Hirdetés
Hirdetés

A száguldó Mol hozta az új BUX-rekordot, dacolt az OTP

Eidenpenz József, 2017. október 12., 19:04

Nagyon jól teljesített a BUX index és új történelmi csúcsra ért, miközben Nyugat-Európában és az USA-ban inkább toporgásként lehetne leírni az indexek teljesítményét. A forint is szépen erősödött, ismét tartósan 310, sőt a végén 309 alatt volt az euró. Az olaj csúnyán esik, az aranynak viszont jót tett a hozamszint.

Mol-kút Balatonföldváron
Mol-kút Balatonföldváron

A BUX indexre ma végképp nem lehetett panasz, a vezető külföldi tőzsdék toporgása ellenére 0,8 százalékkal, több mint 300 ponttal 38 772 pontra emelkedett. Ez természetesen új történelmi csúcs, ami elsősorban a Molnak köszönhető. A részvény, talán a Moodys elemzésének köszönhetően, valósággal száguldott, 2,7 százalékkal 3100-ra ment fel.

A Richter ma kisebb bejelentést tett egy fájdalomcsillapító gyógyszerrel kapcsolatban, de ez nem segített sokat, a papír 0,7 százalékkal 6625-re süllyedt. Az OTP a bankszektor globálisan rossz tőzsdei szereplése ellenére felment 0,7 százalékkal, 10 600-ra. A Telekom három forinttal 482-re süllyedt. A BUX-nál ma talán csak a török részvénypiac emelkedett jobban, két százalékkal.

Hirdetés

A forint is nagyon erős, ismét tartósan 310 alá süllyedt az euró ára. Este már csak 308,50 volt, hetven fillérrel a tegnap késő esti érték alatt. Eközben a dollár minimális mértékben erősödött, az euró süllyedt. Térségünk többi devizája alig változott.

Felbeszélték a Molt

Ellenállóbb lehet a Mol üzleti profilja, mint a lengyel versenytárs, a PKN Orlené, ugyanis a magyar olajipari vállalatnál nagyobb súllyal szerepel a magasabb nyereséggel működő olajkitermelő tevékenység, olvasható a Moody’s Investors Service szerdai összehasonlító szektorelemzésében” – írta ma a KBC Equitas. A PKN a finomító szegmensben viszont megelőzi a Mol-t „a magasabb mennyiségű és minőségű tevékenységével”.

A bankoknak lőttek

Európában szerények maradtak a tőzsdei mozgások, a német DAX 0,1 százalékkal emelkedett, a francia index stagnált, a brit 0,3 százalékkal ment fel. Az olasz tőzsde 0,7 százalékos esése főleg bankoknak köszönhető. A DAX egy időben 13 000 pont felett, új történelmi csúcson is járt, de nem tudta tartani ezt a szintet.

Az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon, a JPMorgan és a Citibank jelentése jó volt, a papírok mégis esnek, 2, illetve 1 százalékkal. A pénzintézetek az Atlanti-óceán mindkét partján lefelé tartanak a tőzsdén, minden bizonnyal azért, mert elég markáns állampapírhozam-csökkenés történt ma mindenütt. Az alacsonyabb kamatszint pedig nem jó a bankoknak.

Miki egér nem vonzó

Jött amerikai termelői inflációs adat, a szokásos munkanélkülisegély-kérelmek száma. A Disney és a Viacom részvényeit leminősítette egy nagy brókercég, így az egész szórakoztató média részvényei estek. Az indexek azonban megint szolidak, az S&P 500 mínusz 0,1 százalékos, a Nasdaq plusz 0,1 százalékos elmozdulásnál tart, a Dow Jones valahol a kettő között, nulla körül rezeg.

Németországban a Lufthansa részvénye ugrott meg és 17 éves csúcsra jutott, miután megveheti a csődbe ment Air Berlin eszközeinek jelentős részét.

Esik az olaj rendesen

Az olaj csúnya mínuszban volt a nap nagy részében, de jött egy kellemesen meglepő amerikai készletadat, és átmenetileg csökkent az esés. Aztán megint csúnyább lett, most két százalék körüli mínuszban van a WTI (50,20), és 1,6 százalékosban a Brent (56,0 dollár). Az arany viszont örül a kötvényhozamok csökkenésének, 0,5 százalékos pluszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

Amerika hazazavarná az iráni milíciákat Irakból

A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Végigharcolták az Iszlám Állam elleni háborút, sőt a kurdoknak is adtak egy nyaklevest, de már nincs rájuk szükség, legalábbis az amerikai külügyminiszter szerint. Amerika az iráni befolyás eszközeinek tekinti őket, de nem biztos, hogy az iraki kormány is hasonlóan gondolkozik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?