Hirdetés
Hirdetés

A boszorkányok péntekjén minden másképp történt – beomlott az euró/forint árfolyam

Eidenpenz József, 2017. március 17., 18:50

Szokatlanul nagyot gyengült ma a forint, a lengyel zlotyval együtt. Az OTP visszaadta a tegnapi nagy ugrás több mint felét, jól lehúzta vele a BUX indexet. Még szokásosnál is kisebbek a mozgások a fejlett részvénypiacokon, az eddigi sztorik kifutottak, a befektetők új fejleményekre várnak. Ilyen lehet Trump és Merkel találkozója vagy a G20-értekezlet.

Minden harmadik hónap harmadik péntekén esedékes a leginkább talán boszorkánypénteknek nevezhető jeles nap (a németben Hexensabbat, az angolban Triple witching hour), amikor különösen sok határidős, opciós üzlet szokott kifutni. Ezek klíringelése, meghosszabbítása, pozíciók görgetése, újranyitása a hiedelem szerint könnyen okozhat kilengéseket, turbulenciákat a piacokon, ám ennek ma semmi nyoma nem volt. Igaz, még elvileg bekövetkezhet ez az amerikai kereskedés végén is.

Hirdetés

Az egyébként is nagyon volatilitás-szegény, azaz csak kis kilengéseket produkáló piacok ha lehet, még csendesebbek voltak, mint mostanában bármikor. Ennek oka lehet, hogy a nagyobb események az utóbbi időben, mint a Fed és több más jegybank kamatdöntő ülései, a hollandiai választások vagy a gyorsjelentési szezon lezajlottak, egyelőre komolyabb új téma nincs a láthatáron.

G20, Trump és Merkel

Elkezdődött a legfejlettebb G20 országok gazdasági konferenciája, ez inkább óvatosságra intette a befektetőket. Attól tartanak ugyanis, hogy kereskedelmi harcok, például devizaárfolyamokkal kapcsolatos viták fognak kialakulni a felek között. Kivárásra adhatott okot Donald Trump és Angela Merkel mai találkozója is.

Az európai részvények a nap elején jobban is álltak, de végül csak 0,1 százalékkal emelkedtek az EuroStoxx 50 index értéke alapján. A német DAX és a brit FTSE 100 is ennyivel ment fel, a francia CAC 0,3 százalékkal javult, az olasz tőzsde hasonló mértékben rontott. Az USA-ban az S&P 500 és a Dow Jones este hatkor teljesen mozdulatlanok voltak, a Nasdaq pár ponttal emelkedett.

Forint, złoty, líra

Magyarországon a nap legérdekesebb eseménye a forint nagy erősödése lehetett, az euró/forint nagyot esett, 1,2 forinttal 308,60-ra. Pedig egy hete még a 313 forintot ostromolta az árfolyam, most nap közben még a 308-hoz is közel járt. A jelenség régiós szintű lehet, fél százalék körüli mértékben erősödött az euróval szemben a lengyel zloty és a török líra is. A dollár kissé erősödött az euróhoz képest.

A BUX index ezúttal alulteljesítette az európai piacokat, 0,8 százalékkal esett, főleg az OTP miatt. A papír a csütörtöki száguldás több mint felét visszaadta pénteken, 2,1 százalékkal 8520-ra zuhant. A Mol, amelynek részvényeit a közgyűlésen tizedelni szándékoznak, 0,1 százalékkal 21 000 forintra ment fel. A Richter 0,3 százalékkal lefelé, a Telekom 0,6 százalékkal felfelé mozdult (6549, illetve 494 forintra). A Mészáros-cégek közül a Konzum öt százalékkal felfelé, az Opimus 14 százalékkal lefelé lendült (110, illetve 46 forint).

Megvan, hol kéne Telekomot venni

Az olaj erősödéssel kezdte a napot, de a végére ismét elbizonytalanodott a ma esti új adatok előtt. (Az amerikai kutak számát teszik közzé péntek esténként). Este a részvényindexekhez hasonlóan nulla elmozdulást mutatott, a WTI 48,80, a Brent 51,70 dollár. A nemesfémek ismét emelkednek.

Sávcsatorna alján jó vétel lehet a Telekom a Concorde Trading blog szerint. „A negyedéves gyorsjelentés után nagy ütést kapott a Magyar Telekom árfolyama, a technikai kép és a fundamentumok alapján azonban továbbra is érdemes lehet a vételi pozíciókat keresni a részvényben” - írják. A 460-470 forintos szint közelében érdemes lehet ismét visszaülni az emelkedő trendre – vélik a brókerek.

Változtat kommunikációján az MNB?

A forint erősödéséhez hozzájárulhatott, hogy a KBC Equitas szerint a Morgan Stanley elemzője szerint az MNB nem fogja megváltoztatni az alapkamatot a következő ülésen, csak apróbb változtatások lehetnek a monetáris politikában. „Ugyanakkor arra számít, hogy eltérhet a korábbi kommunikációtól a jegybank, mely szerint hosszabb távon is a jelenlegi, alacsony szinteken maradhat az alapkamat” - írják.

A brókercég a gyorsjelentési szezont is értékelte, szerinte egyre jobb bőrben vannak az amerikai cégek. Pozitív trend rajzolódott ki a vállalatok legutóbbi gyorsjelentéséből, mind az USA-ban, mind Európában. Itthon sem sikerült rosszul a negyedév, azonban az előrejelzések a vártnál kicsit rosszabbak lettek.

Az egyik német lap megszellőztette, hogy a Volkswagen egyik nagytulajdonosa, Ferdinand Piëch eladná körülbelül egymilliárd eurót érő részesedését.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Ilyen még sosem volt a Balatonon - Siófok valamit elrontott

Sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron. Sikeres volt az év az üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. Egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy a Balatonnál nyaraljon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?