Hirdetés
Hirdetés

Az Apple hátán repült új csúcsra a Dow, sok éves maximumán az OTP

Eidenpenz József, 2017. augusztus 02., 18:39

Főleg az Apple húzta ma felfelé a tőzsdéket, csakhogy egy idő után sok más részvénynél elromlott a hangulat. A Dow Jones történetében először átlépte a 22 ezer pontot, és itt is maradt, a többi technológiai papír viszont esik és rosszul megy az energiaszektornak. Itthon az OTP nagy forgalom mellett emelkedett az európai bankpapírok esése ellenére.

A nap azzal kezdődött, hogy az éjszaka közzétettek szerint a Reuters 1,57 dolláros elemzői konszenzusával szemben 1,67 dolláros eredményt ért el az Apple. A bevétel is valamivel nagyobb lett, ráadásul a jelentés mérsékelte azokat a félelmeket, hogy az új iPhone szeptemberi bevezetése késhet.

A részvény kedd késő este a tőzsdén kívüli kereskedésben négy százalékkal emelkedett, új történelmi csúcsaira, ma hatkor több mint öt százalékos pluszban volt, 158 dollár körül. A nap során majdnem elérte a 160-at is. A többi nagy technológiai óriás azonban esik, lehúzva a Nasdaq indexét is 0,4 százalékkal. A Facebook 0,9, a Tesla 1,6, a Snap 2,8 százalékos mínuszban van.

Hirdetés

Csak az Apple legény a gáton

Az európai tőzsdék pluszból négy óra körül kezdtek mélyrepülésbe, egyes német magyarázatok szerint a dízelüzemű autók visszaszorításáról szóló tárgyalások miatt, az autószektoron kívül azonban főleg a bankok és az egészségügyi szektor is estek rendesen. A Marketwatch az amerikai tőzsdék állapotát is úgy értékeli, hogy a legtöbb szektor mínuszban volt, szinte csak az Apple tartotta meg a Dow Jonest is.

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal ment fel, csak kevéssel állt meg eddigi, 36 143 pontos történelmi csúcsa alatt. Az OTP volt a nap nyertese, jelentős, hétmilliárdos forgalom mellett. A bankrészvény zárásra 1,2 százalékkal 9692-re emelkedett, ami éves – és egyben sok éves – maximum (a nap közbeni 9750 forintos maximum persze még inkább).

Érkeznek a magyar jelentések

A Richter sem sokkal maradt el az OTP-től, 0,9 százalékkal 6600-ra erősödött. A Mol 0,2 százalékkal 22 300-ra drágult, a Telekom stagnált 466-on. A telekomcég ezekben a percekben tette közzé negyedéves eredményeit, amelyekre még visszatérünk. A Mol jelentése pénteken kora reggel érkezik. A KBC Equitas erős jelentést vár tőle, de a dollár miatt óvatos, célára 23 ezer forint.

A forint erős maradt, 303,40 körül jár az euró. Az olaj a nem túl jó készletadatok nyomán sokáig esett, magával húzva az olajtársaságokat is, most azonban már bő fél százalékos pluszban van. A WTI 49,40, a Brent 52,20 dollár. Az amerikai deviza megint esik, az euró/dollár már 1,1860.

A német DAX-ot három százalék feletti eséssel a ThyssenKrupp, a Fresenius és a HeidelbergCement húzták le.

Ütik a török lírát

Mindenkori csúcsra érkezett a török líra az euróhoz képest 4,1940-nél, a Bist 100 részvényindex némileg emelkedett. (A líra a dollárhoz képest nincs mélyponton.) A Bloomberg arról értekezett, hogy nemsokára elfogy a novemberben felhízlalt török állami vagyonalap pénze, amely az utóbbi időben a török részvények szárnyalásáért az első számú felelős lehetett. A török jegybank pedig tegnap felfelé módosította inflációs prognózisát (év végére 8,5-ről 8,7-re, miközben a júniusi adat 10,9 százalék).

De a jegybank a kondíciókhoz már régen nem nyúlt, csak újra és újra hitet tesz az eddigi, szigorúnak nevezett monetáris politika mellett. A török líra egy év alatt 18 százalékkal gyengült a dollárhoz és 25 százalékkal az euróhoz képest.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?