Hirdetés
Hirdetés

A földön kívüliek számát könnyebb meghatározni, vagy a bitcoin árfolyamát?

Eidenpenz József, 2017. november 07., 16:06

A bitcoin szédítő emelkedése nyomán sokan lufit, buborékot kiáltanak, mások viszont arra a kérdésre keresik a választ, hol lehet ennek a teteje és miért. Lehet-e egyáltalán valahogy értékelni egy ilyen megfoghatatlan valamit? A végeredmények nagyon különbözőek, még akkor is, ha ugyanazt a képletet használják. Akár a földön kívüliek számának becslése a Tejútrendszerben.

A bitcoin jelentőségének növekedését mutatja, hogy már a nagy amerikai befektetési bankházak is megkockáztatják, hogy véleményt mondanak róla. A Goldman Sachs most úgy becsüli, hogy el fogja érni a 8000 dollárt, de utána jó ideig ez lesz az utolsó nagyobb szám, amit látunk tőle - írta a Bloomberg. Az árfolyam megpihenhet, konszolidálódhat, bár hosszabb távon még mindig emelkedést várnak tőle. Legalábbis technikai alapon, az Elliot-hullámokra alapozva.

Hirdetés

A bitcoin exponenciális formájú emelkedése az utóbbi időben szédítő volt, és komoly aggályokat vethet fel a tartóssága, erősen emlékeztet a tipikus tőkepiaci lufikra, mániákra. Szeptemberben még csak érintette az 5000 forintot, októberben átvitte, majd a hatezret is átszelte.

Tízszerezett egy év alatt

November első napjaiban elesett a 7000 dollár, pár napja 7600 dolláron ért el új csúcsot a Coindesk indexe szerint. (Ez egy több tőzsdét tartalmazó átlag, árindex, egyes helyeken, különösen a fejlődő országokban ennél jóval magasabb árak is gyakoriak.) Egy évvel ezelőtt, 2016. november 7-én még 703 dollár volt egy bitcoin, a mostaninak kevesebb, mint tizede.

Nemrég megírtuk, hogy a bitcoin árfolyamát tovább növelheti, ha bevonul a hagyományos befektetési világba, például a hivatalos tőzsdékre, és határidős üzletek, opciók, ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) és hasonló bevett instrumentumok lesznek rá. Ezen úgy látszik, ezerrel dolgoznak, például a CME tőzsdeóriás és több ETF-gyártó alapkezelő.

Van tartalék a mániában

Miközben a Goldman komolyan veszi a bitcoint, sőt kereskedést is tervez vele, a JP Morgan vezére, Jamie Dimon még a napokban is lefitymálóan nyilatkozott róla. Van, aki szerint ez is azt jelzi, hogy a pénzügyi szektor nagy része még teljesen kívülről szemléli a bitcoin-őrületet, márpedig ha majd ők is belépnek a piacra, az nagyban tovább fokozhatja a keresletet és a mániát.

De mégis mennyi lehet a csúcsárfolyam? Meddig mehet? A bitcoin összmennyisége korlátozott, előállítása, a „bányászat” egyre nehezebb. Korlátozott tehát a kínálat, miközben nő a kereslet. Korábban voltak, akik „hiperdeflációs” fizetőeszköznek nevezték – mivel kevés van, lesz belőle, minél több a vásárlója, annál magasabb lesz az ára, nőttön nőhet az értéke, elvileg az elinflálódás fordítottja történhet vele.

A mennyiség vagy a hangulat számít?

De mennyi vásárló jöhet még? – sokan eköré szövik az árfolyammal kapcsolatos becsléseiket, vagy álmaikat. Vannak, akik szerint a nyitott bitcoin-számlák (címek) száma, és a bitcoin-tranzakciók értéke nagyrészt meg is magyarázzák az árfolyam változásait.

A bitcoint nem lehet részvényként értékelni, hiszen nincs árbevétele, saját tőkéje vagy nyeresége. Nem lehet devizaként sem, mert nincs kamatkülönbség, fizetési mérleg, termelékenység, mint az országoknál. Ezért egyesek szerint csak a „szentiment”, a befektetői hangulat, pszichológia számít, az Elliott-hullámok, a Fibonacci munkásságán alapuló metódusok, a technikai elemzés. Így is ki lehet hozni 15-20 ezer dolláros árfolyambecsléseket.

Távközlési hálózat-e a bitcoin?

A Seekingalpha egyik bloggere Metcalfe törvényéből vezeti le a bitcoin értékét, amely a távközlési hálózatok értékét a felhasználók számára vezeti vissza. Becslése szerint a bitcoin túlértékelt ugyan, valós értéke eszerint inkább a kétezer-párszáz dolláros tartományban lehet. De ez várhatóan nem akadályozza majd meg abban, hogy még tovább emelkedjen. A korábbi bitcoin-lufik tanulságai, mértéke alapján úgy véli, a 10 350-18 400 dollár közötti sávban várható a lufi tetőzése.

Egy másik blogger ugyanebből a Metcalfe-törvényből arra a következtetésre jut, hogy 2018-ban legalább 6000 dollárnak kéne lennie a bitcoin árfolyamának. Ez pedig inkább egyfajta padló, mintsem plafon.

A bitcoin, mint arany

Sokkal izgalmasabbá válik a kérdés, ha a bitcoint nem fizetőeszköznek, hanem kincsképző eszköznek fogjuk fel, mint az arany vagy más nemesfémek. Az utóbbi blogger október végi kalkulációja szerint most az aranymennyiség értékének mindössze nagyjából egy százalékát teszi ki a bitcoin összértéke. Ha csak újabb egy százalék menne át aranyból bitcoinba, az 83 százalékkal növelheti a bitcoin árát.

Ha pedig 15 százalék áramolna át, akkor egy bitcoin értéke 81 ezer dollár lenne, a jelenleginek több mint tízszerese. (Mintegy 21,8 millió forint.) A Bloomberg szerint a Google keresőkérdések között a „bitcoin vásárlás” kifejezés mindenesetre idén már megelőzi az „arany vásárlás” kifejezést, így a forgatókönyv nem tűnik teljesen irreálisnak.

Félmillió lesz, mert folyton emelkedik

John McAfee, a vírusirtójáról, biztonsági cégéről és extravagáns kijelentéseiről ismert informatikus nemrég azt mondta, a félmillió dollárt is elérheti egy bitcoin értéke. Ehhez azonban túl nagy magyarázatot nem fűzött, arról beszélt, hogy a kriptodeviza értéke végső soron folyamatosan emelkedő trendben van.

A bitcoin értékéről folyó találgatás emlékeztet a Drake-formulára. Ezt arra találta ki egy Frank Drake nevű tudós, hogy segítségével meg lehessen becsülni a galaxisunkban levő, kommunikációsképes civilizációk számát. A képletben számos változó van, mint a csillagok keletkezésének gyorsasága, a bolygórendszerrel rendelkező csillagok aránya, a lakható bolygók átlagos száma egy bolygórendszerben, az élet kialakulásának valószínűsége, az értelmes lények kialakulásának valószínűsége stb.

A baj csak az, hogy ezek nagy részének értékéről halvány fogalmunk sincsen, így aztán a képlet attól függően ad teljesen más és más eredményeket, hogy milyen adatokkal töltjük meg. (Az egészet pedig megkoronázza a Fermi-paradoxon, vagyis az, hogy mindezek ellenére még egyetlen földön kívüli civilizációval sem sikerült kommunikálnunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Valami készül: hirtelen durván elindulnak felfelé az ingatlanárak?

Belátható időn belül bezárul az M0-ás körgyűrű: a tervek szerint 2022-re megépülhet a Megyeri-híd budai hídfőjétől az M1-es autópályáig tartó pályaszakasz is. Hogyan hat az érintett települések ingatlanáraira a beruházás? Ma még óriási eltérések vannak a négyzetméterárakban: Telkiben 430 ezer forintos, míg a tőle alig 7 km-re fekvő Perbálon 160 ezres négyzetméter áron kapható ház.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?