valószínűleg közel járunk már a korrekcióhoz” - írják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az egyik ország kurdjai visszavonulnak, a másiké győzelmesen törnek előre

Az egyik ország kurdjai visszavonulnak, a másiké győzelmesen törnek előre

Míg az egy hónapja függetlenségi népszavazást tartó iraki kurdoknak úgy tűnik, ki kell üríteni és fel kell adni a 2014 óta szerzett területeket, a szíriai kurdok, szövetségben a szunnita arabokkal, elképesztő területeket szereztek vissza az Iszlám Állam gyorsan zsugorodó utolsó darabjából.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?