Hirdetés
Hirdetés

A piacot ma is Mészáros Lőrinc cégei uralják, de most a Tesla is izgalmas

Fellegi Tamás, 2017. július 04., 10:25

Amerikában ma ünnepelnek, de tegnap még a legnépszerűbb internetes részvények befektetői zsebre vágták a profitot, ugyanez történt a Teslánál is. Itthon szinte csak a Konzum és az Opimus izgatja a résztvevőket, immár sokadik napja. Tovább erősödik az olaj, jó formában a cseh korona.

A budapesti börzén nyitás után immár a két legnagyobb forgalmú részvény az Opimus és a Konzum volt, a két cég, melybe beszállt Mészáros Lőrinc. Az Opimus forog a legjobban: már 800 millió forint értékben cserélt gazdát, árfolyama 11 százalékkal van feljebb 176 forinton.

Konzum
Konzum

A Konzumból közel 150 millió forint értékben kötöttek, itt ismét a 20 százalékos kereskedési limit került célkeresztbe 1408 forinton, emiatt el is akadt a papír, pedig micsoda pörgés lehetne egész nap a limit nélkül, akár milliárdos forgalommal. A tőzsde azonban csak egyszer engedte a papírt 50 százalékos sávban mozogni.

Hirdetés

A nagyobb papírok forgalmát és árfolyammozgását ma kétségkívül mérsékli, hogy Amerika ma zárva tart és egyelőre a tőzsdék világában még mindig a Wall Street-ről fújják a passzátszelet, így egy-egy amerikai ünnepen az alapok, kereskedők máshol is csökkentik aktivitásuk.

Mielőtt azonban elvonultak volna ünnepelni Amerikában, a legnépszerűbb internetes óriások papírjaiban komolyabb eladást rendeztek, a papírokban meg is tört az 50 napos mozgóátlag, ahogy a Nasdaq Composite index esetében is.

Amazon
Amazon

Ettől még papírok emelkedő trendje nem változott egyelőre, csak az utóbbi hónapok extrém emelkedése következtében kialakult túlvettség szűnt meg.

A Tesla is esett 2,5 százalékkal 352,60 dollárig amit részben a cég körüli hírek, részben a shortosok kivérzése indokolhat. Utóbbit alátámasztja, hogy a Nasdaq adatai szerint június 15-re két hét alatt 31-ről 29 millióra csökkent a shortolt részvények száma, ami még nem olyan nagy visszaesés, de közben megnőtt a részvény forgalma, így a teljes short állomány 5 napi helyett csak 3 napos forgalomnak felel meg, azaz könnyebb lett zárni a pozíciókat. Vélhetően a papír tulajdonosai már olyan magasnak találták az árat, hogy úgy döntöttek, tömegesen kiszolgálják a shortosokat.

Ami a konkrétumokat illeti: a cég kevesebb autót gyártott az első félévben, mint tervezte, viszont most döntően az új típusra, a tömeggyártása szánt Model 3-ra koncentrálnak, melynek gyártása már e hónapban megkezdődik, decemberben már 20 ezret szeretnének készíteni, jövőre pedig el akarják érni a heti 10 ezer darabos gyártást.

Az olaj ára még tegnap szépen megemelkedett, ma tartja az elért szintet, a Brent ráadásul kritikus szinthez, 50 dollárhoz ért, miközben a WTI 47 dollár körül van. Ez bő 5 dolláros, azaz 10 százalék fölötti emelkedés néhány nap alatt, így a megelőző méretes zuhanás felét ledolgozta az olajár.

Brent olaj
Brent olaj

A cseh korona, amióta elengedték az árfolyamrögzítést, szépen, kisebb hullámokkal erősödik, 26,10 az euróhoz képest.

Euró/cseh korona
Euró/cseh korona
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem fogunk unatkozni - mi vár ránk a jövő héten?

Nem sok, az igaz, de cserébe fontosak: szó lesz a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, és megtudjuk, hogyan teljesített az ipar az elmúlt hónapban. A gazdáknak is érkeznek fontos hírek, kiderül, mennyire volt eredményes az idei aratás, de arról is érkezik jelentés, hogy hogyan teljesített a kormányzati szektor az elmúlt negyedévben. Makronaptár.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?