Hirdetés
Hirdetés

Az évezred befektetése vagy gigalufi? Egymillió forintnál is többet ér egyetlen bitcoin

Gáspár András, 2017. augusztus 14., 14:32
Cimkék
bitcoin
, kriptopénz

Nem viselte meg a szakítás a világ első számú kriptopénzét: a bitcoin a hétvégén tovább rakétázott, átlépte a 4000, majd a 4200 dolláros árfolyamot is - ez azt jelenti, hogy egyetlen egységéért már több mint egymillió forintot kell adni. Bár a skálázási probléma megoldásának kérdése megosztotta a fejlesztőket, úgy tűnik, a piac elhiszi

Története során először lépte át a 4000 dollárt a bitcoin árfolyama. Vasárnap 4200 dollár fölött is járt az árfolyam, hétfőn délelőtt 4150 körül mozgott a jegyzés - ez egyrészt azt jelenti, hogy péntekhez képest jó 15 százalékos az erősödés, másrészt pedig az, hogy forintban mérve átszakadt az egymilliós álomhatár. Igen, a kriptodeviza egyetlen egysége jelenleg egymillió forintnál is többet ér.

A népszerűség átka

Az aktuális erősödési hullám hátterében egy nemrég bejelentett fejlesztés áll, amely a bitcoin-tranzakciók felgyorsítását célozza. Végső soron ennek a célja az, hogy elősegítse a bitcoin további használatának Ez volt az a vitatott fejlesztés, ami megosztotta a bitcoin-közösséget - olyannyira, hogy a kriptovaluta története itt ketté is vált, létrejött a Bitcoin Cash (BCash, BCC) elnevezésű verzió.

Hirdetés

A nem egyszerű technikai hátteret talán úgy foglalhatnánk össze és egyszerűsíthetnénk le a végletekig: a népszerűség átka utolérte a bitcoint. Eredetileg csak másodpercenként hét tranzakciót tesz lehetővé a bitcoin mögötti rendszer, ami azonban az egyre növekvő népszerűség mellett már kevésnek bizonyul. A bitcoin mögött álló fejlesztők nem értettek egyet abban, hogy hogyan és milyen mértékben oldják meg a skálázási problémát, hogyan gyorsítsák a tranzakciókat.

Az egyik irány a bitcoin jelenleg 1 megabájtra maximált blokkméretének jelentős növelésére irányult - végül nem megegyezés született a közös fejlesztési irányról, hanem az ezt az irányt támogató fejlesztők létrehoztak egy új kriptovalutát, a BCash-t, ami már 8 megabájtos blokkméretével elméletileg jóval több tranzakciót tesz lehetővé adott idő alatt, mint az eredeti bitcoin.

Jól jött ki a válásból a bitcoin

Közben persze az eredeti bitcoint is fejlesztették a tranzakciók felgyorsítása érdekében, a hangsúlyt itt azonban nem a blokkméret növelésére tették - még ha egyébként a közeljövőben erre is sor kerül (de csak dupláznak, nem nyolcszoroznak). A szétválás okozott némi aggodalmat a piacon, de ez után is stabil maradt az eredeti bitcoin árfolyama, sőt elkezdett újabb csúcsokat dönteni - úgy tűnik, a felhasználók díjazzák azt a fejlesztési irányt, amit választottak.

A bitcoin felosztása mindenesetre jól jelzi azt a növekvő igényt, ami a virtuális devizák iránt mutatkozik a világban. Rendkívül vonzó az a decentralizált érvényesítési-ellenőrzési folyamat, amelyek mind a hackerektől, mind pedig a világ kormányainak ellenőrzésétől megvédi a használókat. (Nem véletlen, hogy a zsarolóvírusok készítői is bitcoinban kérik a váltságdíjat a túszul ejtett adatok feloldásáért cserébe...)

Japán az elsők között fogadta el fizetési eszközként a bitcoint, egyre több helyen lehet használni - az úgynevezett kapszula-hotelekben gyakori az ilyen tábla. EPA / Franck Robichon
Japán az elsők között fogadta el fizetési eszközként a bitcoint, egyre több helyen lehet használni - az úgynevezett kapszula-hotelekben gyakori az ilyen tábla. EPA / Franck Robichon

Ahhoz, hogy a bitcoin még inkább elterjedjen, arra lenne szükség, hogy a tranzakciók érdemben felgyorsuljanak, valahogy megoldják a skálázási problémát - erre a mostani fejlesztés pedig csak részben ad választ. Úgy tűnik azonban, hogy ez is elég volt ahhoz, hogy újabb álomhatárt törjön át a jegyzés.

Meddig mehet még?

Érdemes megnézni az elmúlt egy év árfolyamchartját:

Hogy meddig mehet tovább az árfolyam, azt persze továbbra is csak találgatják a szakértők - nehéz ráhúzni a modelleket egy olyan piaci termékre, ami korábban nem is létezett. Szakértők most arra hívják fel a figyelmet, hogy a mostani erősödés más, mint a korábbiak: nem csak valamiféle spekuláció hajtja a jegyzést, hanem a bitcoin-ökoszisztéma is egyre erősödik. Egyre több helyen lehet használni a kriptopénzt - a mostani fejlesztések is a további elterjesztés elősegítését szolgálják. Egyre több szabályozó testület foglalkozik a bitcoinnal, és a befektetők is egyre többet tudnak meg róla, egyre jobban megismerik a bitcoint mint befektetési lehetőséget - kérdés, hogy az év elejéhez képest bekövetkezett 300 százalékos árfolyam-emelkedés vonzza vagy éppen hogy elijeszti a profikat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?