Hirdetés
Hirdetés

A Mol újabb csúcsra repítette a BUX-ot, szép kis meglepetést okozott az Erste

Eidenpenz József, 2017. augusztus 04., 18:29

A jó amerikai munkaerőpiaci adat régen látott dollárerősödést hozott, ez pedig szárnyakat adott az európai tőzsdéknek. A BUX is új történelmi rekordot ért el, de szinte csak a Molnak köszönhetően, amely jó gyorsjelentéssel örvendeztette meg a befektetőket. A forint gyengült, a nemesfémek estek.

Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)
Erste Bank, 1940 (Fotó: Erste Group)

Újabb 0,7 százalékkal magasabbra, 36 678 pontra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe, ami ismét történelmi csúcs. Az emelkedés motorja ma is a Mol volt, amelynek kijött a mindenki által kedvezőnek ítélt gyorsjelentése.

Az olajtársaság papírja, amely már csütörtökön is új csúcsra repítette a BUX-ot, most még erősebben, három százalékkal, 23 350-re száguldott. Az OTP 0,2 százalékkal 9815-re drágult. A Richter egy százalékkal 6570-re esett, a Telekom egy forinttal 467-re. Ezzel a telekompapír ott van, ahol pár napja a vegyesként értékelt gyorsjelentése előtt.

Hirdetés

Terjeszkedik az OTP Bank Szerbiában

A Vojvodjanska banka megvásárlásával az OTP Szerbia egyik jelentős bankjává válik – közölte a pénzintézet mna délután. A National Bank of Greece megállapodást írt alá az OTP banka Srbija-val a Vojvodjanska banka-ban meglévő 100% tulajdonrészének eladásáról. A tranzakció magában foglalja a National Bank of Greece egyéb szerbiai érdekeltségeit is. A tranzakció eredményeként az OTP Bank Srbija a 7. legnagyobb szereplővé válik az országban.

Január óta nem látott dollárerősödés

A kereskedés vége felé küldött az OTP egy közleményt szerbiai terjeszkedéséről (lásd keretben), de vélhetően nem sok újság volt benne, mert nem mozgatta meg az árfolyamot. A forint gyengült, 70 fillérrel 304,60-ra drágult az euró.

Jó lett a várva várt amerikai munkaerő-piaci adat (NFP), a vártnál többen kaptak munkát és kevesebb a munkanélküli. Ez növeli a kamatemelések valószínűségét, így erősödött a dollár, nem is kicsit: az euróval szemben egy százalékkal 1,1751-re ment le az árfolyam. Logikus módon az amerikai kötvények hozama emelkedett, a nemesfémek ára esett.

Zsinórban a kilencedik napon?

A végre gyengülő euró szárnyakat adott az európai tőzsdéknek, a német DAX 1,2, a francia CAC 1,4, a brit FTSE 100 pedig 0,5 százalékkal emelkedett. Az amerikai tőzsdék eléggé visszafogottak voltak, egyébként szintén logikus módon, mert az emelkedő kamat a tankönyvi logika szerint nem olyan jó a részvényeknek. Este hatkor a főbb amerikai indexek minimális, 0,1-0,2 százalékos pluszban voltak. Ha a Dow Jones ipari átlagnak ma is sikerülne emelkednie, az zsinórban már a kilencedik pluszos nap lenne, és újabb történelmi rekord – derül ki a Marketwatch tudósításából.

Tovább mehet a Mol

„A Mol a vártnál jóval kedvezőbb második negyedéves eredményeket ért el, mellyel együtt kiváló első félévet zárt” – írta az Equilor blogja. Megemelték az éves várakozásokat is. „Bár már a jelentés előtt is emelkedett az árfolyam, a trend tovább folytatódhat. Ne feledkezzünk meg a szeptember elsején esedékes részvényfelaprózásról sem (8-1)” – teszik hozzá.

Újra tombol a bika a Mol papírjaiban, miután nagyon erős negyedévről számolt be gyorsjelentésében a vállalat – írta az Erste Befektetési reggeli kommentárja is. Emellett pedig 2017-es EBITDA-várakozását is jócskán felfele módosította. „A Shell holland óriásfinomítójának leállása miatt ráadásul most emelkedtek a dízel árrések, ami kifejezetten kedvező a Mol-nak. A magyar olajipari cég ezért szerintünk teljesíteni fogja a mostani menedzsment előrejelzést” – fejezik be.

Ám elérte a célárat

A KBC Equitas szerint is igen jól sikerült a Mol második negyedéve, bár a dollár gyengélkedését aggasztónak nevezik, elképzelhetőnek tartják, hogy ezt sikerül kompenzálni. A brókercég két nappal ezelőtt még megerősítette 23 ezer forintos célárát a Molra, amit ugye ma az árfolyam túlszárnyalt.

Az Erste eredményét is a piaci várakozásoknál jobbnak, sőt kellemes meglepetésnek nevezte az Equilor és a KBC Equitas egyaránt, a részvény Bécsben 2,3 százalékkal emelkedett. A többi európai bankrészvény is jól ment, főleg a németeknél a Deutsche Bank és a Commerzbank.

Az olaj fél-egy százalékos pluszban van. A Konzum és az Opimus a szokásosnál kisebb, de azért még százmilliós nagyságrendű forgalom mellett kissé esett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?

Az Egyesült Államokban sok éves társadalmi vita a bevándorlás kérdése - a zöldkártya-program és az illegálisan betelepülők gyermekeinek védelme azonban évente több százezer embert enged be az országba. A politikai oldalak láncmigrációnak vagy családegyesítésnek nevezik az ellentmondásos rendszert, Trump azonban hamarosan komoly változásokat hozhat új reformjával.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)