7p
Temérdek befektetési lehetőség tárul azok elé, akik jól ismerik a világ társadalmi folyamatait, és elég türelmesek ahhoz, hogy kivárják, amíg a döntésük gyümölcse beérik. Az elöregedő lakosság pont ilyen lehetőségeket tartogat, ráadásul szinte biztos: az elöregedésen egyelőre semmi sem segít, így szinte biztos a demográfiai trendeken szerzett profit.

A jelenlegi komoly makrogazdasági és politikai bizonytalanság idején a demográfia üdítő kivételnek számít a maga kiszámíthatóságával. A makrogazdasági ciklusoktól és a befektetői hangulattól eltérően az életkor, a jövedelemszint, a foglalkoztatottság és az iskolázottság szintje meglehetősen nagy bizonyossággal előre jelezhető. Szépség, automatizálás, IT és pénzügy – számos szektor profitál eltérő régiók és piacok demográfiai trendjeiből a Fidelity International elemzői szerint.

Bár a demográfiai folyamatok lassan, hosszú idő alatt és nagyfokú kiszámíthatósággal zajlanak, a befektetők leginkább rövid távra koncentrálnak, és túlságosan erősen befolyásolják őket a ciklikus tényezők. Ahogy a viselkedési közgazdaságtan meggyőzően bebizonyította, az emberek kitörölhetetlenül úgy vannak programozva, hogy a rövid távú nyereségre koncentráljanak – sokszor akár a hosszú távú nyereség rovására is. Vagy, ahogy Keynes fogalmazott: „Az emberi természet gyors eredményekre vágyik, különös örömét leli a gyors pénzcsinálásban, és az átlagember jelentős mértékben diszkontálja a távolabbi nyereséget ígérő kilátásokat”.

A világ népessége több mint 7,5 milliárd, és 2050-ig további 2,2 milliárddal fog nőni – elsősorban Indiában és Afrikában. Az évszázad végére a világ népességének 89%-a a ma feltörekvő piacoknak nevezett régiókban fog élni. E változásnak jelentős és átfogó hatása lesz a világ különböző tájain működő vállalkozásokra.

Meglátszik a teljesítményen

A vállalatok teljesítménye végső soron azonban nem a rövid távú (mondjuk egy hónapos) értékeltséget meghatározó értékeltségi szorzók változásaitól, hanem a hosszú távú jövedelemtermelő képességüktől függ. Ugyanakkor az értékesítéssel foglalkozó elemzők leginkább kizárólag a rövid távú (2-3 évre előretekintő) előrejelzésekkel foglalkoznak. Alfa-generálásra a cégek hosszabb távú vizsgálata alapján is lehetőség van, de a piac általában nem eszerint működik.

A Fidelity International szakemberei pontosan ezzel foglalkoznak. Három fő témájuk a népesség öregedése, a feltörekvő piacok középosztályának felemelkedése és a népességnövekedés. A fenti trendek figyelembe vételével történő befektetés jó stratégia lehet azok számára, akik hosszabb távon szeretnének alacsonyabb volatilitású, vonzó hozamokat elérni.

Ezek a cégek nyernek a legtöbbet az idősödő társadalmon?

A népességöregedés globális hatásán kívül a fejlődő piacok gazdagodása is afelé mutat, hogy ezekben az országokban is egyre nőni fog a lakosság által az egészségügyben elköltött összeg nagysága. És bár amikor az öregedő népesség kerül szóba, elsősorban a fejlett piacokra – főleg Japánra és Németországra – gondolunk, nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy bizonyos fejlődő országok – például Oroszország, a kelet-európai országok és Kína – lakossága szintén öregedőben van. Ez különböző lehetőségeket kínál az öregek ellátásával foglalkozó vállalkozásoknak, például a hallókészülék- vagy a szemüveglencse-gyártóknak (amilyen a szemüveglencsék piacán világelsőnek számító Essilor).

Az Essilor igazából mindhárom fő demográfiai témánkban érintett: nő a világ népessége, ezért egyre több szemüveglencsére van szükség, egyre több idős ember visel szemüveget, és a fejlődő országok vagyonosodása miatt itt is egyre többen vásárolnak jobb minőségű szemüveget vagy kontaktlencsét.

Az Essilort korábban már alaposan górcső alá vettük, érdemes elolvasni, hogy milyen tényezők játszhatnak szerepet egy befektetési döntésben. Részletek >>>

Gyógyszeripari és biotechnológiai, valamin szolgáltatásokat és készülékeket gyártó vállalatokba is érdemes fektetni. Vegyünk egy másik konkrét példát, a Ryman Healthcare Group részvényeit. Ez a cég „nyugdíjas-falvakat” épít, és az elöregedés egyik haszonélvezőjének számít. Az elmúlt harminc évben egy igen erős brandet hozott létre, és Új-Zéland legnagyobb, időskori ellátást nyújtó vállalatává nőtte ki magát. 1999-es tőzsdei bevezetésekor meglehetősen szerény vagyont tudott összeszedni, de fokozatosan egész hálózattá fejlesztette a nyugdíjas-falvakat, ma pedig komoly osztalékot fizet anélkül, hogy friss tőkét vonna be a részvényeseitől. A Ryman Healthcare Group a profi vezetés alatt álló, jó minőségű vállalkozás mintapéldája.

A fentieken kívül most zajlik az egészségügyi forradalom kezdeti szakasza is – képzeljük el, hogy a genomika most tart kb. ott, ahol a számítástechnika járt az 1970-es években –; egyre terjednek az újfajta kezelési eljárások, például a génterápia és a ribonukleinsav-interferencia, és számtalan új gyógyszer is bevezetés előtt áll. Ebből adódóan újabb gyógymódok fognak megjelenni, az emberek egyre tovább fognak élni, így egyre többet is költenek majd az egészségügyben. Önmagát erősítő ciklus ez, amelynek következtében az egészségügyi szektor hosszú távú kilátásai igen biztatónak mondhatók.

A fiatalságnak ára van, fizessenek neked

A L’Oréal jól példázza a mindhárom alaptémánknak kitett vállalatokat. A népességöregedés hatására egyre több nő (és mind több férfi is) igyekszik minden segítséget igénybe venni, hogy megőrizze a fiatalosságát. A fejlődő országok lakossága a jobb anyag körülmények hatására az olcsóbb termékek helyett egyre inkább a L’Oréal termékeit választja, és a világ népességének növekedése végső soron azt is jelenti, hogy egyre többen vásárolnak kozmetikai és hajápolási termékeket.

A L’Oréal a teljes piaci spektrumot lefedi – olyan brandek tartoznak a portfóliójába, mint a Garnier, sőt luxusmárkák is, mint az YSL. Jelenleg az alapban a L’Oréal rendelkezik a legnagyobb túlsúllyal, többek között azért is, mert ígéretes márkák felvásárlásával majd globális bevezetésével meggyőző multinacionális vállalattá nőtte ki magát. A L’Oréal úttörő szerepet játszott a vásárlókkal folytatott közvetlen digitális kapcsolattartás és interakció területén is, ami tovább erősítette a cég üzleti modelljét.

Pénzügy és IT - a népességtől függnek?

Az indiai HDFC Bank az ország egyik legnagyobb bankja, amely meggyőző növekedést tudhat maga mögött, és ennek ellenére több cikluson át sikerült megőriznie az eszközminőségét. Elképesztő jövőbeli növekedési lehetőségek állnak előtte, mivel Indiában várhatóan nőni fog a hitelek piaci penetrációja, és ezzel együtt folyamatosan nő az ország népessége, ráadásul bővül a középosztály is. A technológiai ágazaton belül Facebook-részvényekről érdemes szót ejteni, mivel az internet globális terjedésével a cég felhasználóinak száma továbbra is látványos ütemben bővül szerte a világon. A felhasználói preferenciák ismeretében a Facebook kiváló platformot kínál a hirdetőknek célzott hirdetések elhelyezésére, és értékesítési árbevétele továbbra is igen nagy ütemben nő.

Az energiaipar teljesítményét elsősorban nem a demográfia, hanem a kőolaj ára határozza meg. Ettől függetlenül van néhány izgalmas befektetési lehetőség. A lifteket és mozgólépcsőket gyártó KONE és a zártechnikával foglalkozó ASSAABLOY vélhetően profitálni tud majd a városiasodás fokozódásából. A Praxair az ipari gázok, míg a Monsanto a mezőgazdasági termékek iránt megnyilvánuló egyre nagyobb keresletből profitálhat.

„Az egyik új téma, amelybe az utóbbi időben egyre érdemesebb fektetni, az automatizálás. Részben szükségszerűségből (a népesség öregedése miatt), részben a technológiai fejlődés következtében (a két legfontosabb ilyen téma a bigdata és az IOT, a dolgok internete) a gyárak egyre inkább automatizálttá válnak. Ennek következménye az off-shoring folyamat részleges megfordulása is lehet, mivel a fejlett országok vállalatai nagyobb jövedelmezőséggel termelhetnek az anyaországukban üzemeltetett, teljesen automatizált üzemekben, mint a fejlődő országokban alkalmazott olcsó munkaerővel. Úgy véljük, ez a jövőben újabb jövedelmező portfólió-téma lehet majd”- teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17270 17250 17400 -0,83% 17270 17335 463 814 415 HUF 2024-04-24 12:51:49
MOL 2974 2948 2996 +1,16% 2974 2976 428 333 670 HUF 2024-04-24 12:52:33
MTELEKOM 940 936 942 0,00% 938 941 133 346 031 HUF 2024-04-24 12:52:00
RICHTER 8990 8925 9035 +0,33% 8985 8990 537 791 715 HUF 2024-04-24 12:51:39
OPUS 401 396 403 +0,25% 400 401 18 040 110 HUF 2024-04-24 12:24:33
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Megrángatták a Molt az ársapka előtt, Musk felbeszélte a Teslát
Eidenpenz József | 2024. április 24. 12:21
Kedvező a hangulat a tőzsdéken, az amerikai gyorsjelentések is jók voltak és egy makroadat is reményt keltett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése inkább megnyugtatta a forintpiacot, az euró árfolyama enyhén esett. A pesszimista várakozásoknál is pocsékabbak lettek a Tesla számai, mégis emelkedni tudott. Letiltják a szankciók kikerülésére használt venezuelai kriptószámlákat.
Részvény / Deviza / Áru Félénk mosoly ülhet ki az arcára, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 07:27
A forint még mindig a 393-es szint felett cserél gazdát.
Részvény / Deviza / Áru Mit szólt a forint Matolcsy Györgyék döntéséhez?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 19:04
Délutánra erősödött a főbb devizákkal szemben a hazai fizetőeszköz. 
Részvény / Deviza / Áru Már most fáj a Molnak a kormány terve
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 18:11
Újra bevezethetik az ársapkát, a lépés a Mol-részvények keddi kereskedésére is hatott. 
Részvény / Deviza / Áru Az MNB-n a forinttulajok szeme, nem szabad leírni az elektromos autókat?
Eidenpenz József | 2024. április 23. 12:23
Az európai tőzsdék hangulata jó, amihez egy kedvező menedzserindex sokat tehetett hozzá. A BUX is jól néz ki, de a Mol esik. A forintpiac feszült nyugalommal várja az MNB kamatdöntését, nagyot esett az arany, drágulnak az energiahordozók. Tesla- és GM-eredmények, elektromosautó-eladások, magyar kamatdöntés van még a láthatáron.
Részvény / Deviza / Áru Néhány fillért hozott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 06:51
Minimálisan erősödött a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. 
Részvény / Deviza / Áru Jobb, ha még egyszer megnézi, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 19:04
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egyáltalán nem volt hétfői hangulat a tőzsde parkettjén
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 17:25
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 80,46 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel 65 125,52 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Két fontos hírt vár a forint a héten, mindenütt esnek a Teslák árai
Eidenpenz József | 2024. április 22. 12:33
A részvénypiac egy pocsék hét után éledezik kissé Európában és Magyarországon is. A forint reggel biztatóan beerősödött, de azután gyengült. Csúcson a réz, de olcsóbb az olaj, a gáz, az arany, és pozitív jelek láthatók a kriptopiacon is. Mindenütt esnek a Teslák árai. Rosszaknak látszanak Magyarországon a növekedési kilátások.
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyit kell fizetni egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 07:35
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG