Hirdetés
Hirdetés

A boszorkányok péntekjén minden másképp történt – beomlott az euró/forint árfolyam

Eidenpenz József, 2017. március 17., 18:50

Szokatlanul nagyot gyengült ma a forint, a lengyel zlotyval együtt. Az OTP visszaadta a tegnapi nagy ugrás több mint felét, jól lehúzta vele a BUX indexet. Még szokásosnál is kisebbek a mozgások a fejlett részvénypiacokon, az eddigi sztorik kifutottak, a befektetők új fejleményekre várnak. Ilyen lehet Trump és Merkel találkozója vagy a G20-értekezlet.

Minden harmadik hónap harmadik péntekén esedékes a leginkább talán boszorkánypénteknek nevezhető jeles nap (a németben Hexensabbat, az angolban Triple witching hour), amikor különösen sok határidős, opciós üzlet szokott kifutni. Ezek klíringelése, meghosszabbítása, pozíciók görgetése, újranyitása a hiedelem szerint könnyen okozhat kilengéseket, turbulenciákat a piacokon, ám ennek ma semmi nyoma nem volt. Igaz, még elvileg bekövetkezhet ez az amerikai kereskedés végén is.

Hirdetés

Az egyébként is nagyon volatilitás-szegény, azaz csak kis kilengéseket produkáló piacok ha lehet, még csendesebbek voltak, mint mostanában bármikor. Ennek oka lehet, hogy a nagyobb események az utóbbi időben, mint a Fed és több más jegybank kamatdöntő ülései, a hollandiai választások vagy a gyorsjelentési szezon lezajlottak, egyelőre komolyabb új téma nincs a láthatáron.

G20, Trump és Merkel

Elkezdődött a legfejlettebb G20 országok gazdasági konferenciája, ez inkább óvatosságra intette a befektetőket. Attól tartanak ugyanis, hogy kereskedelmi harcok, például devizaárfolyamokkal kapcsolatos viták fognak kialakulni a felek között. Kivárásra adhatott okot Donald Trump és Angela Merkel mai találkozója is.

Az európai részvények a nap elején jobban is álltak, de végül csak 0,1 százalékkal emelkedtek az EuroStoxx 50 index értéke alapján. A német DAX és a brit FTSE 100 is ennyivel ment fel, a francia CAC 0,3 százalékkal javult, az olasz tőzsde hasonló mértékben rontott. Az USA-ban az S&P 500 és a Dow Jones este hatkor teljesen mozdulatlanok voltak, a Nasdaq pár ponttal emelkedett.

Forint, złoty, líra

Magyarországon a nap legérdekesebb eseménye a forint nagy erősödése lehetett, az euró/forint nagyot esett, 1,2 forinttal 308,60-ra. Pedig egy hete még a 313 forintot ostromolta az árfolyam, most nap közben még a 308-hoz is közel járt. A jelenség régiós szintű lehet, fél százalék körüli mértékben erősödött az euróval szemben a lengyel zloty és a török líra is. A dollár kissé erősödött az euróhoz képest.

A BUX index ezúttal alulteljesítette az európai piacokat, 0,8 százalékkal esett, főleg az OTP miatt. A papír a csütörtöki száguldás több mint felét visszaadta pénteken, 2,1 százalékkal 8520-ra zuhant. A Mol, amelynek részvényeit a közgyűlésen tizedelni szándékoznak, 0,1 százalékkal 21 000 forintra ment fel. A Richter 0,3 százalékkal lefelé, a Telekom 0,6 százalékkal felfelé mozdult (6549, illetve 494 forintra). A Mészáros-cégek közül a Konzum öt százalékkal felfelé, az Opimus 14 százalékkal lefelé lendült (110, illetve 46 forint).

Megvan, hol kéne Telekomot venni

Az olaj erősödéssel kezdte a napot, de a végére ismét elbizonytalanodott a ma esti új adatok előtt. (Az amerikai kutak számát teszik közzé péntek esténként). Este a részvényindexekhez hasonlóan nulla elmozdulást mutatott, a WTI 48,80, a Brent 51,70 dollár. A nemesfémek ismét emelkednek.

Sávcsatorna alján jó vétel lehet a Telekom a Concorde Trading blog szerint. „A negyedéves gyorsjelentés után nagy ütést kapott a Magyar Telekom árfolyama, a technikai kép és a fundamentumok alapján azonban továbbra is érdemes lehet a vételi pozíciókat keresni a részvényben” - írják. A 460-470 forintos szint közelében érdemes lehet ismét visszaülni az emelkedő trendre – vélik a brókerek.

Változtat kommunikációján az MNB?

A forint erősödéséhez hozzájárulhatott, hogy a KBC Equitas szerint a Morgan Stanley elemzője szerint az MNB nem fogja megváltoztatni az alapkamatot a következő ülésen, csak apróbb változtatások lehetnek a monetáris politikában. „Ugyanakkor arra számít, hogy eltérhet a korábbi kommunikációtól a jegybank, mely szerint hosszabb távon is a jelenlegi, alacsony szinteken maradhat az alapkamat” - írják.

A brókercég a gyorsjelentési szezont is értékelte, szerinte egyre jobb bőrben vannak az amerikai cégek. Pozitív trend rajzolódott ki a vállalatok legutóbbi gyorsjelentéséből, mind az USA-ban, mind Európában. Itthon sem sikerült rosszul a negyedév, azonban az előrejelzések a vártnál kicsit rosszabbak lettek.

Az egyik német lap megszellőztette, hogy a Volkswagen egyik nagytulajdonosa, Ferdinand Piëch eladná körülbelül egymilliárd eurót érő részesedését.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Senki nem gazdagodott úgy, mint Mészáros Lőrinc

Senki nem gazdagodott úgy, mint Mészáros Lőrinc

Hét új szereplővel bővült A 100 leggazdagabb listája 2017-ben. A rangsort idén is Csányi Sándor vezeti, de a dobogó közelében már Mészáros Lőrinc is megtalálható. A felcsúti polgármester egyetlen egy év alatt 25 helyet ugrott előre a gazdagrangsorban. A listán szereplők összvagyona idén megközelítette a 3380 milliárd forintot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?