Hirdetés
Hirdetés

Mindenki a budapesti tőzsdén van

2015. november 18., 11:29

A Budapesti Értéktőzsdét változatos befektetői összetétel jellemzi: ugyanúgy megtalálhatók a hazai lakossági befektetők, mint a nagy külföldi alapkezelők. A Xetra rendszer bevezetésével a BÉT bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe, egyszerűsített csatlakozási lehetőséget biztosítva a külföldi tagtőzsdéken jelen lévő kereskedőknek.

(Fotó: Eidenpenz József)
(Fotó: Eidenpenz József)

Bár eleddig kevés nemzetközi befektetési szolgáltató élt az új rendszer kínálta lehetőséggel, de a BÉT-en jegyzett részvények így is a külföldi befektetők figyelmének középpontjában vannak, és a magyar vállalatok részvényeinek jelentős részét széles külföldi nagybefektetői kör tulajdonolja. A kereskedésben ugyanakkor aktívan vesz részt a jelentős megtakarítással rendelkező hazai lakosság is, azonban a magasabb fokú pénzügyi tudatosság tovább növelné a tőkepiacra allokált lakossági forrásokat.

A lakosság pénzügyi eszközeinek összetétele. Forrás: MNB
A lakosság pénzügyi eszközeinek összetétele. Forrás: MNB

Konzervatív lakossági portfólió

Hirdetés

A magyar háztartások tekintélyes megtakarítási állománnyal rendelkeznek, ugyanakkor a szegmensben továbbra is a konzervatív befektetői magatartás jellemző. A pénzeszközök 28 százaléka készpénz vagy bankbetét, további 9% pedig nyugdíj- vagy életbiztosításként gyarapodik. A lakosság tulajdonában lévő értékpapírokat tekintve a kötvények túlnyomó része magyar állampapírban van lekötve. Bár a vállalati részesedések és üzletrészek aránya együttesen eléri a 30 százalékot, de ennek 90 százaléka olyan zrt, kft illetve egyéb családi vállalkozásbeli részesedést takar, amelyet döntően nem befektetési céllal tartanak az emberek. A klasszikus befektetési célú forgalomképes részvények mindössze a teljes vagyon 3 százalékát teszik ki.

A hazai kibocsátású értékpapírok tulajdonosi szerkezete.
A hazai kibocsátású értékpapírok tulajdonosi szerkezete.

A lakosság befektetési portfóliójára igen nagy hatással voltak az adóelőnyt biztosító konstrukciók, a TBSZ és a NYESZ. Ezek a nevezetes számlák már a tőzsdén kereskedő befektetési szolgáltatóknál vezetett ügyfélszámlák 26%-át teszik ki. Ugyan az államkötvények kisbefektetőknek kedvezően kialakított konstrukciói és ezen termékek célzott népszerűsítése hozzájárul az állampapírok töretlen keresletéhez, az alacsony kamatkörnyezet, valamint a kedvező adózású megtakarítási formák a lakosság aktívabb tőkepiaci részvétele felé mutatnak. A BÉT emellett továbbra is kiemelt feladatának tartja a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztését. Fontos, hogy a kisbefektetők is megismerkedhessenek a sokszor bonyolultnak tűnő tőzsdei termékekkel, és a tőkepiaci lehetőségeket is tudatosan és hatékonyan alkalmazhassák pénzügyi tervezésük során.

A BÉT-en jegyzett vállalatok tulajdonosai

A magyar vállalatok által kibocsátott részvények kereskedése a Budapesti Értéktőzsdére koncentrálódik, mindössze a kereskedés egyharmada zajlik alternatív piacokon (összehasonlításképpen a frankfurti tőzsde mindössze 26%, a bécsi tőzsde 37%-os részesedéssel bír a német, illetve osztrák részvények kereskedelmét tekintve). Ez a koncentráció hozzájárul ahhoz, hogy a magyar börzét nemzetközi összehasonlításban is magas forgási sebesség jellemzi.

A BÉT-en listázott cégek nagyjából 4 700 milliárd forintos kapitalizációjának közel kétharmadával külföldi szereplők rendelkeznek, a magyar állam és a hazai vállalatok 14, illetve 10 százalékot, míg a biztosítók, bankok és más pénzügyi intézmények együttvéve a hazai részvények 5,2%-át birtokolják. A Magyarországon kibocsátott részvények mindössze 7%-a képezi a hazai lakosság tulajdonát. Az értékpapírok kibocsátóinak saját részvény aránya csupán 0,4%, így a közkézhányadot nem ők, hanem a különböző nagytulajdonosok csökkentik: hazai és külföldi alapkezelők, kapcsolt vállalkozások, állami intézmények, illetve – jellemzően a kisvállalatok esetében – magánszemélyek.

Változatos intézményi mix

A Budapesti Értéktőzsdén listázott részvények tulajdonosi összetételében nagy súllyal szerepelnek a külföldi nagybefektetők: a BÉT közkézen forgó kapitalizációjának körülbelül 76 százalékával, 4,4 milliárd eurós tulajdonnal rendelkeznek. A tőzsdei cégek tulajdonosi szerkezetét vizsgáló nemzetközi cég, az IPREO tanulmányában vizsgált 3,3 milliárd eurós kapitalizációt birtokló intézményi körben a hazai befektetők aránya nem éri el a 3 százalékot, így a fennmaradó rész mind nemzetközi tulajdonosokhoz kapcsolódik. Közülük az első helyen, nagyjából egyharmados részesedéssel az amerikai cégek állnak, majd az Egyesült Királyság következik 30,2%-kal.

Jelentősen, 67, illetve 60 százalékkal növelték portfóliójuk magyar kitettségét 2014-ben a francia, illetve kanadai alapkezelők, míg nagyobb mértékben a német befektetők részesedése esett vissza 1,8-ról 1 százalékra. Intézményi szintre lebontva főként az amerikai alapok vásároltak a magyar piacról, míg az Egyesült Királyságból származó befektetők (2. ábra) inkább csökkentették a magyar eszközeik állományát.

Gyorsabban forognak a kisbefektetők részvényei

Az értékpapírok tulajdonosi struktúrájától eltérő képet mutatnak az egyes befektetői csoportok által lebonyolított tranzakciók. A tulajdonosi hányadhoz képest magasabb forgalmi arány a lakossági befektetőknél azt mutatja, hogy a nagy intézményekkel összehasonlítva sokkal gyorsabban forognak az értékpapírok a kisbefektetők kezén. Ez a tény is alátámasztja azt a nézetet, miszerint igazán likvid másodpiaci forgalom – különösen a KKV-k esetében – csak egy erős hazai retail bázis megléte mellett tud kialakulni. A részvények piacán a kereskedés 25%-a származik lakossági megbízásokból, annak ellenére, hogy a papírok mindössze 6%-ával rendelkeznek.

A külföldi befektetők a forgalom felét bonyolítják, míg a saját számlás és a hazai intézmények kötései a forgalom 18, illetve 7 százalékát teszik ki. A BÉT kötvénypiacán elsősorban a hazai intézményi befektetők kereskednek (57%-ban), a háztartások és intézményi szereplők a forgalom 11, illetve 28 százalékát adták. Eltérő a helyzet a kifejezetten a lakosság igényeit kiszolgáló termékek, a certifikátok és a BÉTa piac forintban kereskedett termékeinek esetén. Ezek a piacok kimondottan a lakossági ügyfelek kiszolgálására jöttek létre, ahol árjegyzők biztosítják a likviditást, így a kereskedés a magánszemélyek és a velük szemben kereskedő befektetési szolgáltatók között oszlik meg.

Intézményi befektetők megoszlása a BÉT-en. Forrás: IPRO
Intézményi befektetők megoszlása a BÉT-en. Forrás: IPREO

A magyar lakosság alacsony kockázatviselési hajlandóságának ellenére kiemelkedően magas arányban vesz részt tőzsdei derivatív piaci kereskedésben. A határidős piaci kereskedésben a részvények 41%-a, a deviza kontraktusok 44%-a a háztartások részvételével zajlott, míg az indexre kötött határidős ügyletek estében ez az arány még magasabb, eléri a 80 százalékot. A származékos piaci forgalomban a hazai intézményi befektetők részesedése ennél alacsonyabb – a különböző szegmensekben átlagosan 15% – az alternatív piacokhoz történő jobb hozzáférésüknek köszönhetően.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?