Hirdetés
Hirdetés

Az évezred befektetése vagy gigalufi? Egymillió forintnál is többet ér egyetlen bitcoin

Gáspár András, 2017. augusztus 14., 14:32
Cimkék
bitcoin
, kriptopénz

Nem viselte meg a szakítás a világ első számú kriptopénzét: a bitcoin a hétvégén tovább rakétázott, átlépte a 4000, majd a 4200 dolláros árfolyamot is - ez azt jelenti, hogy egyetlen egységéért már több mint egymillió forintot kell adni. Bár a skálázási probléma megoldásának kérdése megosztotta a fejlesztőket, úgy tűnik, a piac elhiszi

Története során először lépte át a 4000 dollárt a bitcoin árfolyama. Vasárnap 4200 dollár fölött is járt az árfolyam, hétfőn délelőtt 4150 körül mozgott a jegyzés - ez egyrészt azt jelenti, hogy péntekhez képest jó 15 százalékos az erősödés, másrészt pedig az, hogy forintban mérve átszakadt az egymilliós álomhatár. Igen, a kriptodeviza egyetlen egysége jelenleg egymillió forintnál is többet ér.

A népszerűség átka

Az aktuális erősödési hullám hátterében egy nemrég bejelentett fejlesztés áll, amely a bitcoin-tranzakciók felgyorsítását célozza. Végső soron ennek a célja az, hogy elősegítse a bitcoin további használatának Ez volt az a vitatott fejlesztés, ami megosztotta a bitcoin-közösséget - olyannyira, hogy a kriptovaluta története itt ketté is vált, létrejött a Bitcoin Cash (BCash, BCC) elnevezésű verzió.

Hirdetés

A nem egyszerű technikai hátteret talán úgy foglalhatnánk össze és egyszerűsíthetnénk le a végletekig: a népszerűség átka utolérte a bitcoint. Eredetileg csak másodpercenként hét tranzakciót tesz lehetővé a bitcoin mögötti rendszer, ami azonban az egyre növekvő népszerűség mellett már kevésnek bizonyul. A bitcoin mögött álló fejlesztők nem értettek egyet abban, hogy hogyan és milyen mértékben oldják meg a skálázási problémát, hogyan gyorsítsák a tranzakciókat.

Az egyik irány a bitcoin jelenleg 1 megabájtra maximált blokkméretének jelentős növelésére irányult - végül nem megegyezés született a közös fejlesztési irányról, hanem az ezt az irányt támogató fejlesztők létrehoztak egy új kriptovalutát, a BCash-t, ami már 8 megabájtos blokkméretével elméletileg jóval több tranzakciót tesz lehetővé adott idő alatt, mint az eredeti bitcoin.

Jól jött ki a válásból a bitcoin

Közben persze az eredeti bitcoint is fejlesztették a tranzakciók felgyorsítása érdekében, a hangsúlyt itt azonban nem a blokkméret növelésére tették - még ha egyébként a közeljövőben erre is sor kerül (de csak dupláznak, nem nyolcszoroznak). A szétválás okozott némi aggodalmat a piacon, de ez után is stabil maradt az eredeti bitcoin árfolyama, sőt elkezdett újabb csúcsokat dönteni - úgy tűnik, a felhasználók díjazzák azt a fejlesztési irányt, amit választottak.

A bitcoin felosztása mindenesetre jól jelzi azt a növekvő igényt, ami a virtuális devizák iránt mutatkozik a világban. Rendkívül vonzó az a decentralizált érvényesítési-ellenőrzési folyamat, amelyek mind a hackerektől, mind pedig a világ kormányainak ellenőrzésétől megvédi a használókat. (Nem véletlen, hogy a zsarolóvírusok készítői is bitcoinban kérik a váltságdíjat a túszul ejtett adatok feloldásáért cserébe...)

Japán az elsők között fogadta el fizetési eszközként a bitcoint, egyre több helyen lehet használni - az úgynevezett kapszula-hotelekben gyakori az ilyen tábla. EPA / Franck Robichon
Japán az elsők között fogadta el fizetési eszközként a bitcoint, egyre több helyen lehet használni - az úgynevezett kapszula-hotelekben gyakori az ilyen tábla. EPA / Franck Robichon

Ahhoz, hogy a bitcoin még inkább elterjedjen, arra lenne szükség, hogy a tranzakciók érdemben felgyorsuljanak, valahogy megoldják a skálázási problémát - erre a mostani fejlesztés pedig csak részben ad választ. Úgy tűnik azonban, hogy ez is elég volt ahhoz, hogy újabb álomhatárt törjön át a jegyzés.

Meddig mehet még?

Érdemes megnézni az elmúlt egy év árfolyamchartját:

Hogy meddig mehet tovább az árfolyam, azt persze továbbra is csak találgatják a szakértők - nehéz ráhúzni a modelleket egy olyan piaci termékre, ami korábban nem is létezett. Szakértők most arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani erősödés más, mint a korábbiak: nem csak valamiféle spekuláció hajtja a jegyzést, hanem a bitcoin-ökoszisztéma is egyre erősödik. Egyre több helyen lehet használni a kriptopénzt - a mostani fejlesztések is a további elterjesztés elősegítését szolgálják. Egyre több szabályozó testület foglalkozik a bitcoinnal, és a befektetők is egyre többet tudnak meg róla, egyre jobban megismerik a bitcoint mint befektetési lehetőséget - kérdés, hogy az év elejéhez képest bekövetkezett 300 százalékos árfolyam-emelkedés vonzza vagy éppen hogy elijeszti a profikat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Mi csak a menekülteket látjuk - pedig a háttérben kőkemény üzlet állhat

Már több mint 400 ezer rohingyát üldöztek el hazájukból, Mianmarból - a törésvonal a vallások között látszik, de a háttérben komoly üzleti érdekek, olajlelőhelyek is állnak. Az ügy érdekessége, hogy az ország civil vezetője egy olyan ember, akit Nobel-békedíjjal tüntettek ki - nem csoda, hogy a Nyugat hallgat. Külpolitikai szakértőnket, Káncz Csabát kérdeztük a háttérről.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?