Hirdetés
Hirdetés

A mai nyertes az alacsony kamatokból profitált, új Mészáros-cég van születőben?

Eidenpenz József, 2017. július 14., 18:58
Cimkék
OTP
, Mol
, USA
, tőzsdezárás
, bankok
, kamatok

Az amerikai makroadatok csökkentették a kamatemelési várakozásokat, ami a kötvényhozamok csökkenését, az arany és ezüst drágulását, a dollár gyengülését és a részvényárak emelkedését okozta. Az európai részvények viszont estek, köztük a BUX is, a Mol elvesztette nagy részét annak, amit csütörtökön megnyert.

Pénteken jött pár makroadat Amerikában, az infláció a vártnál alacsonyabb lett, a kiskereskedelmi eladások pedig szerényebbek. Miután a héten Janet Yellen Fed-elnök is meglepően galamblelkűnek bizonyult (óvatosabb kamatemelési szándékot lehetett kiolvasni a szavaiból), a mai adatok még tovább hűtötték a kamatemelési várakozásokat.

Hirdetés

Ez pedig a szokott következményekkel járt: gyengítette a dollárt, csökkentette a kötvényhozamokat, erősítette az amerikai részvényeket, emelte a nemesfémek árfolyamát. A gyengülő dollár egyben erősödő eurót is jelentett (1,1450-ig), amit az európai exportőrök kevésbé szeretnek. Így ma elégé tankönyvszerűen logikusan történt minden.

Az európai részvények leszálló szakaszban voltak, bár a nap végére, talán az USA hatására javultak valamelyest. A német DAX 0,1 százalékos mínuszban végzett, a francia CAC stagnált, a brit mutató pedig 0,6 százalékkal süllyedt. Az amerikai S&P 500 0,3, a Dow Jones 0,2, a Nasdaq indexe 0,4 százalékos pluszban van. nagyon várták három nagybank, a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo jelentését, ezek nem voltak túl jók, így ezek a bankpapírok inkább visszahúzták az indexeket.

A csütörtöki csúcsdöntés után a BUX index is visszaesett pénteken, 0,6 százalékkal, az európai átlagnál jobban. A csütörtökön száguldó Mol elvesztette az akkori nyereség nagyobb részét, 1,5 százalékkal 21 665 forintra süllyedt. Az OTP 9552 forintra esett, ez fél százalékos süllyedés. A Richter 0,3 százalékkal 6868-ra, a Telekom 0,2 százalékkal 477-re csúszott.

A Konzum húsz százalékkal esett, az Opimus csak szerény 8 százalékkal emelkedett ma, de volt már ilyen, ettől még nem biztos, hogy a Mészáros-rali kifulladóban van. Ma a szintén politikusi érdekkörbe tartozó BIF piacán folytatódott az őrület, a részvény húsz százalékkal száguldott. Tíz nap alatt egyébként több mint duplájára nőtt már az ára.

A forint megint erősebb lett, 306,40 volt az ára este, 20 forinttal kevesebb, de járt nap közben 306,20-on is. A lengyel zloty még jobban erősödött, fél százalékkal. Az olaj sok ingadozás árán ugyan, de jó hetet zár, ma is fél százalékkal ment fel, 46,30, illetve 48,70 dollárra. Az arany volt a nap egyik nyertese, a fent említett okok miatt az alacsonyabb kamatvárakozásokból, kötvényhozamokból profitált, 0,9 százalékkal drágult. Az ezüst szokás szerint túlteljesítette, 1,8 százalékkal ment fel.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Utoljára ülnek össze idén Matolcsyék – lesz meglepetés?

Sűrű lesz az ünnepek előtti kereskedési hét is, kedden lesz ugyanis az utolsó ülése az MNB Monetáris Tanácsának. Adatokban sem lesz hiány, kiskereskedelmi valamint államháztartási statisztikai adatok is várhatók, de azt is megtudjuk, hogyan alakultak a keresetek az év első tíz hónapjában. Ezeket a dátumokat vésd fel a mézeskalácsozás és a fadíszítés közé!

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?