Hirdetés
Hirdetés

A száguldó Mol hozta az új BUX-rekordot, dacolt az OTP

Eidenpenz József, 2017. október 12., 19:04

Nagyon jól teljesített a BUX index és új történelmi csúcsra ért, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban inkább toporgásként lehetne leírni az indexek teljesítményét. A forint is szépen erősödött, ismét tartósan 310, sőt a végén 309 alatt volt az euró. Az olaj csúnyán esik, az aranynak viszont jót tett a hozamszint.

Mol-kút Balatonföldváron
Mol-kút Balatonföldváron

A BUX indexre ma végképp nem lehetett panasz, a vezető külföldi tőzsdék toporgása ellenére 0,8 százalékkal, több mint 300 ponttal 38 772 pontra emelkedett. Ez természetesen új történelmi csúcs, ami elsősorban a Molnak köszönhető. A részvény, talán a Moodys elemzésének köszönhetően, valósággal száguldott, 2,7 százalékkal 3100-ra ment fel.

A Richter ma kisebb bejelentést tett egy fájdalomcsillapító gyógyszerrel kapcsolatban, de ez nem segített sokat, a papír 0,7 százalékkal 6625-re süllyedt. Az OTP a bankszektor globálisan rossz tőzsdei szereplése ellenére felment 0,7 százalékkal, 10 600-ra. A Telekom három forinttal 482-re süllyedt. A BUX-nál ma talán csak a török részvénypiac emelkedett jobban, két százalékkal.

Hirdetés

A forint is nagyon erős, ismét tartósan 310 alá süllyedt az euró ára. Este már csak 308,50 volt, hetven fillérrel a tegnap késő esti érték alatt. Eközben a dollár minimális mértékben erősödött, az euró süllyedt. Térségünk többi devizája alig változott.

Felbeszélték a Molt

Ellenállóbb lehet a Mol üzleti profilja, mint a lengyel versenytárs, a PKN Orlené, ugyanis a magyar olajipari vállalatnál nagyobb súllyal szerepel a magasabb nyereséggel működő olajkitermelő tevékenység, olvasható a Moody’s Investors Service szerdai összehasonlító szektorelemzésében” – írta ma a KBC Equitas. A PKN a finomító szegmensben viszont megelőzi a Mol-t „a magasabb mennyiségű és minőségű tevékenységével”.

A bankoknak lőttek

Európában szerények maradtak a tőzsdei mozgások, a német DAX 0,1 százalékkal emelkedett, a francia index stagnált, a brit 0,3 százalékkal ment fel. Az olasz tőzsde 0,7 százalékos esése főleg bankoknak köszönhető. A DAX egy időben 13 000 pont felett, új történelmi csúcson is járt, de nem tudta tartani ezt a szintet.

Az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon, a JPMorgan és a Citibank jelentése jó volt, a papírok mégis esnek, 2, illetve 1 százalékkal. A pénzintézetek az Atlanti-óceán mindkét partján lefelé tartanak a tőzsdén, minden bizonnyal azért, mert elég markáns állampapírhozam-csökkenés történt ma mindenütt. Az alacsonyabb kamatszint pedig nem jó a bankoknak.

Miki egér nem vonzó

Jött amerikai termelői inflációs adat, a szokásos munkanélkülisegély-kérelmek száma. A Disney és a Viacom részvényeit leminősítette egy nagy brókercég, így az egész szórakoztató média részvényei estek. Az indexek azonban megint szolidak, az S&P 500 mínusz 0,1 százalékos, a Nasdaq plusz 0,1 százalékos elmozdulásnál tart, a Dow Jones valahol a kettő között, nulla körül rezeg.

Németországban a Lufthansa részvénye ugrott meg és 17 éves csúcsra jutott, miután megveheti a csődbe ment Air Berlin eszközeinek jelentős részét.

Esik az olaj rendesen

Az olaj csúnya mínuszban volt a nap nagy részében, de jött egy kellemesen meglepő amerikai készletadat, és átmenetileg csökkent az esés. Aztán megint csúnyább lett, most két százalék körüli mínuszban van a WTI (50,20), és 1,6 százalékosban a Brent (56,0 dollár). Az arany viszont örül a kötvényhozamok csökkenésének, 0,5 százalékos pluszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sötét fellegek gyűlnek - mit tesz a politika, ha megint összeomlik a pénzügyi rendszer?

Sötét fellegek gyűlnek - mit tesz a politika, ha megint összeomlik a pénzügyi rendszer?

A 2008-as pénzügyi válság óta nem hogy túljutott volna a nemzetközi pénzügyi rendszer az ellentmondásokon és eladósodottságokon, hanem a problémák jóval nagyobbak lettek, mint akkor voltak. Az elkövetkező pénzügyi válságnál a jegybankok úgy fognak harcba menni, hogy a puskaporukat már ellőtték az utóbbi kilenc évben. De mit csinál ilyenkor a politika?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?