Hirdetés
Hirdetés

A Wall Street legyőzte a Fidesz első számú közellenségét

Eidenpenz József, 2017. november 16., 19:08

Néhány napos mosolyszünet után ismét jó nap volt a világ tőzsdéin, sőt Amerikában egyenesen nagyszerű. Soros György, aki régóta az árfolyamok korrekciójára, visszaesésére játszott, bedobta a törölközőt és kiszállt. A BUX index is a nyertesek között van, alig lehetett gyengülő részvényt látni.

Hirdetés

Közel két hétig gyengélkedtek a világ tőzsdéi, ám ma ismét kiderült az ég, és száguldani kezdtek az indexek. Reggel a japán Nikkei 225 másfél százalékkal száguldott, a kínai, indiai részvénypiac is szépen emelkedett. Európában fél százalék körüli az átlagos emelkedés az EuroStoxx 50 blue chip-index értéke alapján, a német mutató 0,6, a francia 0,7, a brit 0,2 százalékkal ment fel.

Az USA-ban azután végképp elszabadultak az indulatok, este hat után nem sokkal az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag 0,8, a Nasdaq Composite index 1,3 százalékos pluszban van. A jelenség globális, a brazil index 2,2, az argentin 3,2 százalékkal száguld.

Az emelkedést a Marketwatch főleg egyes gyorsjelentések hatásával magyarázza. Az USA-ban a Wal-Mart jó jelentése nyomán történelmi csúcsra ugrott, közel 9 százalékkal, 98 dollár közelébe. Hasonlóan száguld a Cisco is. Európában is a technológia, az autóipar, a kiskereskedelem vezetett, a turizmus, repülés is jól ment a tőzsdén. Jó értékesítési számok jöttek az európai autógyártókról.

Nem tud elszakadni a 312-től

Itthon a BUX index egy százalékkal ment fel, a Mol 1,9 százalékos drágulásának volt ebben a legnagyobb szerepe, 3125 forinton zárt. Az OTP 10 005 forintos zárása 0,6 százalék plusz, a Richter fél százalékkal 6965-re ment fel. A Telekom stagnált 470 forinton.

Az euró/forint 311,90, negyven fillérrel van lejjebb a tegnapinál, de már jó ideje a 312 forint körül kering az árfolyam. Az S&P stabil kilátással BBB- besorolásra javította a MOL hosszú távú hitelminősítését. Feltűnően emelkedett a CIG Pannónia, 8,7 százalékkal, 300-ra, de volt 314 is. Újabb őrület?

Rába és Masterplast

Jól ment a Rábának a KBC Equitas szerint, a gyorsjelentés alapján „kellően erős harmadik negyedévet zárt”, az év eddigi részében a brókercég várakozásai felett tudott teljesíteni. Ebben a javuló külső környezet nagy szerepet játszik, ahogy az is, hogy a jármű üzletág impozáns eredményeket tudott felmutatni az elmúlt negyedévekben. A részvénnyel kapcsolatban továbbra is optimisták, reális értékét 1435 forintra teszik, konzervatív feltételezések alapján. Jól teljesített a Masterplast is a harmadik negyedévben.

Az olajrészvények estek ma, de nemcsak a fél százalékos mínuszban levő olajár miatt. A hatalmas norvég állami olajalap ugyanis bejelentette, hogy ki szándékozik szállni a szektor részvényeiből. Az olajpiac egyébként a két hét múlva esedékes OPEC-találkozóra vár. A Tesla ma este új teherautót mutat be, a részvény közel két százalékkal emelkedik.

Soros kapitulált volna?

A jelenlegi magyar kormány által fő ellenségnek kikiáltott Soros György befektetéseiről ír a világsajtó, miután a szeptember 30-i állapotot közzé kellett tenni. Volt, aki azt emelte ki, hogy még a nagy zuhanás előtt ügyesen eladta Snap-részvényeit (ezek ára nemrég 15,30 dollár közeléből 12,40-re zuhant). Más azt, hogy a Twitter, az Apple és a Facebook-csomagjain adott túl.

Soros György kapitulál a Wall Street előtt” – hangzik viszont a német Die Welt cikkének címe. A lap azt találta érdekesnek, hogy Soros az S&P 500 index esésére játszó pozícióit is felszámolta, amelyek jelentős veszteséget okozhattak neki. Az első félév végén még 1,8 millió darab put (eladási) opciója volt a vezető amerikai tőzsdeindexre, a háromnegyed éves adatok alapján már csak kétszázezer. Csakhogy ezzel szemben áll 200 ezer vételi opció is, így a kettő kiüti egymást.

Ez lehetett az értelme

A Die Welt szerint volt 7,8 millió eladási opciója a Nasdaq indexére is, ezeket is felszámolta. A lap blamázsnak nevezi a kapitulációt, mert a magyar származású milliárdos többször előre jelezte az amerikai részvénypiaci összeomlást, általában Donald Trump tevékenységétől várta annak bekövetkeztét.

Kommentár: Nem biztos, hogy a német lap jól értelmezi a Soros-tranzakciókat. Az index-eladási opciókat arra is használják, hogy a meglevő részvények kockázatát csökkentsék velük. Ha valaki eladja a részvényeit, attól kezdve az ezek kockázatait csökkentő opciókra sincs szüksége. Az ugyanarra az indexre szóló vételi és eladási opciók értelme pedig a volatilitás növekedésének kihasználása is lehet: ha bármelyik irányba végre erősebben elmozdul az index, a befektető nyer.(Az egyik opción többet nyer, mint amennyit a másikon veszít.)

Az is lehet, hogy az azóta eltelt másfél hónapban már új, teljesen más pozíciókat vett fel a milliárdos. Ráadásul nemrég, október 18-án volt hír, hogy Soros 18 milliárd dollárt utalt át alapítványai számára, a befektetések likvidálása ehhez is kapcsolódhatott.

(Soros György részletes portfólióját többek között itt lehet tanulmányozni, a lista nagyon hosszú.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?