Hirdetés
Hirdetés

A piacot ma is Mészáros Lőrinc cégei uralják, de most a Tesla is izgalmas

Fellegi Tamás, 2017. július 04., 10:25

Amerikában ma ünnepelnek, de tegnap még a legnépszerűbb internetes részvények befektetői zsebre vágták a profitot, ugyanez történt a Teslánál is. Itthon szinte csak a Konzum és az Opimus izgatja a résztvevőket, immár sokadik napja. Tovább erősödik az olaj, jó formában a cseh korona.

A budapesti börzén nyitás után immár a két legnagyobb forgalmú részvény az Opimus és a Konzum volt, a két cég, melybe beszállt Mészáros Lőrinc. Az Opimus forog a legjobban: már 800 millió forint értékben cserélt gazdát, árfolyama 11 százalékkal van feljebb 176 forinton.

Konzum
Konzum

A Konzumból közel 150 millió forint értékben kötöttek, itt ismét a 20 százalékos kereskedési limit került célkeresztbe 1408 forinton, emiatt el is akadt a papír, pedig micsoda pörgés lehetne egész nap a limit nélkül, akár milliárdos forgalommal. A tőzsde azonban csak egyszer engedte a papírt 50 százalékos sávban mozogni.

Hirdetés

A nagyobb papírok forgalmát és árfolyammozgását ma kétségkívül mérsékli, hogy Amerika ma zárva tart és egyelőre a tőzsdék világában még mindig a Wall Street-ről fújják a passzátszelet, így egy-egy amerikai ünnepen az alapok, kereskedők máshol is csökkentik aktivitásuk.

Mielőtt azonban elvonultak volna ünnepelni Amerikában, a legnépszerűbb internetes óriások papírjaiban komolyabb eladást rendeztek, a papírokban meg is tört az 50 napos mozgóátlag, ahogy a Nasdaq Composite index esetében is.

Amazon
Amazon

Ettől még papírok emelkedő trendje nem változott egyelőre, csak az utóbbi hónapok extrém emelkedése következtében kialakult túlvettség szűnt meg.

A Tesla is esett 2,5 százalékkal 352,60 dollárig amit részben a cég körüli hírek, részben a shortosok kivérzése indokolhat. Utóbbit alátámasztja, hogy a Nasdaq adatai szerint június 15-re két hét alatt 31-ről 29 millióra csökkent a shortolt részvények száma, ami még nem olyan nagy visszaesés, de közben megnőtt a részvény forgalma, így a teljes short állomány 5 napi helyett csak 3 napos forgalomnak felel meg, azaz könnyebb lett zárni a pozíciókat. Vélhetően a papír tulajdonosai már olyan magasnak találták az árat, hogy úgy döntöttek, tömegesen kiszolgálják a shortosokat.

Ami a konkrétumokat illeti: a cég kevesebb autót gyártott az első félévben, mint tervezte, viszont most döntően az új típusra, a tömeggyártása szánt Model 3-ra koncentrálnak, melynek gyártása már e hónapban megkezdődik, decemberben már 20 ezret szeretnének készíteni, jövőre pedig el akarják érni a heti 10 ezer darabos gyártást.

Az olaj ára még tegnap szépen megemelkedett, ma tartja az elért szintet, a Brent ráadásul kritikus szinthez, 50 dollárhoz ért, miközben a WTI 47 dollár körül van. Ez bő 5 dolláros, azaz 10 százalék fölötti emelkedés néhány nap alatt, így a megelőző méretes zuhanás felét ledolgozta az olajár.

Brent olaj
Brent olaj

A cseh korona, amióta elengedték az árfolyamrögzítést, szépen, kisebb hullámokkal erősödik, 26,10 az euróhoz képest.

Euró/cseh korona
Euró/cseh korona
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyenge a forint, esik az OTP

Gyenge a forint, esik az OTP

Halovány a forint, de miért is ne lenne az, amikor a magyar 10 éves kötvényhozam már az amerikai alatt van? Az OTP ismét a 10 ezer forintos szinten kel át hol le, hol fel. A Mol is esik, bár az olajpapír valahogy eddig mindig visszapattant a tetőre minden esés után. Jő erőben az Opus és a Konzum, az Appeninn gyengélkedik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?