1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudnak-e a magyar befektetők Facebook-részvényeket jegyezni, milyen költségekkel, milyen feltételek mellett, kérdeztük hazai brókercégektől. Legalább két helyen biztosan leadhatnak jegyzéseket az ügyfelek, egy százalékos díjért. A hazai kisbefektetők kifejezetten kedvelik a külföldi részvénykibocsátásokat, néha már Ázsiában is részt vesznek ilyenen.

Az Equilor Befektetési Zrt.-nél Kuti Ákos vezető elemző szerint a meglévő ügyfeleik jegyzési igényeiket telefonon és személyesen tudják leadni, de terveik szerint a Facebook-részvények kibocsátási ársávjának közzétételekor, április végén már az Equilor Directen keresztül online formában is rögzíthetőek lesznek a jegyzési igények. A leendő ügyfeleknek először számlát kell nyitnia, amihez egyszeri személyes megjelenés szükséges.

Alkalmanként több százmilliónyi jegyzést is leadnak

A jegyzésnél minimális értékhatár nincs, a várható érdeklődés miatt érdemes esetleg az eredetileg tervezettnél nagyobb mennyiségre leadni a megbízást, hogy túljegyzés esetén is jusson a részvényből - írják. A jegyzési eljárás ingyenes, az egy százalékos jutalék csak a megszerzett részvények értéke után fizetendő.

Kuti Ákos szerint cégük közvetetten az összes fontosabb nemzetközi IPO-hoz (elsődleges nyilvános kibocsátáshoz) hozzáférést nyújt. Az ügyfelek érdeklődése változó, általában kevésbé az árazás a mérvadó, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire egyszerű és érthető a vállalat működése és hogy mekkora profitnövekedési potenciált látnak a cégnél. A befektetett összeg és jegyzési mennyiség változó, de általában több száz millió forint értékben gyűlnek össze ajánlatok az ügyfeleinktől – tudtuk meg.

Magyar vevők a Prada-ra és a Samsonite-ra

Arra a kérdésre, hogy földrajzilag mely területek jönnek szóba, elmondták, hogy a távol-keleti IPO-k népszerűsége a kedvezőtlen időeltolódás miatt minimális, bár az Equilor tavaly a Prada és a Samsonite IPO-hoz is nyújtott hozzáférést. Közvetítésükkel régiótól függetlenül minden fontosabb IPO-ban részt lehet venni, ám a fókuszterület továbbra is az EU és az USA részvénypiacai maradnak. Befektetési alapok vagy egyéb közvetett befektetések helyett az Equilor inkább a kövezetlen vásárlást javasolja a Nasdaq-on, mert az alapoknál sok egyéb, szükségtelen kockázatot is fel kellene vállalnia a befektetőknek.

A Buda-Cash Brókerház közvetlenül nem jegyzőhely, ellenben vezető külföldi partnerein keresztül az ügyfelek jegyzési igényeit továbbítja és így megvan az esélye annak, hogy magyar befektetői is kaphasson részvényt – írja a társaság. A meglévő ügyfelek megfelelő fedezet birtokában itt is tudnak telefonon és személyesen a jegyzésre megbízást adni, aki pedig nem ügyél, annak személyesen kell számlát nyitnia.

Jellemzően 1-10 millió forint mozdul meg egy-egy befektetőnél

Itt sem határoztak meg minimum- vagy maximummennyiséget, az ügyfeleknek kell dönteniük arról, hogy egy felfokozott hangulatú nemzetközi kibocsátásban milyen összeggel szeretnének részt venni. Mivel amerikai kibocsátásról van szó nemzetközi jegyzést szervező konzorciummal és nemzetközi letétkezeléssel, ezért a költség is az amerikai tőkepiaci kötésekhez hasonló, a jegyzésből származó részvények után egy százalék - írják. Ezt csak a ténylegesen megkapott részvénymennyiség után számítják fel, és nincs kötelező minimumdíj. Ha valaki az első kereskedési napon vagy utána kíván a részvényből vásárolni, akkor is értékpapírszámlát kell nyitnia, amelyen a vételi összeg szerepel és utána adhat megbízást, a kötési díj részvényenként  egy százalék.

A Buda-Cash nemzetközi partnerein keresztül igyekszik az ügyfelei IPO-kra vonatkozó igényeit kiszolgálni. „Tavaly a Glencore, Samsonite és Prada jegyzésekhez tudtuk hozzáférni” – írják. Az ügyfelek jellemzően 1-10 millió forint tőkével igényeltek a papírokból. Felfokozott érdeklődésű, hatalmas pénzeket megmozgató jegyzéseknél a kisebb tőkeerejű befektetőknek kisebb a részvényhez jutási esélye, ezért ilyen esetekben érdemesebb nagyobb összeget rászánni, mert jellemzően az igényel mennyiségnek csak egy részét, töredékét kapják meg.

A hazai spekulálók imádják a részvénykibocsátásokat

A társaság eddigi tapasztalatai alapján a magyar befektetői igény alapvetően európai és amerikai papírok iránt erős, ám a válság alatt megjelent ázsiai IPO-kra is meglepő módon jelentős befektetői tőke mozdult meg. A hazai befektetők, legalábbis ennél a cégnél, kedvelik a kibocsátásokat, kifejezetten jelentős a jegyzési igény. (A kilencvenes években, a 2000-es évek elején főleg privatizációs tanzakciókban rendszerint nálunk nagy üzlet volt a jegyzésekben részt venni, ez is motiválhatja a hazai befektetőket, valamint nemzetközi példák is – a szerk.)

A nemzetközi nagy IPO-knál ez az itthon jelentős tőkének számító jegyzési igény még ritkán számít önállóan is jelentős tőkeerőnek. Ennek ellenére a jövőben elképzelhető, hogy ez a tendencia erősödni fog, és akkor a hazai igény mértéke már lehetővé teszi akár a jegyzésben való közvetlen részvétel kialakítását is – így a brókercég. A Buda-Cash által az ügyfeleknek közvetített eddigi legnagyobb jegyzések az  OMV, a Raiffeisen Ausztriában, a PKO Bank, a PGNIG Lengyelországban, a Glencore, a Samsonite és a Prada. Eddig a világ nagy kibocsátásainál magyar ügyfeleink nagyon sikeresen lovagolták meg a papírok első tőzsdei kereskedési napján adódott beszállási lehetőségeket – írják.

Impozáns a GSV Capital növekedése

Arra a kérdésre, hogy ha valaki közvetetten szeretne Facebook-részvényt szerezni, milyen ETF-et, befektetési alapot vagy egyéb terméket tudnak neki ajánlani, a Buda-Cash azt válaszolta, hogy privát (zárt körű, nem tőzsdei) vállatokba fektetni igen átláthatatlan dolog, sőt a hétköznapi befektető számára lehetetlen. A GSV Capital (GSVC) viszont egy olyan tőzsdei cég, amely részesedéssel bír a világ legnagyobb privát vállalataiban, pl. Facebook, Twitter, Zynga (már tőzsdén van), Chegg, stb.

Mivel a GSVC a Nasdaq-on forog, bármikor ki- vagy beszállhatunk, szemben a kockázati tőkealapokkal, amelyek több éves „lekötést” igényelhetnek és általában csak úgynevezett akkreditált befektetők vásárolhatnak belőlük (minimum egymillió dollár vagyonnal, vagy évi kétszázezer dollár bevétellel). A GSV kifejezetten keresi az IPO-esélyeseket. Impozáns a bevételek növekedése a cégnél, 2010-ben mintegy 3,8 milliárd dolálr származott a 15 érdekeltségéből, 2011-re több mint a kétszeresét várják (mintegy 9,7 milliárdot), sőt 2012-re újabb duplázással számolnak, így elérhetik a húszmilliárdos árbevételt is a Barron’s szerint.

A Social Media gyűjtőhelye a SOCL

Várhatóan szerepelni fog a Facebook a SOCL jelzésű (Global X Social Media Index) ETF-ben is, amely az iparág legnagyobb és leglikvidebb cégeibe fektet be: Groupon, SINA, Zynga, Yandex, Mail.ru, LinkedIn, Renren, stb. A Facebook várhatóan a debütálást követően tagja lesz. Még várhatóan szerepelni fog a papír a QQQ-ban (PowerShares QQQ) és az ONEQ ETF-ben(Nasdaq Composite Index Tracking Stock) is.

Arról, hogy érdemes-e Facebook-ot jegyezni a május végén várható kibocsátásban, megoszlanak a vélemények, vannak optimista és pesszimista hangok egyaránt.

Az OTP-nél a Xetra van a középpontban

Az OTP Banknál a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett és a német Xetra kereskedési rendszerén keresztül elérhető több ezer részvény elérésére van lehetőség – közölte kérdéseinkre válaszolva a pénzintézet. Mivel a Facebook nem esik ebbe a körbe (a Nasdaqra lesz bevezetve), ezért a banknál nem lehet Facebook-ot vásárolni. A külföldi részvények iránt ügyfeleik részéről mérsékelt kereslet mutatkozik, az ilyen irányú kitettséget elsősorban külföldi befektetési alapokon keresztül valósítják meg. A külföldi befektetések iránt érdeklődők az OTPdirekt Bróker internetes szolgáltatásuk segítségével elérhető Xetrán keresztül számos külföldi papírt vásárolhatnak meg, valamint Private Banking ügyfeleink számára több száz külföldi befektetési alap megvásárlására is lehetőség nyílik - írják.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG