1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Információink szerint különböző jogi bizonytalanságok és a kisebb külföld intézményi befektetők háttérbe szorítása miatt sokan le sem adták Magyarországról Facebook-jegyzésüket, de aki leadta, valószínűleg az sem kapott a papírokból. Nekik marad a másodlagos piac, azaz a tőzsdei vásárlás, esetleg valamelyik befektetési alap, ETF.

Bár a kisbefektetői érdeklődés óriási volt, brókerkörökből származó információink szerint a magyar befektetők nem kaptak a Facebook-kibocsátás során a részvényekből. A magánbefektetők eleve ki voltak zárva, így néhány brókercég és állítólag pár bank privátbanki részlege intézményként tervezte a vásárlást, összegyűjtve az ügyfelek igényeit is. Ezzel kapcsolatban is voltak azonban jogi problémák, ráadásul várható volt, hogy az amerikai intézményi jegyzőket is előnyben részesítik a külföldiekkel szemben.

Így úgy tudjuk, több hazai cég végül az utolsó napokban meggondolta magát és nem is adott be jegyzést. Azokról, akik mégis adtak be, pedig azt pletykálják, hogy végül nem is jutott nekik az értékpapírokból. Egy társaságot azonban még nem értesítettek külföldi partnerei, itt talán még van remény.

Aki a számos elemzés és vélemény után – amelyek egy része a részvények túlértékeltségét és kockázatait hangsúlyozza, sőt sokan második dotkom-lufit emlegetnek – még mindig szeretne Facebook-részvényt, azok előtt két út marad. Az egyik, hogy egyszerűen vásárol a tőzsdén, azaz az amerikai Nasdaq technológiai parketten, ma a 15.30-as nyitás után. Ehhez az kell, hogy valamely brókercégnél vagy banknál legyen ehhez szükséges számlája, számlaszerződése, valamint megfelelő mennyiségű amerikai dollárja. Ilyen hozzáférést ma már a legtöbb brókercég kínál.

A másik, hogy valahogy közvetve részesedik a papír teljesítményéből, például valamelyik befektetési alapon keresztül. (Később valószínű, hogy különböző opciók, CFD-k, certifikátok és egyéb termékek is megjelennek majd a részvényre.) Az alapoknak sokféle előnye és hátránya van, sokszor kényelmesek, megosztják a kockázatot többféle papír között, de új kockázatokat is hoznak a rendszerbe, többletköltségeket hoznak magukkal stb. Az egyik leginkább költségkímélő formájuk az ETF.

Az ETFdb cikke szerint több nagy ETF (Exchange Traded Fund, tőzsdén kereskedett alap) vásárol majd a Facebook-ból a kibocsátás után, de nagyon különböző időpontokban. A Global X Social Media ETF (SOCL) talán a legkézenfekvőbb megoldás, ugyanis kifejezetten a közösségi média szektorára fókuszál. Jelenlegi portfóliójában olyan részvények vannak, mint a LinkedIn (LNKD), a Tencent Holdings, a Sina Corp vagy a Google (GOOG). Miután a mögöttes indexébe már a részvénykibocsátás (IPO) után öt nappal, jelen esetben május 25-én bekerülnek az új papírok, ez lehet az első alapok egyike, amelyik Facebook-ot tart.

Az ETRACS Next Generation Internet ETN (EIPO) nevű ETF is viszonylag hamar, várhatóan június 6-án felveszi befektetései közé az új sztárrészvényt. A legfontosabb Nasdaq-papírokat tömörítő PowerShares QQQ (QQQ) várhatóan csak decemberben veszi majd fel a Facebook-ot, a szintén nagy és híres Technology SPDR (XLK) lehet, hogy még később.

ETF-eket már sok hazai brókercégnél meg lehet vásárolni, általában ahol külföldi részvénykereskedés lehetséges, ott ma már többnyire ezt a termékkört is kínálják.

Kik lesznek a facebook új befektetői?

Czachesz Gábor

A hírek szerint a kisbefektetői érdeklődés jelentős, az intézmények ugyanakkor meglehetősen óvatosak - írja elemzésében  az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint ez azonban megváltozhat, ha a társaság valamilyen fontos tőzsdeindex tagjává válik. Az indexeket követő, passzív stratégiát folytató befektetési alapok, az ETF-ek ugyanis automatikusan befektetnek az új indextagokba, függetlenül a fundamentális kilátásoktól.

Elemzők szerint a Facebook éppen azért választotta a kibocsátás színhelyéül a Nasdaq-ot és nem pedig a New York-i tőzsdét, mert ígéretet kapott arra, hogy gyorsított eljárásban, a bevezetés után akár három hónappal a Nasdaq 100-as tőzsdeindex tagja lehet. Ezt a tőzsdeindexet számos ETF használja referencia-portfolióként, közülük a legnagyobb 30 milliárdos tőke fölött rendelkezik. Mindezek miatt a kezdeti időszakban könnyen elképzelhető az árfolyam emelkedése, de ha ezt nem kíséri nettó profit látványos növekedése, akkor a korrekció elkerülhetetlen lesz - véli Czachecz Gábor.

Az előzetes hírek mindenesetre óvatosságra intik a gyors meggazdagodásban reménykedőket. Példának okáért a General Motors épp a facebook IPO előtti napokban jelentette be, hogy a jövőben nem hirdet a Facebookon, mert azt nem találja hatékonynak – bár a közösségi oldalon való jelenlétét nem számolja fel teljesen. Nagy kérdés, kitartanak-e a hirdetők a facebook mellett, nem riasztja-e el őket az a tény, hogy a 900 millió felhasználó több mint fele már mobiltelefonon fér hozzá a közösségi oldalhoz, a mobiltelefonos applikációkba azonban egyelőre nem sikerült beépíteni a hirdetéseket.

A Facebook felhasználói is bármikor elpártolhatnak az oldaltól: az új regisztrálók dinamikus növekedése az Egyesült Államokban már megállt, új potenciált Ázsia jelenthetne, kiemelten Kína, ahol azonban egyelőre nem is engedélyezik a közösségi oldal használatát. A meglévő bázis pedig megfogyatkozhat, ha a hirdetések megjelenítése, vagy a személyes adatok kezelése a többség számára zavaróvá válik - írja az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG