Hirdetés
Hirdetés

A mai nyertes az alacsony kamatokból profitált, új Mészáros-cég van születőben?

Eidenpenz József, 2017. július 14., 18:58
Cimkék
OTP
, Mol
, USA
, tőzsdezárás
, bankok
, kamatok

Az amerikai makroadatok csökkentették a kamatemelési várakozásokat, ami a kötvényhozamok csökkenését, az arany és ezüst drágulását, a dollár gyengülését és a részvényárak emelkedését okozta. Az európai részvények viszont estek, köztük a BUX is, a Mol elvesztette nagy részét annak, amit csütörtökön megnyert.

Pénteken jött pár makroadat Amerikában, az infláció a vártnál alacsonyabb lett, a kiskereskedelmi eladások pedig szerényebbek. Miután a héten Janet Yellen Fed-elnök is meglepően galamblelkűnek bizonyult (óvatosabb kamatemelési szándékot lehetett kiolvasni a szavaiból), a mai adatok még tovább hűtötték a kamatemelési várakozásokat.

Hirdetés

Ez pedig a szokott következményekkel járt: gyengítette a dollárt, csökkentette a kötvényhozamokat, erősítette az amerikai részvényeket, emelte a nemesfémek árfolyamát. A gyengülő dollár egyben erősödő eurót is jelentett (1,1450-ig), amit az európai exportőrök kevésbé szeretnek. Így ma elégé tankönyvszerűen logikusan történt minden.

Az európai részvények leszálló szakaszban voltak, bár a nap végére, talán az USA hatására javultak valamelyest. A német DAX 0,1 százalékos mínuszban végzett, a francia CAC stagnált, a brit mutató pedig 0,6 százalékkal süllyedt. Az amerikai S&P 500 0,3, a Dow Jones 0,2, a Nasdaq indexe 0,4 százalékos pluszban van. nagyon várták három nagybank, a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo jelentését, ezek nem voltak túl jók, így ezek a bankpapírok inkább visszahúzták az indexeket.

A csütörtöki csúcsdöntés után a BUX index is visszaesett pénteken, 0,6 százalékkal, az európai átlagnál jobban. A csütörtökön száguldó Mol elvesztette az akkori nyereség nagyobb részét, 1,5 százalékkal 21 665 forintra süllyedt. Az OTP 9552 forintra esett, ez fél százalékos süllyedés. A Richter 0,3 százalékkal 6868-ra, a Telekom 0,2 százalékkal 477-re csúszott.

A Konzum húsz százalékkal esett, az Opimus csak szerény 8 százalékkal emelkedett ma, de volt már ilyen, ettől még nem biztos, hogy a Mészáros-rali kifulladóban van. Ma a szintén politikusi érdekkörbe tartozó BIF piacán folytatódott az őrület, a részvény húsz százalékkal száguldott. Tíz nap alatt egyébként több mint duplájára nőtt már az ára.

A forint megint erősebb lett, 306,40 volt az ára este, 20 forinttal kevesebb, de járt nap közben 306,20-on is. A lengyel zloty még jobban erősödött, fél százalékkal. Az olaj sok ingadozás árán ugyan, de jó hetet zár, ma is fél százalékkal ment fel, 46,30, illetve 48,70 dollárra. Az arany volt a nap egyik nyertese, a fent említett okok miatt az alacsonyabb kamatvárakozásokból, kötvényhozamokból profitált, 0,9 százalékkal drágult. Az ezüst szokás szerint túlteljesítette, 1,8 százalékkal ment fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Komoly hibák a BKK-nál, de meddig mehet el egy etikus hacker?

Az egyik legkomolyabb társadalmi botrányt az elmúlt napokban a BKK jegyvásárlási rendszerében hibát találó, majd azt bejelentő és nyilvánosságra hozó 18 éves hobbiinformatikus ügye volt. A T-Systems, a rendszert üzemeltető cégként feljelentette a hackert, az eljárás ugyan jogilag rendben van, de külföldön ez a feljelentés nem történt volna meg.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • július 17
  Ipari termelés, GDP és kiskereskedelmi forgalom
  Netflix (2017 Q2)
  július 18
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Fogyasztói árindex
  ZEW index
  július 19
  Wizz Air (2018 Q1)
  Morgan Stanley (2017 Q2)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről
  Import és export
  EKB kamatdöntése
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  július 21
  General Electric (2017 Q2)

Szavazás

Ön melyik országban tartana a leginkább terrortámadástól nyaralás közben?