Hirdetés
Hirdetés

A gyémánt tisztaságát garantálja a bitcoin technológiája

Fellegi Tamás, 2018. január 17., 06:07

A De Beers, a gyémántiparág legnagyobb vállalata az első, aki ipari méretekben szeretné hasznosítani a blockchain technológiát. Ez a technológia tette lehetővé a kriptodevizák létrehozását, miközben látszik, hogy a technológia a lényeges, nem a valuták. A gyémánt pedig igenycsak kézzelfogható és drága jószág, méltó helyen debütál a technológia.

Fontos az eredete

A cég arra fogja használni a technológiát, hogy nyomon kövesse vele a gyémántok útját egészen onnantól, hogy felszínre hozzák, mondta el a De Beers vezérigazgatója. A cég, amely a világ legnagyobb gyémántkitermelője, hosszú ideje ügyel arra, hogy a gyémántok eredete mindig igazolható legyen, és ne származzanak konfliktuszónákból, ahol az erőszak finanszírozására használhatják őket, vagyis vér tapadhat hozzájuk.

A De Beers garantálja ügyfelei számára, hogy termékei etikai értelemben tiszták, ez mostanában már fontos a vevők bizalma szempontjából. Ugyancsak nagy gondot fordítanak rá, hogy lehetőleg senki ne tudjon szintetikus köveket természetesnek eladni. A cég együttműködik más iparági szereplőkkel és különböző országok kormányaival, hogy megnövelje a gyémántkereskedelem transzparenciáját és kizárja a forgalomból az erőszak finanszírozására felhasznált darabokat.

Hirdetés

A technológia

Mindehhez igen komoly és megbízható nyilvántartás kell, amelybe nem nyúl bele senki kívülről, azaz feltörhetetlen. A cég úgy találta, hogy a blockchain technológia alkalmas erre, sokkal kevésbé feltörhető, mint bármilyen eddigi rendszer. A gyémánt blockchain a De Beers szerint az első olyan technológia lesz, amely a gyémántok összes adatát tartalmazza, az iparágon belül bárki beletekinthet és megvizsgálhat minden egyes követ.

A De Beers ebben a hónapban próbálja ki a technológiát egyelőre korlátozott hozzáféréssel több hónapos kutatás és fejlesztés után. A kísérleti üzemben egyelőre az akkreditált vásárlók, kiskereskedők vehetnek részt, a többi esetleges résztvevőt nem nevezték meg. Az előrelépést sürgetőnek találták, mivel az ügyfelek egyre inkább igénylik a garanciát, hogy nem finanszíroztak erőszakot a megvásárolni kívánt termékkel.

Nem falja az áramot

A cégvezér elmondta még, hogy a bitcoin és más digitális valuták esetében felmerülő problémák, mint például a jelentős energiafogyasztás, itt nem jelentkeznek. A technológia tehát végre önálló útra tér, hasznosítani kezdik, ugyanakkor bárki számára hozzáférhető. A következő szektor, amely fel fogja használni, vélhetően a bankok lesznek, akik esetleg általa valósítják majd meg az ország közti gyors, esetleg azonnali és teljesen biztonságos átutalásokat. Nem vitás tehát, hogy a technológia hasznos, kérdés, hogy a vele létrehozott kriptodevizák sorsa mi lesz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

Megint háborúba küldenék Amerikát, de a katonák nem felejtenek

15 évvel az amerikai neokonzervatívok beavatkozása után Irak egy bukott állam, miközben Irán regionális középhatalommá emelkedett föl. Az amerikai külügyminisztérium most Európában próbálja aláásni az iráni atomalkut. De a Pentagon napjainkra már komoly ellenszenvvel viseltetik a neokonzervatívok rezsimváltó projektjei irányába.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)