6p
Itt a szeptember és csak kapkodjuk a fejünket: nem elég, hogy tipikusan ez a legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónap, jön egy csomó fontos adat, az amerikai elnökválasztás közeledtéről pedig nem is beszéltünk még. Trader legyen a talpán, aki eligazodik ilyenkor, úgyhogy megkérdeztük segítségképpen a hazai befektetőket, ők mit gondolnak, milyen hónap áll előttünk és mik a fontosabb irányok a meghatározó piacokon.

Beköszöntött a szeptember, mindenki szerencsésen visszaért a nyaralásból. A befektetői tekintetek újra szorosan a tőzsdére szegeződnek a lagymatag augusztus után. Fontos eseményeknek lehetünk tanúi az elkövetkezendő négy hétben, úgyhogy van miért izgulni, elég, ha csak a közelgő amerikai elnökválasztást említjük, de több tényező is alakíthatja a főbb piacokat:

  • a mai napon jön például az amerikai NFP munkaerőpiaci adat.
  • a Fed elképzelhetőnek tartja, hogy szeptemberben kamatot emel,
  • a nyaralásból visszatérő brókerek és alapkezelők ilyenkor "söprik ki a padlást" és zárják le a rosszabbul teljesítő pozíciókat, ami eladói nyomást helyez a piacra.
  • Éppen ezért szeptember hagyományosan az év legrosszabbul teljesítő tőzsdei hónapja: 1950 óta a Dow Jones Industrial Average és az S&P500 is esik átlagosan, míg a Nasdaq '71 óta 1 százalék körül teljesít rosszabbul ilyenkor.
  • Persze ez nem igaz minden szeptemberi teljesítményre, a vezető indexek most csúcsközelben járnak és az elemzők egy része úgy véli, hogy még mindig van erő felfelé kúszni (bár a szakértők másik fele pont óvatosságra int, érik a letörés).

Nem egyszerű tehát eligazodni most az egyszeri kereskedőnek, ezért az eheti körkérdésünkben további útmutatását kértük a hazai befektetési szolgáltatóknak, hogy eldönthessük, érdemes-e beszállnunk, vagy várjunk ki késő őszig.

Bizalom a legrosszabb időkben is

"Az intenzív nyárkezdet után a második fele már elég laposra sikeredett, pont ahogy egy nyárnak illik. Az mindenesetre kiderült, hogy a politikai kockázatok még akkor sem képesek elkedvetleníteni a részvénypiaci vevőket, ha a legrosszabb verziójuk is válik valóra – a likviditásbőség győzedelmeskedik" - idézte fel Balásy Zsolt, a Concorde Alapkezelő Zrt. elemzője a Privátbankárnak küldött válaszában a Brexit és a török puccs okozta sokkot. A kezdeti pánik ellenére a piacok mégis jól teljesítettek és gyorsan magukhoz tértek.

A szakértő ugyanakkor több kihívásra is felhívja a befektetők figyelmét, amelyekkel hamarosan meg kell küzdeniük:

  1. a fejlődő piacok egyre rosszabb gazdasági mutatói, élükön Kínával (láttuk mit csinált a tőzsdével év elején),
  2. ami biztos továbbgyűrűzik, ha a hozamok továbbra is emelkednek és a dollár erősödik, ez ugyanis még jobban megnehezíti a fejlődő országok dolgát.
  3. Veszélyes a Brexit óta látott visszapattanásból adódó túlvettség és a túlzott optimizmus.
  4. Amire Balásy szerint fittyet hány a piac, pedig előbb-utóbb baj lesz belőle: a részvénypiaci emelkedéstől elmaradó vállalati profitnövekedés.

A Concorde elemzője egy régi tanulsággal figyelmezteti a hozamra éhes befektetőket: "a fenti hatások bármelyikének lehet sokkal drasztikusabb eredője, mint a >>SeptemBear<< szezonális hatása. Annak megjósolására azonban, hogy ezen hatások közül éppen melyik lesz a legerősebb, már nem vállalkoznék. Vagy, ahogy a Vanguard csoport egyik alapítója mondta a befektetői időzítésről: >>Nem ismerek senkit, aki eltalálta volna. Valójában olyat se ismerek, aki ismerne bárkit, aki valaha eltalálta volna.<<

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója viszont alacsony volatilitásra számít a hónap elején, sőt, lapunknak megküldött válasza alapján úgy véli, hogy a szezonális hatások inkább októberre csúsznak majd át. Mint írja "az amerikai elnökválasztás és a szeptember 21-én esedékes Fed kamatdöntés előtt elsősorban kivárás várható a főbb tőzsdéken. Főként egyedi sztorik mozgathatják a piacokat, mint az olaj árának alakulása, melyet a nem hivatalos, szeptember 26-28. közötti OPEC találkozó is befolyásolhat."

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. Private Banking igazgatója

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője javuló eredményre számít a piac a DAX és az S&P500 esetében az elmúlt 4 negyedév gyengébb teljesítményének fényében, de nem árt szerinte odafigyelni.

DAX

"A tavalyi második fél év annyira gyengére sikeredett a DAX index esetében, hogy az idei első félév során gyakorlatilag sikerült a 2015-ös >>egy részvényre<< jutó eredményt hozni a német index esetében" - emlékeztet a szakértő, aki szerint az előző év azonos időszakához képest várható jobb teljesítmény már beépült a részvényárakba, ám kiemeli: "hangsúlyozottan >>csak egy része<<. Másrészt a hozamok úgy tűnik, hogy hosszabb ideig alacsony szinten maradnak. Ez azt jelenti, hogy az alternatíva költség historikus mélyponton tartózkodik, így a szokásosnál magasabb értéken kellene forognia a részvényeknek.

Összességében nem tekinti tehát drágának a DAX-ot, de mégis óvatosságra inti a kereskedőket az ősz elei befektetéssekkel:

"nagyobb valószínűséget adok annak, hogy az ősz nem lesz olyan forró, mint sok esetben szokott lenni, ugyanakkor azért óvatos lennék az ősz eleji befektetésekkel. Ugyanis a makrogazdaságból érkező hírek akár komolyabb mozgásokat is okozhatnak"

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. elemzője

S&P 500

"Az S&P500 esetében hasonló, de egy kicsit más is a helyzet" - írja. Szintén emelkedő profitot mutatnak ugyan a jelzések, az értékeltség azonban több mint 10 százalékkal haladja meg az elmúlt 25 éves átlagot és a fair P/E rátát is. Miró szerint az S&P 500 éppen ezért érzékenyebben reagálhat makrogazdasági adatokra.

Oké, de mi lesz itthon?

"A BUX index esetében is alapvetően pozitív a hangulat. Idén az eredmények visszatérhetnek a válság előtti szintre, egy sokkal alacsonyabb hozamkörnyezetben. Így itt is láthatunk bizonyos alulértékeltséget - véli az Erste elemzője - Összességében elmondható, hogy a pozitív eredményvárakozás egy része már beárazódott. Így a piacok érzékenyebben reagálhatnak az esetlegesen gyengébb konjunktúrát sugalló makrogazdasági adatokra. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem látunk túlértékeltséget, és így elvileg hatalmas nagy eséseknek sem kellene jönnie.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG