Hirdetés
Hirdetés

A katalánoknak és Trumpnak köszönhetjük a mai OTP-drágulást

Eidenpenz József, 2017. október 02., 19:06

Az európai tőzsdék nagy része szépen emelkedett ma, köszönhetően főleg a gyengülő eurónak, a DAX index majdnem elérte történelmi maximumát. A spanyol index a katalán probléma miatt persze zuhant. A BUX is jól teljesített, a forint viszont gyengécske, az euró átlépte a 312 forintot.

A hétvégi, sok rendőri beavatkozással, atrocitásokkal, sérültekkel járó, botrányos katalóniai népszavazásnak is tulajdonítják, hogy az euró ma nagyot esett, az euró/dollár 0,6 százalékkal lejjebb ment, 1,1740-re. Egy másik ok technikai lehet, a korábbi euróerősödés korrekciója. Ez mindenesetre az európai tőzsdéknek nem jött rosszul, a gyengébb euró jó az exportőröknek, ez lehetett a fő oka, hogy az európai indexek szépen emelkedtek.

Hirdetés

A német DAX index már csak 50-100 pontra van mindenkori csúcsától, 0,6 százalékkal ment fel. A francia párja 0,9, a brit 0,9 százalékkal emelkedett, a spanyol Ibex 35 viszont 1,2 százalékkal csökkent. Az USA-ban az S&P 500 0,2, a Nasdaq 0,1, a Dow Jones ipari átlag 0,5 százalékos pluszban van. Úgy tűnik, az USA-ban ma is rekorddöntés lesz.

Gyenge forint, zuhanó olaj

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal ment fel, az OTP és a Richter hasonló mértékben húzták. A bankpapír ismét átlépte a tízezres határt, 1,8 százalékkal 10 070-ig szaladt. A Richter is 1,8 százalékkal 6668-ra emelkedett. A Mol a végén kissé visszaesett, de így is 0,3 százalékos pluszban, 3010-en végzett. A Telekom 0,6 százalékkal 483-ra drágult. Öt, illetve 8 százalékkal drágult a Konzum és az Opimus.

Az euró/forint viszont hosszú idő, május eleje óta először járt 312 felett, este 312,30 volt az ára. Ez hatvan filléres euródrágulás. Az olaj 1-2 százalékkal esik, a WTI 50,50, a Brent 56,0 dollár. Az arany eléggé erősen esik, ahogy az dollárerősödésnél gyakori.

Estek a kaszinórészvények

Az amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex a vártnál jobban alakult, az amerikai bankrészvények pedig főleg Donald Trump miatt száguldanak. Ő ugyanis új Fed-elnök kinevezéséről tárgyal, a jelölt, Kevin Warsh pedig várhatóan Janet Yellennél szigorúbb lenne. Ez pedig magasabb kamatokat, a bankoknak magasabb nyereséget jelentene.

A koreai helyzet ugyanakkor újra feszültebbé vált a hétvégén. Pénteken fontos amerikai munkaerő-piaci statisztikát tesznek közzé.

A súlyos Las Vegasi amerikai merénylet után estek a kaszinó-részvények, a fegyvergyártók részvényei viszont furcsa módon emelkedtek. Állítólag ennek az lehet az oka, hogy szigoríthatják a fegyvertörvényeket az USA-ban egy ilyen merénylet után, akkor viszont még az előtt sokan gyorsan bevásárolnak majd fegyverekből.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Két évtizednyi szárazság és 60 fokos hőség - a magyarok még sosem láttak hasonló időjárást

Ugyan a magyar időjárás is tud extrém dolgokat produkálni, de a meteorológiai világrekordokhoz képest sehol sem vagyunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat összegyűjtötte minden idők legdurvább időjárási szélsőségeit, legújabb videónkban ezekből válogattunk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?