Hirdetés

A magyarok imádják a részvénykibocsátásokat - így lehet Facebook-ot jegyezni

2012. április 21., 18:00

Tudnak-e a magyar befektetők Facebook-részvényeket jegyezni, milyen költségekkel, milyen feltételek mellett, kérdeztük hazai brókercégektől. Legalább két helyen biztosan leadhatnak jegyzéseket az ügyfelek, egy százalékos díjért. A hazai kisbefektetők kifejezetten kedvelik a külföldi részvénykibocsátásokat, néha már Ázsiában is részt vesznek ilyenen.

Az Equilor Befektetési Zrt.-nél Kuti Ákos vezető elemző szerint a meglévő ügyfeleik jegyzési igényeiket telefonon és személyesen tudják leadni, de terveik szerint a Facebook-részvények kibocsátási ársávjának közzétételekor, április végén már az Equilor Directen keresztül online formában is rögzíthetőek lesznek a jegyzési igények. A leendő ügyfeleknek először számlát kell nyitnia, amihez egyszeri személyes megjelenés szükséges.

Alkalmanként több százmilliónyi jegyzést is leadnak

Hirdetés

A jegyzésnél minimális értékhatár nincs, a várható érdeklődés miatt érdemes esetleg az eredetileg tervezettnél nagyobb mennyiségre leadni a megbízást, hogy túljegyzés esetén is jusson a részvényből - írják. A jegyzési eljárás ingyenes, az egy százalékos jutalék csak a megszerzett részvények értéke után fizetendő.

Kuti Ákos szerint cégük közvetetten az összes fontosabb nemzetközi IPO-hoz (elsődleges nyilvános kibocsátáshoz) hozzáférést nyújt. Az ügyfelek érdeklődése változó, általában kevésbé az árazás a mérvadó, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire egyszerű és érthető a vállalat működése és hogy mekkora profitnövekedési potenciált látnak a cégnél. A befektetett összeg és jegyzési mennyiség változó, de általában több száz millió forint értékben gyűlnek össze ajánlatok az ügyfeleinktől – tudtuk meg.

Magyar vevők a Prada-ra és a Samsonite-ra

Arra a kérdésre, hogy földrajzilag mely területek jönnek szóba, elmondták, hogy a távol-keleti IPO-k népszerűsége a kedvezőtlen időeltolódás miatt minimális, bár az Equilor tavaly a Prada és a Samsonite IPO-hoz is nyújtott hozzáférést. Közvetítésükkel régiótól függetlenül minden fontosabb IPO-ban részt lehet venni, ám a fókuszterület továbbra is az EU és az USA részvénypiacai maradnak. Befektetési alapok vagy egyéb közvetett befektetések helyett az Equilor inkább a kövezetlen vásárlást javasolja a Nasdaq-on, mert az alapoknál sok egyéb, szükségtelen kockázatot is fel kellene vállalnia a befektetőknek.

A Buda-Cash Brókerház közvetlenül nem jegyzőhely, ellenben vezető külföldi partnerein keresztül az ügyfelek jegyzési igényeit továbbítja és így megvan az esélye annak, hogy magyar befektetői is kaphasson részvényt – írja a társaság. A meglévő ügyfelek megfelelő fedezet birtokában itt is tudnak telefonon és személyesen a jegyzésre megbízást adni, aki pedig nem ügyél, annak személyesen kell számlát nyitnia.

Jellemzően 1-10 millió forint mozdul meg egy-egy befektetőnél

Itt sem határoztak meg minimum- vagy maximummennyiséget, az ügyfeleknek kell dönteniük arról, hogy egy felfokozott hangulatú nemzetközi kibocsátásban milyen összeggel szeretnének részt venni. Mivel amerikai kibocsátásról van szó nemzetközi jegyzést szervező konzorciummal és nemzetközi letétkezeléssel, ezért a költség is az amerikai tőkepiaci kötésekhez hasonló, a jegyzésből származó részvények után egy százalék - írják. Ezt csak a ténylegesen megkapott részvénymennyiség után számítják fel, és nincs kötelező minimumdíj. Ha valaki az első kereskedési napon vagy utána kíván a részvényből vásárolni, akkor is értékpapírszámlát kell nyitnia, amelyen a vételi összeg szerepel és utána adhat megbízást, a kötési díj részvényenként  egy százalék.

A Buda-Cash nemzetközi partnerein keresztül igyekszik az ügyfelei IPO-kra vonatkozó igényeit kiszolgálni. „Tavaly a Glencore, Samsonite és Prada jegyzésekhez tudtuk hozzáférni” – írják. Az ügyfelek jellemzően 1-10 millió forint tőkével igényeltek a papírokból. Felfokozott érdeklődésű, hatalmas pénzeket megmozgató jegyzéseknél a kisebb tőkeerejű befektetőknek kisebb a részvényhez jutási esélye, ezért ilyen esetekben érdemesebb nagyobb összeget rászánni, mert jellemzően az igényel mennyiségnek csak egy részét, töredékét kapják meg.

A hazai spekulálók imádják a részvénykibocsátásokat

A társaság eddigi tapasztalatai alapján a magyar befektetői igény alapvetően európai és amerikai papírok iránt erős, ám a válság alatt megjelent ázsiai IPO-kra is meglepő módon jelentős befektetői tőke mozdult meg. A hazai befektetők, legalábbis ennél a cégnél, kedvelik a kibocsátásokat, kifejezetten jelentős a jegyzési igény. (A kilencvenes években, a 2000-es évek elején főleg privatizációs tanzakciókban rendszerint nálunk nagy üzlet volt a jegyzésekben részt venni, ez is motiválhatja a hazai befektetőket, valamint nemzetközi példák is – a szerk.)

A nemzetközi nagy IPO-knál ez az itthon jelentős tőkének számító jegyzési igény még ritkán számít önállóan is jelentős tőkeerőnek. Ennek ellenére a jövőben elképzelhető, hogy ez a tendencia erősödni fog, és akkor a hazai igény mértéke már lehetővé teszi akár a jegyzésben való közvetlen részvétel kialakítását is – így a brókercég. A Buda-Cash által az ügyfeleknek közvetített eddigi legnagyobb jegyzések az  OMV, a Raiffeisen Ausztriában, a PKO Bank, a PGNIG Lengyelországban, a Glencore, a Samsonite és a Prada. Eddig a világ nagy kibocsátásainál magyar ügyfeleink nagyon sikeresen lovagolták meg a papírok első tőzsdei kereskedési napján adódott beszállási lehetőségeket – írják.

Impozáns a GSV Capital növekedése

Arra a kérdésre, hogy ha valaki közvetetten szeretne Facebook-részvényt szerezni, milyen ETF-et, befektetési alapot vagy egyéb terméket tudnak neki ajánlani, a Buda-Cash azt válaszolta, hogy privát (zárt körű, nem tőzsdei) vállatokba fektetni igen átláthatatlan dolog, sőt a hétköznapi befektető számára lehetetlen. A GSV Capital (GSVC) viszont egy olyan tőzsdei cég, amely részesedéssel bír a világ legnagyobb privát vállalataiban, pl. Facebook, Twitter, Zynga (már tőzsdén van), Chegg, stb.

Mivel a GSVC a Nasdaq-on forog, bármikor ki- vagy beszállhatunk, szemben a kockázati tőkealapokkal, amelyek több éves „lekötést” igényelhetnek és általában csak úgynevezett akkreditált befektetők vásárolhatnak belőlük (minimum egymillió dollár vagyonnal, vagy évi kétszázezer dollár bevétellel). A GSV kifejezetten keresi az IPO-esélyeseket. Impozáns a bevételek növekedése a cégnél, 2010-ben mintegy 3,8 milliárd dolálr származott a 15 érdekeltségéből, 2011-re több mint a kétszeresét várják (mintegy 9,7 milliárdot), sőt 2012-re újabb duplázással számolnak, így elérhetik a húszmilliárdos árbevételt is a Barron’s szerint.

A Social Media gyűjtőhelye a SOCL

Várhatóan szerepelni fog a Facebook a SOCL jelzésű (Global X Social Media Index) ETF-ben is, amely az iparág legnagyobb és leglikvidebb cégeibe fektet be: Groupon, SINA, Zynga, Yandex, Mail.ru, LinkedIn, Renren, stb. A Facebook várhatóan a debütálást követően tagja lesz. Még várhatóan szerepelni fog a papír a QQQ-ban (PowerShares QQQ) és az ONEQ ETF-ben(Nasdaq Composite Index Tracking Stock) is.

Arról, hogy érdemes-e Facebook-ot jegyezni a május végén várható kibocsátásban, megoszlanak a vélemények, vannak optimista és pesszimista hangok egyaránt.

Az OTP-nél a Xetra van a középpontban

Az OTP Banknál a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett és a német Xetra kereskedési rendszerén keresztül elérhető több ezer részvény elérésére van lehetőség – közölte kérdéseinkre válaszolva a pénzintézet. Mivel a Facebook nem esik ebbe a körbe (a Nasdaqra lesz bevezetve), ezért a banknál nem lehet Facebook-ot vásárolni. A külföldi részvények iránt ügyfeleik részéről mérsékelt kereslet mutatkozik, az ilyen irányú kitettséget elsősorban külföldi befektetési alapokon keresztül valósítják meg. A külföldi befektetések iránt érdeklődők az OTPdirekt Bróker internetes szolgáltatásuk segítségével elérhető Xetrán keresztül számos külföldi papírt vásárolhatnak meg, valamint Private Banking ügyfeleink számára több száz külföldi befektetési alap megvásárlására is lehetőség nyílik - írják.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Globális hadjárat indul Soros ellen

Globális hadjárat indul Soros ellen

Legyen az Amerika, a Balkán, vagy hazánk, Soros György egyre inkább mumusként szolgál a kormányzó körök számára. A vádak Soros ellen sokoldalúak, kezdve a ’színes forradalmak’ finanszírozásától egészen az európai menekültválságban játszott logisztikai támogató szerepéig. Értesüléseink szerint a magyar kormányfőnek annyira megtetszett a román Szociáldemokrata Párt Soros elleni hisztéria-keltése, hogy úgy döntött, az idei év itthon a Soros-elleni hadjárat éve lesz.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

 • A jegybankelnök is üzent Trumpnak

  2017. február 15., 15:13
  A jegybankelnök is üzent Trumpnak

  Nem eresztheti el kedvére a költségvetést az amerikai kormány Janet Yellen, a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke szerint.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • február 13
  KSH: Építőipari termelés - december, éves (2016)
  GDP (évesített negyedév/negyedév) - Q4
  február 14
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, nyers) - előzetes
  Fogyasztói éves árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (hó/hó, év/év) december
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  Ipari termelés (év/év) - december
  ZEW index - február
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - Q4
  Fogyasztói árindex (év/év) - végleges
  ZEW index - február
  T-Mobile USA - 2016 Q4
  AIG - 2016 Q4
  február 15
  PepsiCo - 2016 Q4
  Cisco Systems - 2017 Q2
  Marathon Oil - 2016 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - február
  Kiskereskedelmi forgalom (hó/hó) - január
  New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index - február
  Maginfláció (év/év) - január
  Fogyasztói árindex (év/év) - január
  Ipari termelés (év/év) - január
  Kapacitás kihasználtság - január
  NAHB házár index - február
  Üzleti raktárkészlet állomány - december
  ILO munkanélküliségi ráta - december
  Átlagbérek változása 3 hónap - december
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - január
  Heineken - 2016 Q4
  február 16
  KSH: Állatállomány - 2016 december
  Gépipari rendelésállomány (év/év) - január
  Air France (KLM) - 2016 Q4
  OMV - 2016 Q4
  Philadelphiai Fed index - február
  Kiadott építési engedélyek (ezer/hó) - január
  Megkezdett lakásépítések (hó/hó) - január
  Kiadott építési engedélyek (hó/hó) - január
  Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) - február
  Bloomberg gazdasági várakozások - február
  Bloomberg fogyasztói elégedettség - február
  február 17
  Euróövezet folyó fizetési mérleg (milliárd euró) - december
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - január
  Moody's - 2016 Q4
  Leading indicators kompozit mutató - január

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?